Strijd tegen zwerfafval

19

Den Helder – Tientallen kanovaarders struinen zaterdag 20 april Helderse sloten en kanalen af op zoek naar vooral plastic. “Laat Den Helder niet in de ‘soup’ lopen” is de slogan van de dag. Zwerfafval is een gezamenlijk probleem en een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Gelukkig staan er steeds meer mensen op die zich geroepen voelen om het afval op te ruimen en het alsnog in de afvalbak te laten belanden.

Voor de opruimactie werken Kanoverhuur Den Helder, De Helderse Vallei, Triade, Atlantis.lab en vele vrijwilligers samen. Op verschillende plekken steken de kano’s vanaf 9.00 uur van wal: bij De Helderse Vallei en bij Fort Westoever. Al dat afval wordt door medewerkers van gemeente Den Helder naar De Helderse Vallei gebracht. Daar wordt het verzameld en gesorteerd op afvalsoort door vrijwilligers.

Een deel van het plastic afval wordt door Skillz hergebruikt door dit om te smelten in nieuwe producten. Een ander deel wordt door Triade gebruikt om een kunstwerk van te maken. Wat overblijft wordt afgevoerd. In de week voorafgaand aan de kanotocht gaan leerlingen van Scholen aan Zee te voet afval opruimen in de Helderse natuur.

19 REACTIES

 1. vraag me af hoe al dat plastic in de natuur terecht komt, zal vast niet komen door die suffe dunne zakje die vaak te vroeg aangeboden worden en ook nog eens te laag hangen….

  • Jawel en het komt ook door die suffe verpakkingsindustrie. Die zadelen ons op met een overvloed aan plastic. En laten ons opdraaien voor de kosten en het opruimen van de troep die zij produceren. HVC en gemeente verdienen nogal wat aan deze bende. En houden het systeem mooi in stand. Want ja, zij krijgen geld uit het afvalfonds wat opgericht is door, 1 x raden?

   Af en toe krijgen organisaties zoals de Helderse Vallei een aalmoes vanuit het fonds Nederland Schoon en een bijdrage van HVC. Zodat zij de milieubewuste burgers kunnen optrommelen om de troep op te ruimen. Nederland Schoon is opgericht door de zelfde verpakkingsindustrie die ons opzadelt met die troep. Dikke milieu vervuilers zijn het.

   Als we nu eens allemaal gingen protesteren en bijvoorbeeld al ons plastic gewoon op straat gooiden. Misschien begint het dan te dagen bij de overheid. Wij burgers worden op kosten gejaagd en moeten ook nog eens de troep opruimen. We worden gewoon voor het karretje van de verpakkingsindustrie en de overheid gespannen. Stop toch met dit zogenaamde circulaire systeem. Het milieu wordt er echt niet door gespaard. Integendeel. De microdeeltjes plastic zal men over duizenden jaren nog terug vinden in de natuur of wat daar dan ook nog maar van over is.

 2. misschien wordt het tijd voor een fikse boete of werkstraf voor een ieder die afval op straat gooit..hoeven de vrijwilligers ook minder op te ruimen

 3. Nutteloze actie. Nog geen dag na deze opruim woede ligt er weer vuil. Kunnen beter mensen geroepen laten voelen geen troep achter te laten ipv opruimen door ze eens een flinke boete te laten betalen en alsnog de troep rondom het plaats delict op te ruimen.

  • George en rc licht, hoe zien jullie dat gebeuren met de handhavers die we in Den Helder hebben?
   kijkt mij persoonlijk beter om het bij de bron aan te pakken, het is gewoon van de zotte hoeveel plastic verpakkingsmateriaal er is, ook de afvalinzameling kan hier veel beter, weer nergens over nagedacht zoals gewoonlijk, in een zeestad met altijd wind en grote meeuwen zielige dunnen plastic zakjes waar voedselresten in zitten aan lantarenpalen binden is toch vragen om moeilijkheden c.q. veroorzaken van zwerfvuil ?

