Speciaal horecaconvenant voor Willemsoord

39

Den Helder – De nieuwe horecaondernemers op Willemsoord hebben woensdag hun handtekening gezet onder een convenant ten aanzien van de horeca. Ook de gemeente, Willemsoord BV zelf en de politie zijn medeondertekenaars van de overeenkomst. Doel van het convenant is te zorgen voor een gezellig, veilig en aantrekkelijk uitgaansklimaat op Willemsoord.

In het stuk staan de afspraken die zijn gemaakt. Voor de ondernemers was ondertekening van het convenant zelfs voorwaarde voor het verkrijgen van een huurcontract. Veiligheid is een belangrijk onderdeel van de overeenkomst. De bewaking van het terrein komt voor rekening van Willemsoord BV, maar de ondernemers moeten zelf bijvoorbeeld camerabewaking in het pand regelen, de standaard huisregels van Koninklijke Horeca Nederland hanteren en zich verder volop inspannen om verstoring van de openbare orde tegen te gaan.

Om dat laatste te realiseren dienen ze zich uiteraard te houden aan de standaard regelgeving dat jongeren onder de 18 geen alcohol krijgen, maar moeten ze ook voorkomen dat er geluidoverlast ontstaat (zeker na 23.00 uur), mag er geen glaswerk worden meegenomen buiten het terras (en tijdens evenementen op het terras plastic glazen) en worden waar nodig lokaalverboden overhandigd. Die worden centraal bijgehouden door Willemsoord BV. Mochten er feesten voor meer dan 200 personen worden georganiseerd, dan dient dit uiterlijk vier weken vooraf te worden gemeld aan Willemsoord BV. De betrokken partijen hebben verder afgesproken eens per kwartaal bij elkaar te komen voor overleg met betrekking tot het convenant. Houdt de ondernemer zich niet aan het convenant, dan riskeert hij in het uiterste geval beëindiging van het huurcontract.

Nog een paar weken
In de week voor Koningsdag gaan Pimpandoer en Bonaire open in gebouw 51. De verbouwing van Odeklonje (inclusief het Grand café en de club onder de pizzeria) is dan nog niet klaar. De verwachting is dat deze horeca, inclusief de verhuisde pizzeria Costa Smeralda, op 17 mei open kan. Omdat de drie horecagelegenheden wel zoveel mogelijk samen willen optrekken, is ook Odeklonje in de Koningstraat vanaf eind deze maand gesloten. “We zitten dan tijdelijk in Studio 62, zodat we toch samen Koningsdag en zo kunnen vieren”, laat Tom van den Berg weten.

Tijdens de bijeenkomst voor het zetten van alle handtekeningen liet Willemsoord-directeur Hans Broekmeulen weten blij te zijn met de ontwikkelingen op het terrein. “Het wordt er steeds fraaier op en ik het het volste vertrouwen in de toekomst. We zijn nu ten aanzien van de nieuwe horeca bezig met de laatste loodjes en het convenant zorgt er voor dat straks niet alleen de start goed is, maar het ook daarna goed blijft. Het moet immers een feest zijn om op Willemsoord te zijn en een feest blijven!” Burgemeester Koen Schuiling refereerde aan het besluit om ook het stadhuis op Willemsoord te vestigen en gaf aan dat de voorbereidingen hiervoor voorspoedig verlopen. Schuiling gaf verder de complimenten aan iedereen die hard heeft gewerkt om de verplaatsing van de horeca mogelijk te maken en liet doorschemeren dat binnenkort ook Willemsoord-Noord wordt opgeknapt. “Als ik naar Willemsoord kijk dan heb ik er alle vertrouwen in dat het nu echt een onderdeel wordt van het stadshart.”

Op dit moment hebben alleen de nieuwe horecagelegenheden zich aangesloten bij het convenant. De verwachting is dat De Kampanje zich hier spoedig bij aansluit.

