Behoorlijk Bestuur wil gratis OV naar Schagen

94

Den Helder – De behandeling van de gemeentelijke  kadernota staat weer voor de deur. Dit is een belangrijk item, ieder jaar weer, omdat het een richting zo niet voorschot neemt op de begrotingsbehandeling in het najaar.

 

Partijen kunnen onder meer  hun politieke wensen uitspreken waar zij vinden dat het geld uit de gemeentepot aan uit gegeven moet worden.  Behoorlijk Bestuur is van mening dat, omdat het om gemeenschapsgeld gaat, de inwoners van Den Helder er dan ook zeker iets van terug mogen zien in beleid en aanpassingen van beleid.

 

Nu beseft Behoorlijk Bestuur heel goed dat in een coalitieland veel zaken binnen de coalitie al vast staan en je vaak als oppositie weinig nog kan toevoegen of veranderen.  Toch houden wij hoop dat de coalitie die er nu zit en de mond vol heeft van samenwerken en vertrouwen, dit ook omzet in daden en de oppositie ruimte geeft ook hun items binnen de begroting op te nemen.

 

Voor de komende kadernota heeft behoorlijk Bestuur een aantal wensen die wij op dit moment aan het uitschrijven zijn. Een voorproefje hierop:

 

 • Prullenbakken terug in de binnenstad/Timorpark en wandelroutes.
 • Hondenpoepstations (deels terug) plaatsen bij/langs hondenuitlaat gebieden
 • Voor minima een tegemoetkoming in de kosten voor huisdieren
  “Behoorlijk Bestuur is van mening dat huisdieren bijdragen aan een stuk levensgeluk voor veel mensen en dan met name degene die weinig te besteden hebben”.
 • Het realiseren van een dierenbegraafplaats
 • Gratis OV voor leerlingen HAVO/VWO tussen Den Helder en Schagen
  “Behoorlijk Bestuur rekent het ons gemeentebestuur aan dat er vrijwel geen inzet is geweest om het Lyceum aan Zee onder een soort van toezicht te plaatsen. Sterker nog, de raad riep lange tijd dat het niet onder hun bevoegdheidseis valt en keek weg. Met gevolg dat met name onze HAVO afdeling de slechtste is van heel Nederland. In het aanbieden van het kunnen volgen van goed onderwijs ziet Behoorlijk Bestuur zeker een rol voor de gemeente weggelegd. Al zou dit maar zijn in het verstrekken van gratis OV naar Schagen. Al of niet gekoppeld aan een inkomenstoets.”

 

Verder zullen wij de bezuinigingen in het Sociaal Domein op een aantal punten niet ondersteunen, onder andere  de bezuiniging op de voedselbank zal door ons niet goedgekeurd worden. De ambitie van de coalitie om snel zaken, lees deze regeerperiode af te handelen of in te zetten gaat in onze ogen te vaak ten kosten van zorgvuldigheid. Daarbij dragen de inwoners de kosten en worden zij in deze niet tot nauwelijks gehoord. Het feit dat in geen enkel verkiezingsprogramma de verhuizing naar Willemsoord heeft gestaan, geeft de coalitie in onze ogen niet het mandaat om deze verhuizing door te zetten zonder de bevolking hierover te raadplegen, te meer omdat bij lange na de kosten nog niet geheel zijn uitgekristalliseerd.

 

Heeft u als inwoner van onze gemeente nog een idee over zaken die door ons, middels een motie, aangedragen kunnen worden, neem dan gerust contact op.

 

Sylvia Hamerslag
Fractie voorzitter Behoorlijk Bestuur

94 REACTIES

  • Ach meneer Berts, bij eerdere gelegenheid – toen ze nog deel uitmaakten van de oppositie – stak u op dit forum de loftrompet over Peter de Vrij, Tjitske Biersteker en Michiel Wouters. U weet inmiddels toch wel hoe het afloop met goeie’ raadsleden als ze eenmaal tot de coalitie behoren en een wethouderssalaris hebben te verdedigen? Ik kan u verzekeren dat mevrouw Hamerslag geen haar beter is…..

 1. Gratis busvervoer tussen Den Helder/Julianadorp – Schagen zou top zijn, de slechte kwaliteit van het havo/vwo onderwijs is voor ons de hoofdoorzaak geweest ons kind naar het Regius College te laten gaan. Kosten circa 800,- per jaar aan busabonnement.

