Alcohol- en drugsvergiftigingen onder jongeren blijft punt van zorg

15

Den Helder – Jongeren gebruiken soms zoveel alcohol en drugs, dat zij met een alcohol- en/of drugsvergiftiging in het ziekenhuis terechtkomen. Uit de nieuwste cijfers van de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord blijkt dat het aantal alcohol- en/of drugsvergiftigingen onder jongeren van 12 tot en met 23 jaar in Noord-Holland Noord nog steeds niet afneemt.

In het eerste kwartaal van 2019 kwam de ambulancedienst wegens alcohol, drugs of een combinatie hiervan ter plaatse voor 60 jongeren in de regio Noord-Holland Noord. Vorig jaar ging het in diezelfde periode om 54 jongeren.

De meeste jongeren waarvoor een ambulance ter plaatse kwam, zijn tussen de 18 en 23 jaar oud. Het gaat om meer jongens dan meisjes; 37 jongens versus 23 meisjes. In het merendeel van de gevallen (34 keer) ging het om een alcoholvergiftiging. Op feestdagen zoals Oud & Nieuw is er een duidelijke piek zichtbaar in het aantal ambulanceritten.

Regionaal
Uit de cijfers blijkt dat er regionale verschillen zijn in het aantal ambulanceritten in het eerste kwartaal van 2019. In regio Alkmaar gaat het om 30 jongeren, in de Kop van Noord-Holland om 16 jongeren en in West-Friesland om 14 jongeren. Belangrijke toelichting is dat deze cijfers alleen iets zeggen over de plek waar de ambulance ter plaatse komt wegens een melding over alcohol en/of drugsvergiftiging onder jongeren en niet gaan over de woonplaats.

Alcohol- en drugsgebruik door jongeren is risicovol. Niet voor niets is de boodschap: ‘NIX18’. Elke ambulancerit is er één te veel. Daarom wordt in de regio Noord-Holland Noord in het programma “In Control of Alcohol & Drugs” samengewerkt door de 17 gemeenten, GGD Hollands Noorden, Brijder Jeugd, Veiligheidsregio Noord-Holland Noord en GGZ Noord-Holland Noord om het alcohol- en drugsgebruik onder jongeren te voorkomen en verder terug te dringen. Voorlichting en advies aan jongeren en ouders over de gevolgen van alcohol en drugs zijn een essentieel onderdeel om de bewustwording te vergroten. Deze cijfers bevestigingen nogmaals het belang om te blijven inzetten op beperking van alcohol en/of drugs onder jongeren.

15 REACTIES

 1. dat NIX 18 betuttel heeft duidelijk weinig zin…..
  uit het stukje: De meeste jongeren waarvoor een ambulance ter plaatse kwam, zijn tussen de 18 en 23 jaar oud. Het gaat om meer jongens dan meisjes; 37 jongens versus 23 meisjes = totaal 60 = het totale aantal

  • RB, het valt mij weer op dat je nooit naar de echte feiten zoekt. De NIX18 heeft wel degelijk zin. Allereerst is het bewustzijn bij ouders bijna verdubbeld in de loop der jaren van 27% naar 51%.
   Dan de cijfers. Van de 60 zijn er 45 boven de 18, 12 tussen 16/17 jr en 3 tussen 12/15 jr. Den Helder, een van de 17 gemeente, had er 5, H.Kr 4, Schagen 4 en Texel 3.

  • Het lijkt er juist meer op dat dat NIX18 averechtse gevolgen heeft, ze mogen eindelijk gaan drinken en doen het dan ook mateloos. Misschien toch echt verstandiger om je kind thuis bij speciale gelegenheden een biertje te laten drinken, dat ze zo wat beter de gevolgen leren inschatten, zonder de peer-pressure van leeftijdsgenoten.

   • Monique, helemaal mee eens. Zo hebben wij het ook met onze kinderen gedaan en zo leerde mijn vader het mij ooit. Het begon met een “sneeuwwitje” weet je nog? Langzaam leren, net zoals al het andere wat ze nog moeten leren.

  • RB, je zoekt wederom weer eens niet naar de feiten. De NIX18 heeft wel degelijk zin. De bewustwording bij de ouders is in de loop der jaren gestegen van 27% naar 51%. Dan de Feiten. Van de 60 zijn er 45 boven 18, 12 tussen 16/17 jr en 3 tussen 12/15 jr. Voor Den Helder zijn het er 5, Hollands kroon 4, Schagen 4 en Texel 3.

   • In het eerste kwartaal van 2019 kwam de ambulancedienst wegens alcohol, drugs of een combinatie hiervan ter plaatse voor 60 jongeren in de regio Noord-Holland Noord. Vorig jaar ging het in diezelfde periode om 54 jongeren.
    .
    oh oh oh wat zijn de ouders weer bewust geworden,,,,,, zie sterke daling ambulance ritten…..

    • Je had het over de NIX 18. Die is nog steeds positief voor deze groep en het aantal drinkers gaat nog steeds naar beneden. Zoals ik al vermelde is het aantal ritten in de 17 gemeente 15 geweest voor de groep NIX18 waarvan 2 in de kop van NH voor 16/17 jarige.

     • vast gedronken,….. “aantal ritten in de 17 gemeente 15 geweest”
      welke gemeente is de 17 gemeente?

 2. Laat ze de rekening van de ambulance e.d. nu maar eens zelf betalen.
  Wellicht dat ze dan verstandiger worden als papa en mama zeggen dat er een rekening van honderden euro’s i binnengekomen omdat zoon of dochterlief zo nodig aan de drank moest.
  Kan de premie voor ziektekosten ook omlaag als dit soort kosten worden verhaald.
  Daarnaast blijft voorlichting belangrijk…maar helpt het?

  • Zijn echt geen honderden euro,s , eerder een paar duizend. Kreeg laatst een rekening onder ogen …..Brrrrr Maar goed, dat ik verzekerd ben en het niet zelf moet betalen, anders ga je failliet.

    • Maar dan ben je er nog niet. Er zit waarschijnlijk nog een nacht of dag opname ziekenhuis aan vast. Doktoren verpleging etc etc

     • Effe snel opgezocht. Een verpleegdag, kan gezien, naar welk ziekenhuis je gebracht wordt , oplopen van 700 tot wel 3700 euro per verpleegdag. Dus tel uit je winst.

     • @e. Ik had het alleen over een ambulance rit. Nachtje logeren maakt het allemaal stukken duurder ja.

Comments are closed.