39 REACTIES

 1. Burgemeester Koen Schuiling refereerde aan het besluit om ook het stadhuis op Willemsoord te vestigen en gaf aan dat de voorbereidingen hiervoor voorspoedig verlopen”
  .
  hij heeft toch wel een enorme plaat voor z’n kop, de hele bevolking is er zo’n beetje op tegen, 141 bezwaarschriften en toch doordrammen…..

  • De hele bevolking? 141 is ongeveer 0,6 % van de stemgerechtigde, of niet?

   • Stadhuis op Willemsoord?

    Foute keuze (66%, 696 stemmen)
    Goede keuze (27%, 288 stemmen)
    Maakt me niets uit (7%, 70 stemmen)

    Aantal stemmers: 1.054

    En dat is het percentage van de lezers hier, als u het werkelijke percentage wilt weten van de Helderse bevolking schrijf dan een referendum uit. Of niet?

    • dus als Henk het er niet mee eens is is het ineens impulsieve, negatieve door populisten aangepraate onderbuik emotie

    • Een mooie centrale ligging Willemsoord? Volgens mij ligt Willemsoord aan de buitenrand.

    • Centraal? Aan de Noord Oost rand van de stad, Centraal is bij mij omgeving waar het nu is. Een groot gedeelte van de stadbewoners moeten verder reizen. Maar qua besluitvorming heb je gelijk.

    • Het nieuwe stadhuis , ligt inderdaad centraal OP Willemsoord niet ten opzichte van de stad. Als de ambtenaren nu maar niet wakker worden van de haven geluiden en het blaffen van de zeehondjes die op nog geen tweehonderd meter naast hun buro (bed) op het Wad liggen.

    • Ik ben het eens dat een gemeenteraad besluitvorming moet nemen, maar wel in overeenstemming met de bevolking. De poll hier wijst aan dat een ruime meerderheid het niet eens is met het besluit om het stadhuis te plaatsen op Willemsoord. M.i. heeft dat weinig te maken met emotie maar meer met de onpraktische ligging. Willemsoord ligt aan de Weststraat waar heel veel verkeer langs komt. Het is een smalle eenbaansweg en er hoeft maar iets te gebeuren of er ontstaan lange files. (bijvoorbeeld problemen met de Texelse boot, een ongeval, of i.d.) Je zal daar als bruidspaar en aanhang tussen staan, op weg naar het stadhuis. Met calamiteiten is het moeilijk bereikbaar voor hulpdiensten als ambulance en traumaheli etc. Voor de Julianadorpers is het zeker geen centrale ligging, zoals hier wordt geopperd.

    • sociaal domein komt er ook bij, al die (nieuwe) Nederlanders die een uitkering komen op eisen moeten hier dus heen, dat gaat heel wat verkeer opleveren

    • Gemekker zei u? Laat ik dan voortgaan op uw niveau; in uw tokkietaal kletst u als een kip zonder kop. U houdt totaal geen rekening met mensen die er veel last van zullen ondervinden om in een behoorlijke tijd op het stadhuis te komen, voor zaken die niet digitaal mogelijk zijn. Dan gaat het over trouwen, aangifte geboorte, ophalen van persoonsbewijzen als paspoort, rijbewijs of andere aktes bij het niet beschikken over DigiD etc etc. Dan heb ik het nog niet eens over het personeel die per auto naar hun werk gaan. Maar we zullen het zien..

    • Mensen die hun mening willen bewijzen zullen sneller stemmen dan mensen die het niet zoveel uit maakt, kom op! een gemeentehuis waar schimmel aan de muur groeit? mensen hier kunnen niet tegen verandering denk ik

    • Foute keuze (66%, 696 stemmen) is nu in 5 dagen met 14 gestegen tot 710 tegen..

   • Harrie van Dongen, ga is doen waar je voor betaald wordt….. Ga is met de burger praten, ze zeggen dat je volksvertegenwoordiger bent. Je lijkt meer op een volksverlakker.
    Krijgen jullie extra geld om dingen te doen die de burger niet wil? of verdienen jullie er zelf aan?

