Aladdin

0

Den Helder – Sprookjesverhalen blijven misschien wel het beste wat mensen overkomt in hun leven. De fantasie dat wonderen bestaan, dat je rijk en gelukkig kunt zijn door een simpele wens, het is magisch! Eén van die oeroude sprookjes is dat van het straatschoffie Aladdin en een wonderlamp die op zijn pad kwam. Regisseur Guy Ritchie (Snatch, Sherlock Holmes, the Man from U.N.C.L.E.) blijft ons ook verrassen met al de genres die hij aankan en waar hij altijd zijn eigen twist aangeeft. Een sprookje door een eigenzinnige regisseur en met een landgenoot in een hoofdrol, hoe mooi kan het zijn?

Het is één en al bedrijvigheid in de Oosterse stad Agrabah, waar de jonge wees Aladdin (Massoud) met zijn aapje Abu woont. Op de grote openluchtmarkt loopt de beeldschone prinses Jasmine (Scott) incognito rond. Als zij brood geeft aan een hongerig kind, beschuldigt de marktkoopman haar van diefstal en wil geld zien. Aladdin laat haar een armband afstaan, maar met zijn vingervlugheid heeft hij deze alweer terug gestolen! Een wilde achtervolging door de stad is het gevolg, maar Aladdin weet met veel spektakel te ontkomen en redt de prinses, van wie hij de identiteit niet kent.

Terug in het paleis wordt de prinses geconfronteerd met de dilemma’s in haar leven. Allereerst haar vader de Sultan (Negahban) die op zoek is naar een partner voor haar; zij kan als vrouw geen Sultan worden, dus moet ze trouwen en het liefst met een prins. Daarnaast is er de tweede man in het rijk, de sluwe Javar (Kenzari), die nogal belust is op macht en de confrontatie met buurlanden wil opzoeken. Niet zo mooi, omdat het rustig is in de regio door de aard van dit vredelievende volk.

Grot
Aladdin kan de mooie vrouw niet uit zijn hoofd zetten en denkt dat zij een hofdame is van de prinses. Behendig als hij is weet hij het paleis binnen te komen en regelt hij een date voor de volgende dag. Op de terugweg wordt hij echter door de mannen van Javar in de kraag gevat en zij nemen hem mee naar een grot in de woestijn. En in die gevaarlijke grot is een lamp met een geest (Smith), die Javar dolgraag wil hebben.

Javar stuurt Aladdin erop uit om de kostbare lamp te halen met als belofte dat hij dan in leven zal blijven. Gaat Aladdin dit redden of wordt de grot zijn ondergang? En als hij het redt, houdt Javar dan zijn woord? De jonge onbevangen Aladdin gaat de uitdaging aan, neemt de risico’s en komt in een rollercoaster van avontuur terecht die zijn leven voorgoed verandert. Spanning en avontuur!

Juiste snaar
Wat heeft Guy Ritchie toch met film dat hij bij verschillende genres de juiste snaar weet te raken en het publiek kan ontroeren met zijn visie op het verhaal? Allereerst is dit sprookje magnifiek naar het witte doek vertaalt met prachtige beelden voorzien van musical elementen; er wordt wat gezongen, maar niet overdreven veel. Na het flitsende intro, wat een camerawerk, is er veel reuring en komen de hoofdrolspelers met de nodige kwinkslag en humor tot ons. Vooral Will Smith als geest doet zijn naam eer aan en is enorm geestig!

Elementen als trouw, moed en rechtvaardigheid passeren zonder te belerend te worden en Ritchie lijkt iets overgehouden te hebben aan zijn huwelijk met popster Madonna; de choreografieën van de spetterende dansscènes zijn waanzinnig, een lust voor het oog. Kortom, een film om van te houden en dan is daar ook nog onze eigen Marwan Kenzari (Loft, Rabat, Hartenstraat) die voet aan de grond heeft in Hollywood. Een briljante slechterik, deze Hollandse trots; alleen al daarom is deze film een must-see en de rest zoals een vliegend tapijt, een cynische papagaai en een komisch aapje krijg je als bonus! Het is allemachtig prachtig zoals ze dat in de Oosterse wereld zeggen en dat is het!

Regie: Guy Ritchie
Met: Mena Massoud, Will Smith, Naomi Scott, Marwan Kenzari, Nasim Pedrad, Navid Negahban
Kijkwijzer: 9 jaar