  Of een fikse korting maar dan met uitbreiding van het aantal ritten van de 652, want het is nu wel erg karig gesteld met het aantal ritten waardoor er vaak lang gewacht moet worden.

  • Dus wij moeten met ze alle het onderwijs van je kind maar betalen omdat jij het beste met je kind voor hebt, het is jou kind en niet die van “ons”

   • We hebben als maatschappij in het geheel dan ook helemaal niets aan goed opgeleide mensen.

    • Die goed en hoog opgeleide mensen, komen volgens Rutte met bootladingen onze grens over , om zich hier te vestigen. Dus wat hebben onze kinderen dan nog aan school.

     • Dan zal je per jaar toch minimaal zo’n 600-700 goed opgeleide asielzoekers moeten opnemen hier in Den Helder, als je wil compenseren voor de gemiste opleiding van Helderse kinderen. Daarnaast moet je dan ook even het probleem op zien te lossen van de geldigheid van diploma’s. Je kan een begaafde chirurg zijn in je thuisland, als je diploma in Nederland niet geldig is mag je alsnog in je handen knijpen als je werk krijgt als vakkenvuller.

  • Komt er eindelijk eens iemand met goede punten en dan krijg je dit soort opmerkingen. Uiteraard anoniem. Wat mega slap!

  • Beste Rasjutter, heb geen idee wat een mijter met politiek te maken, zie het verband niet. Waarschijnlijk wordt uw mening gevormd door plaatjes/foto’s, Misschien is de Donald Duck iets voor u.

   • He flippo lees eens wat ze wil, denk dan even goed na, en kom dan met je reactie.

   • ‘E’. Ten eerste de Hr. Bierens is lid van Behoorlijk Bestuur en de Sint de man met de mijter (die ik zijn naam niet zal noemen) is al een tijdje geen lid meer van de Stadspartij naar mijn weten.

    • Dat zelfs de goedheiligman de stadspartij de rug toegekeerd heeft , is nieuws voor mij . Echter het verbaasd mij niets .

 2. Alleen gratis OV havo vwo? Leuk als ouder van een vmbo tl leerling. De jongste dan, oudste werd helaas al slachtoffer van het “geweldige” en monopolistische onderwijs in Den Helder.

  • Jeugd is de toekomst toch, hier in huis hebben we de rekening van de gevolgen van het helderse onderwijs allang betaald. Vanaf groep 3 t/m de middelbare school loopt het Nederlandse gratis onderwijs in ons gezin al richting de 10.000-15.000€ Geen grapje, niet overdreven, reiskosten en “vrijwillige” maandelijkse bijdrage.

   • Eh,….. Waar diende de kinderbijslag/toeslag ook alweer voor ?? Om op vakantie te gaan ??? Nee toch ? Deze toeslag kreeg men als bijdrage in de kosten van kinderen. Dus ?????

   • wie heeft u gedwongen die kinderen te nemen?
    dan moet u die persoon(en) maar aanklagen om dat bedrag terug te vorderen?

    • Niemand heeft ons gedwongen. Wel is het zo dat wij niet onder de minima vallen, we betalen een pittig bedrag belasting ieder jaar. In Nederland is het zo dat kinderen in welke categorie dan ook recht hebben op goed onderwijs. Wanneer je minima bent kan je dan ook voor van alles toeslagen krijgen. Zit een kind op speciaal onderwijs dan wordt het duurdere onderwijs en het vervoer ook geregeld. Heb je een kind wat hoogbegaafd is dan heb je opeens nergens recht meer op en kan je de extra kosten van reizen en school zelf betalen (inmiddels is dit aangepast, voor ons te laat). We doen dat met alle liefde maar helaas hebben wij ondervonden dat passend onderwijs en zorgplicht (wettelijk vastgelegd) niet mogelijk is in het VO in Den Helder. De extra kosten voor de trein etc zijn wederom voor ons als ouders (1350€ per jaar per kind). Ja wij kiezen voor kinderen, ja wij draaien dus voor de kosten op maar als het om de rechten van kinderen gaat dan mogen we er opeens niet meer voor opkomen? De laatste echte vliegvakantie in een hotel is voor ons gezin al zeker 10 jaar geleden dus daar hebben wij de kinderbijslag niet voor gebruikt. Toeslagen krijgen helemaal niet.

 3. Gaan we weer , weer voorstellen om de minima nog meer te subsidiëren, nu weer een toeslag voor huisdieren,
  Ik heb geen uitkering maar kan ook niet alles betalen, uiteindelijk komt de rekening bij de overige burgers die op hun beurt dan minder te besteden hebben, en zij zijn al flink de klos met deze regering.