    • Harrie van Dongen, de waarheid is dat jullie coalitie de inspraakverordening en de referendumverordening niet respecteren, OMDAT jullie heel bang zijn voor de uitslag. En dan minachtend praten hier over 141 bezwaarschriften, wat iets heel anders is dan een referendum? Hoe laf…….. maar maak je maar zorgen, er wordt ook een referendumverzoek voorbereid, uit de bevolking. Aan wie jij en je “Stadspartij” lak hebben.

   • is dat de manier hoe u politiek bedrijft, verdraaien van info, niet raar dat die partij van u van 11 naar 2 zetels is gegaan als u zo doorgaat volgende verkiezingen verdampt……

    • Van Dongen, ligt aan de wieg van de verdamping van die partij. Moge die partij in rook op gaan .

   • Het zijn er meer Meneer van Dongen,,maar dat heb je nog niet door. Onder de bezwaarmakers , zitten twee belangen verenigingen, die een hele wijk of stadsgebied vertegenwoordigen. Maar ….. sinds wanneer heeft iemand van de stadspartij opeens belang in het percentage stemgerechtigden ? Alleen als het in jullie straatje van pas komt ? Normaal gesproken , en dat hebben jullie duidelijk laten zien , hebben jullie van de stadspartij, schijt aan de kiezer.

 2. horeca lijkt me een goed idee, stadhuis is een idioot plan, gaat te veel ten koste van evenementen terrein en het is niet goed bereikbaar voor die honderden mensen die er de uitkering komen opeisen

 3. De Horeca op Willemsoord krijgt dus als het ware enkelbandjes. O.Wee als er wat gebeurd , jullie hebben het convenant getekend en jullie zijn verantwoordelijk. Dit wordt dus zaken doen met handboeien om .

 4. Ik heb in het verleden met iemand gesproken die achter de koningstraat woont,geluid overlast dat liep de spuigaten uit. deze persoon met meerdere personen hebben diverse keren met cafe eigenaren, politie,gemeente ambtenaren om de tafel gezeten er werd ze van als beloofd.deze gesprekken zijn ook gevoerd met de mensen die langs willemsoord woonde deze mensen ervaarde toen ook heel veel geluidsoverlast destijds,dit convenant stelt niets voor kijk naar het verleden ,schenken aan kinderen,café’s dicht geluidsoverlast, druks,enzovoort .

  • denk persoonlijk dat dit appels en peren vergelijken is, Willemsoord en omwonenden zijn niet te vergelijken met Koningstraat en omwonenden

   • Hoezo niet te vergelijken. Zijn ook mensen met oren die uit hun slaap gehouden kunnen worden wanneer de horeca klanten op huis aan gaan toch? Hoe zijn de bewoners rond Willemsoord anders dan die rondom de Koningstraat? Slaat echt nergens op.

  • Bekend verhaal. En inderdaad , bergen beloftes , maar na twee weken ,wist niemand meer wat er was belooft . We nemen het mee , was ook zo,n kreet van de belofte makers . Komt neer op, je hoort hier nooit meer wat van.

 5. Rb,omwonenden hadden destijd ook een gesprek met 1horeca eigenaar raad maar wie.

 6. Hoera ; Een horecacouvenant laat me niet lachen. Wat dit in werkelijkheid in houd is dat de horeca 24/7 in de gaten wordt gehouden. Verplicht camera’s ophangen oke maar wie krijgen deze beelden te zien. Maar dan moeten er ook camera’s opgehangen worden aan de gracht kant. En hoe weten we dat deze beelden niet worden misbruikt. Mocht het gemeentehuis op Wiilemsoord komen dan staan ze maandag al op je stoep van je was te lang open. Ik vraag me ook af wie er verantwoordelijk is als er iets ergs gebeurd nu dit convenant er is. Wie kan je dan aanspreken van je bent ingebreke gebleven betreffende veiligheid. Of komt er op Willemsoord een vaste politie post voor het weekend dit zou beter zijn betreffende veiligheid. Wat betreft het Defensie terrein op Willemsoord zal met de komende jaren weer in gebruik worden genomen. Dit heeft te maken met uitbreiding KIM en onderhoud van de gebouwen.