   • Plastic verpakkingen zijn niet meer weg te denken RB.
    Het inzamelen van plastic in die plasticzakken verdiend ook beslist geen schoonheidsprijs.
    Maar de bron van de vervuiling blijven toch diegene die het achter hun kont laten slingeren en als ze die bron(vervuilers) nu eens aanpakken, komt er toch heel wat minder vuil in de natuur terecht.

    • vertel me eens waarom bijvoorbeeld iedere komkommer afzonderlijk in een plastic condoom moet zitten, en de vleeswaren op een plastic bordje door plastic velletjes in een plastic zakje moeten zitten, nergens voor nodig, en daar kunnen we makkelijk zonder, dat is de bron aanpakken, niet de vervuiler proberen te pakken, is geen doen, er staan geen namen op de zakjes en vinger afdrukken mogen niet bekeken worden, en er zijn geen handhavers op straat die de zogenaamde heterdaadjes kunnen pakken en mijn vraag was dus ook hoe ziet u dit? tientallen extra handhavers op straat laten lopen? DNA op weggegooid plastic verpakkingen laten onderzoeken?

     • Rb plastic zal altijd worden gebruikt omdat de mens het makkelijk vindt.
      Halfje brood in een papieren zak ? liever niet..en die komkommer in plastic hoef je niet te kopen je kunt ook naar de groenteboer voor een gewone komkommer.Ik las vandaag toevallig over hoe de overheid en de verpakkingsindustrie het willen aanpakken Het convenant dat ze al sinds 1992 proberen tot stand te brengen wordt niet alleen genegeerd de hoeveelheid verpakkingen is sinds die tijd alleen maar gegroeid..omdat de consument het wil

     • @ RB, komkommer (en diverse andere groente) in plastic is meestal voor de internationale handel, die worden ingepakt vanwege de reistijden, in zo’n hoesje blijven ze iets langer vers (minder verdamping van vocht). En mocht er eentje bedorven raken onderweg blijft het rottingsproces beperkt tot die ene verpakking. Onder die omstandigheden een zinvolle verpakking dus, en tenzij de internationale groente en fruit handel verandert en de consument grotendeels lokale producten gaat eten zal dat ook niet veranderen, denk ik.

     • Dat de komkommers in plastic zijn verpakt komt door het feit dat er onderscheid wordt gemaakt tussen biologische en bespoten komkommer. De biologische komkommer wordt in plastic verpakt omdat de schil kwetsbaarder is. Ontmoeting in het groen heeft in samenwerking met Petra Bies, verslaggever bij het Noord Hollands dagblad een paar jaar geleden onderzoek gedaan bij de AH aan het Julianaplein. Naam artikel “Heel biologisch maar in plastic”. Is vast wel te vinden via Google. U zult versteld staan van wat er allemaal in plastic is verpakt. Wij betalen wel met elkaar al dit verpakkingsmateriaal en ook zorgt het systeem er nu voor dat het teruggaat naar de verpakkingsindustrie zodat het ons nogmaals aangeboden wordt in een andere vorm. We blijven betalen voor het zelfde stuk plastic en krijgen het gewoon terug. Circulair wordt het genoemd met een duur woord. Oftewel kringloop. En we blijven maar betalen voor deze dramatische uitvinding. Wie denkt u dat hier beter van wordt?

     • RB
      Ik doe zelfs nog een plasticzak om de bloemkool of andere groente die ik bij de super koop, omdat die winkelwagentjes en die band bij de kassa niet bepaald ,op zijn zachts gezegd, fris zijn.Kleine moeite om deze thuis in de plasticverzamel zak of bak te deponeren.

      Als een groot deel van omstanders zien wie welke troep laat rond geslingeren, zouden die handhavers het ook moeten zien, maar laat de gemeente die mensen dan wel wat meer ruimte geven om op te treden. Daar heb je geen dna of vingerafdrukken voor nodig. Fikse boete, dan verdienen ze zich zelf terug en de overtreders de rotzooi in hun omgeving op laten ruimen.

