Vriendentrui Tour voor strijdlustigste renner

0

Den Helder – De jubileumeditie van de Tour de Lasalle is in aantocht. Nog een kleine twee maanden en dan gaan zo’n honderd renners vier dagen lang de weg op. Er zijn dit jaar veel dingen anders dan voorheen, maar vrienden blijven vrienden. En de “Vrienden van de Tour” willen dit jaar iets speciaals doen.

De vriendenclub is enkele jaren geleden opgericht door Vok Buur, Ron van Dongen en Geja Spigt. Ze opereren naar eigen zeggen als ‘niet zichtbaar bestuur’, wat zoveel wil zeggen dat ze wel met liefde ‘de kar trekken’, maar toch vooral ook initiatief overlaten aan de vrienden zelf. “Als je faciliteert, een klein beetje een duwtje in de rug geeft, dan werkt dat bij wielrenners beter dan dat je allerlei dingen gaat organiseren”, licht Ron toe. “Het zijn toch vooral individuen die je de ruimte moet geven zelf iets te initiëren. En als ze daar geen behoefte aan hebben is het ook goed.”

Dat faciliteren gebeurt bijvoorbeeld door de speciale Facebookpagina met inmiddels zo’n tachtig leden. “Een leuke en laagdrempelige manier voor oud-renners om weer eens met elkaar in contact te komen. Je ziet dat sommigen dan toch afspreken om weer eens samen te gaan rijden of gewoon elkaar eens te ontmoeten voor een borrel.” Als bestuur zelf dingen organiseren is wel geprobeerd (zoals gezamenlijke uitjes), maar de belangstelling hield niet over. “Het initiatief aan de vrienden zelf laten werkt toch het beste”, meent Geja.

Lid worden
Iedere renner die ooit de Tour heeft gereden kan zich aansluiten bij de Vrienden, maar ook een ieder die de Helderse wielerronde een warm hart toedraagt is welkom. “Je kunt echt lid worden van de club of gewoon ter ondersteuning een donatie overmaken”, licht Vok toe. “Lid worden kost 30 euro per jaar, een donatie kan vanaf een tientje. Wie lid wordt krijgt consumptiebonnen voor bijvoorbeeld de presentatieavond en tijdens de tour zelf, is welkom in de VIP-tent op de slotdag en mag tijdens de afsluitende prijsuitreiking aanschuiven bij de nasi hap.”

De Tour de Lasalle wordt dit jaar voor de 65e keer verreden. De eerste editie vond plaats in september 1955 en was toen nog een puur militair sportevenement. Sinds 1975 is het ‘los’ van de Marine en door de jaren heen zijn veel dingen gewijzigd. Zo verschoven de wedstrijddagen naar donderdag tot en met zondag, rijden de laatste jaren ook dames mee en wordt tegenwoordig minder de regio opgezocht, al start de Tour wel op Texel.

Vriendentrui
De Vrienden willen voor deze jubileumtour extra van zich laten horen en dus is besloten een trui te sponsoren. De Vrienden introduceren een nieuwe trui voor de strijdlustigste renner. “Er is gekozen voor een zwarte trui met het logo van de Vrienden”, vertelt Geja. De drie bepalen niet zelf wie de trui krijgt, maar hanteren de keuze van de officiële KNWU-jury die elke dag na afloop de strijdlustigste renner aanwijst.

Meer informatie over de Vrienden van de Tour de Lasalle is te vinden op de website van de Tour: tourdelasalle.nl of via https://www.facebook.com/vvdtlas/.