Zr.Ms. Groningen voor twee jaar op reis

4

Den Helder – Het marineschip Zr.Ms. Groningen vaart zondag de haven van Den Helder uit, op weg naar het Caribisch gebied. Het schip neemt de taken over van het huidige stationsschip Zr.Ms. Zeeland. Normaal gesproken verblijven stationsschepen vier maanden in het gebied; nieuw dit keer is dat de Groningen twee jaar lang het stationsschip blijft. Het extra lange verblijf maakt deel uit van een pilot, waarbij het schip in het Caribisch gebied blijft, maar de bemanning wisselt.

Het patrouilleschip Zr.Ms. Groningen neemt in het Caribisch Gebied kustwachttaken op zich, zoals drugsbestrijdingsoperaties en reddingsoperaties. Daarnaast is ze paraat voor noodhulp na eventuele orkaanpassages.

De Groningen is het eerste schip dat voor zo’n lange tijd in het Caribisch gebied dient. De pilot, met een vast stationsschip en een wisselende bemanning, is bedacht om het marinepersoneel meer duidelijkheid te geven over vaarprogramma’s. Door het schip en bemanning van elkaar los te koppelen, weet de bemanning precies wanneer zij thuis zijn en wanneer ze weg van huis zijn. Dit moet bijdragen aan een betere balans tussen werk en privé. Daarnaast verwacht de marine meer efficiëntie, onder meer doordat de stationsschepen niet meer tussentijds de Atlantische Oceaan hoeven over te steken.

De marine beschikt over vier patrouilleschepen uit de Holland-klasse. Ze zijn met name geschikt voor kustwachttaken, drugsbestrijdingsoperaties, antiterrorismeoperaties en noodhulp. De schepen bieden ruimte aan maximaal 90 bemanningsleden, inclusief helikopterploeg en een extra marinierseenheid of kustwachtteam.

4 REACTIES

  1. Er heeft voorheen al langer daar gelegen namelijk het S-fregat de Treslong

Comments are closed.