  • Niet alleen het KIM hoor ! Het gehele terrein van het Marine Museum, is ook nog steeds millitair gebied..

   • e ; Niet alleen die gebouwen hoor. Maar alle gebouwen op Willemsoord zijn nog steeds eigendom van Rijksgebouwen dienst.

    • RGD, is iets heel anders dan Defensie/ mllitair terrein. De RGD , is het beheer en onderhoudsbedrijf van de gebouwen die eigendom zijn van het rijk . Daar vallen ook de paleizen van de Koning etc. onder en die van de eerste en tweede kamer b.v. En of alle gebouwen op Willemsoord nog onder de RGD vallen betwijfel ik . Wel dat de gebouwen van buitengordel en de Dokken onder monumentenzorg vallen. En dat alles wat men daarmee van plan is , alleen met toestemming kan van de Rijks Bouwmeester.

     • Even een aanvulling, de RGD heeft geen eigen gebouwen. De RGD is niets meer of minder dan een onderhoudsbedrijf van rijksgebouwen.

 7. Richard,dit convenant is pas geldig zodra de rechter dit convenant heeft bekrachtigt dan pas zijn de afspraken wettelijk bindend.al deze afspraken staan al vast in de wet..

 8. Wat gebeurt er nu met de achterblijvende horeca in de Spoortstraat en de Koningstraat, gaan deze ook verhuizen naar Willemsoord ?

  • Nee. Die blijven zitten, op Romantica na . dat pand is verkocht. Alleen de drie genoemde bedrijven gaan naar Willemsoord. Aldus de informatie , die wij kregen op 14 Maart j.l. van Zeestad.

  • Zo wie zo , komen die voor een paar jaar in een sloop en bouw gebied te zitten. Dus moeilijk bereikbaar.

 9. zo lang de ONgekozen mafia in het stadhuis, inclusief godfather schuiling op de loonlijst van willemsoord/zeestad staan kun je beter een koe leren tapdansen.
  het verraad en leugens stromen de emmer al heel lang over de rand.
  ook met de “aanstelling” van die pizzabakker hebben we wederom geleerd dat mooie woorden (lees leugens) vooraf net zo veel waard zijn als het stembiljet waarop de naam van deze leugenaar heeft gestaan.
  Mark Twain heeft daar ooit eens de enige en juiste uitspraak voor gedaan……
  “If voting made any difference, they wouldn’t let us do it”

 10. Alleen al het het feit dat als burgemeester de voorbereiding(en) tot vestiging stadhuis willemsoord voortreffelijk verlopen noemt,eveneens de reactie van dhr H.v Dongen overschrijdt het het denk vermogen van een oligarchie.
  Maar dan in de meest negatieve vorm.

 11. Henk, als de Nederlander het recht op bindend referendum geeft,over een bepaald onderwerp,en de vraagstellling luidt:voor/tegen/weet het niet,dan gaat dat net zo goed werken als in Zwitserland.
  Dat zou in ieder geval voor een groot gedeelte de kloof dichten tussen de politici en het voetvolk.
  Zeker in Den-Helder.

  • Een referendumverzoek over het stadhuis wordt voorbereid, Ferry, dit keer vanuit bewoners. Dat verzoek had al door burgemeester en raadsleden moeten worden gegund op 25 februari j.l., het kwam uit de raad. De burgemeester speelde het sluw en tegen de verordening in van tafel.

 12. Wat ik je voorspeld had Henk,maar vanuit de bewoners is een goede mogelijkheid,is dan jammerlijk een raadgevend referendum.
  Je kunt dan al praktisch invullen wat er met de uitkomst gaat gebeuren.
  Schuiling is niets meer en minder dan een niets ontziende demagoog,met slechts een motto:wie niet voor mij is,is tegen mij.
  De tekenschets van de week gezien van het postkantoor?
  Buiten aanzien dus alle gevels zijn beschermd,heb de raampartijen gezien?
  Blijft van de bescherming niet veel meer over,maar ik zie er wel een nieuw stadspaleis in.

Comments are closed.