Tesfu wint opnieuw de Halve van Den Helder

3

Den Helder – Filmon Tesfu heeft zondag voor het tweede jaar op rij de halve marathon van Den Helder op zijn naam geschreven. De Helderse renner vertrok enkele meters na de start voor een complete sololoop en finishte uiteindelijk met ruime voorsprong op Tim Tesselaar en Willem de Boer.

De weersomstandigheden waren goed. Het was droog, niet te warm en alleen de stevige noordoostenwind die vooral op de dijk de lopers lastig viel werd door de meesten als onprettig ervaren. Een parcoursrecord zat er niet in en echt spannend was het nooit, maar het was wel een mooie tiende (en mogelijk laatste) editie van de Halve van Den Helder.

Tesfu liep al snel zo’n 45 seconden voor op Tesselaar en De Boer, die een tijdje samen opliepen tot De Boer het tempo van Tesselaar niet langer kon volgen. De top 3 was echter al vroeg in de wedstrijd in beeld. “Ik heb van begin tot eind alleen gelopen, maar ik wist in het begin al dat het ging lukken”, reageerde Tesfu na afloop. “Ik had vooraf extra getraind op lopen tegen de wind in op de dijk.” Dat hij nu de eerste is die de halve marathon twee keer op rij wint is “leuk”. Tesselaar was tevreden met zijn tweede plaats. “Winst zat er nooit in en de afgelopen twee jaar heb ik hier slecht gelopen, dus dan is plek 2 prima.”

Onwijs leuk
De Boer woont in Friesland en deed voor de tweede keer mee aan de Halve van Den Helder. “Het was heel zwaar vandaag, echt hard werken.” Bij de dames won Suzan Nieman uit Schoorl. “Ik heb drie weken geleden nog een marathon gelopen en daarna ben ik verkouden geworden, dus het was even afwachten.” Het ging dus goed, want ook Nieman was vanaf het begin de eerste dame. “Het was voor mij de eerste keer dat ik hier in Den Helder liep, maar het was onwijs leuk. Echt een mooi parcours, veel mensen langs de kant. Ik heb echt genoten!”

Na tien jaar lijkt er een einde te komen aan de Halve. De organisatie stopt en hoopt dat anderen het over willen nemen, maar of dat gaat lukken is nog onzeker. “We zijn blij dat we het tien jaar hebben mogen doen”, vertelt Marco Bena Brandini, “maar het is nu nog moeilijk te beantwoorden of het volgend jaar nog bestaat.”

Foto’s: DHFOTO

3 REACTIES

  1. Schitterende vrijwilligerswerkers, die dit tien jaar mogelijk maakten. Neemt niemand het over? Iedereen te druk met banen en geld verdienen?? Ik zong eens in een lege school waar de wandelaars doorheen liepen, mijn grootste optreden, er kwamen er 1800 langs, die soms dansten. Ik schor na afloop, maar verheugd.

    • nee hoogstwaarschijnlijk de totale onderwaardering van vrijwilligers door het ambtelijke apparaat met Schuiling voorop

Comments are closed.