     • George wat maakt het nu uit of die wagentjes fris zijn of niet, u wast de bloemkool toch als u thuis bent en hem gaat bereiden, heeft u smetvrees soms? allemaal slappe excuses om maar niet schuldig te lijken….
      .
      wanneer heeft u voor het laatst een handhaver een boete voor zo iets zien uitschrijven, betere vraag nog wanneer heeft u voor het laatst een handhaver überhaupt een boete zien uitschrijven….
      .
      rc licht, wat mankeert er aan een halfje brood in een papieren zakje? niks mis mee toch?

     • Hoewel ik geen smetvrees heb RB, was ik eerst mijn handen na zo,n winkel bezoek alvorens ik de groente was.
      En inderdaad die handhavwers zelf zie ik nooit, alleen als ik een overtreding maak, komen ze met twee man sterk op me af.
      Maar als de juiste handhvers worden aangesteld en zoals eerder vermeld de ruimte krijgen, komt het wel goed.

    • inderdaad George.
     hoe vaak ik niet zie dat mensen te belazerd zijn om even naar een prullenbak te lopen (na ongeveer uren lang over de markt en binnenstad te zijn gesloft)
     om hun zakje of blikje netjes weg te gooien. heel veel jeugd maar er zitten ook oudjes bij waarvan je het juist niet verwacht.
     en kijk eens bij de Mac bij kooypunt….. echt bij het idiote af.
     van die “johnnies” in hun ouwe roestbakken die nota bene naast een prullenbak parkeren maar hun zakjes en verpakking zo uit het raam mieteren
     (ik heb al eens zo’n ventje te pakken genomen door z’n troep met dezelfde noodgang z’n auto weer in te gooien… probeerde nog te sputteren maar hij gaf die poging snel op) ..en vervolgens op weg naar “weet ik veel waar” onderweg nog even de bekers etc uit het raam smijten.
     die mogen van mij 1500 euro boete krijgen.
     is ook een stuk opvoeding…of gebrek aan.

 4. Stop met apart plastic verzamelen en laat de scheiding van afval doen bij de afval centrales. Dit is goedkoper, scheiding is beter en er hangen geen plastic zakken meer als voederplaats voor meeuwen aan de lantaarnpaal. Moet je is kijken hoeveel zwerfplastic dit gaat schelen…..

  • Ik zegen de dag dat het zover is Andrea. Nu 3 containers voor de deur en als ik iets groters wil weggooien mag ik naar de vuilstort in DH rijden. Diverse gebieden zoals Rijnland zijn weer terug naar afvalscheiding in de centrale.

 5. We moeten het gewoon gaan doen zoals in Singapore,lik op stuk aldaar:
  Voorbeeld:Op straat mag je wel roken, alleen zorg er dan wel voor dat je je sigaret na gebruik netjes in een van de vele asbakken gooit in plaats van op straat, ook daar staat een boete op!
  Als je kauwgom in je mond hebt en je wilt er vanaf, gooi het dan altijd in een prullenbak.
  Wil je liever een boete van SGD 1000,- (zo’n € 600,-) dan kun je je kauwgom op straat of in de struiken gooien.
  Als je op straat spuugt wordt dit beboet! Het maakt niet uit wat het is, of je een stukje rijst, een snotje, gewoon een kliek of een vliegje uitspuugt, het mag gewoon niet, klaar! Doe het dan ook niet, want het kan je duur komen te staan.
  Lekker inslikken dus!
  En dan heb ik nog niet gehad om ook maar het kleinste stukje papier o.i.d. op straat te gooien,dikke vette boete dus.

  • beter nog kauwgom mag er niet eens verkocht worden, top daar en zoals u ook al meld handhaving daar is tenminste op straat zichtbaar aanwezig en beboet meteen, niet van dat zielige als hier met dat wegkijken en knuffelen

Comments are closed.