  Ik zou heel graag 3 keer per jaar op vakantie willen gaan is ook goed voor mijn levensgeluk.

  Gratis vervoer leerlingen betekend dat de gemeente dit dus moet gaan betalen.
  Wat de gemeente betaald wordt gehaald uit de gemeentelijke belastingen of bezuinigen , betekend dus dat er ergens geld vandaan moet komen dus zal naar alle waarschijnlijkheid de belasting omhoog gaan. mag je gezinnen die geen studerende kinderen hebben hiermee belasten.

  De punten zijn goed, en doordacht. maar gratis is het niet

 4. Denk niet dat de oplossing van het onderwijs ligt in het aanbieden van vrij OV, deze kwestie https://denhelderactueel.nl/2019/05/ingrijpende-koerswijziging-scholen-aan-zee/ is al enkele jaren aan de gang. Bij mijn weten had Behoorlijk Bestuur http://www.behoorlijkbestuur.nl/speerpunten/ goed onderwijs bij de verkiezingen ook niet op het lijstje van aandachtspunten staan. Het gaat al jaren slecht met het onderwijs in Den Helder en iedereen heeft de andere kant op gekeken. Ik denk dat Behoorlijk Bestuur beter met Scholen aan Zee kan gaan praten en vragen wat de gemeente kan bijdragen om het onderwijs weer op peil te brengen.

 5. het is net of je het leugenvelletje van die rutte leest.
  hoop geblaat….. nul-komma-nul wol.

 6. Eindelijk iemand die het begrijpt.Ik heb geen werk en 3 honden ,die geven mij zoveel levensvreugde.Maar helaas kosten ze ook wat.Een pluim voor mevrouw Hamerslag !,,

  • Dat je niet werkt zal mogelijk een goede reden hebben. Dat je een hond hebt voor de levensvreugde ook prima. Maar waarom zouden wij als hard werkende burgers meer belasting moeten betalen omdat u 3 honden heeft, wat u eigenlijk niet kan betalen…. Ik heb ook geen hond, omdat die in onderhoud te duur is….. Waarom zou ik dan wel voor u honden moeten betalen….

   • sssttt mag je niet over praten, Piet gaat er namelijk prat op dat wij alles voor hem mogen betalen,
    en als je hier iets over zegt dan krijg je de ergste verwensingen naar je hoofd geslingerd, zo erg zelfs dat de reactie verwijderd is……
    .
    verder vind ik het van den zotte dat mevrouw Hamerslag Sinterklaas wil gaan spelen van onze centen…. als je aan kinderen begint weet je dat ze op een moment naar school gaan en dit geld kost, net zo als huisdieren die ook geld kosten, als je dat niet kan of wil opbrengen gewoon niet aan beginnen ipv een ander voor de kosten te late opdraaien….

    • Hopenlijk heeft u geen kinderen of huisdieren.U heeft het alleen maar over uw geld en onze centen.Misschien moet u eens wat vrijwilligers werk gaan doen bij en voor mensen aan de onderkant van onze samenleving.Die hebben het systeen niet bedacht hoor.Daarvoor moet u bij de regering wezen.

     • het systeem valt wel mee, het zijn de profiteurs die misbruik maken van het systeem die mij kwaad maken

   • U betaald ook mee aan de bodemloze put die defensie heet,de salarissen van de politici,arme negertjes in afrika,mehadon voor junkies,dure medicijnen voor ongeneeslijk zieken en zo kan ik nog wel ff doorgaan.o ja het vluchtelingen en asiel circus.

    Waarom zouden we daarvoor nog langer betalen ?

    • daar heeft Andrea het toch niet over, ze wil (net als ik) niet voor het misbruik betalen, bijvoorbeeld uw drie honden, helemaal geen zin om daarvoor te betalen, u wilt ze dus u betaald daarvoor, ik zie ze trouwens toch liever gaan dan komen, stoep ligt onder de stront, hele dag dat geblaf, tegen je opspringen hebt alleen maar overlast van honden, vooral in een stad, leuk als je een boerderij hebt, niet op een tweekamerflatje…..
     .
     net zoals dat OV, er zijn scholen in Den Helder, daar kun je je kinderen onderwijs geven, als je dat niet goed of genoeg vind draai je zelf lekker voor de kosten op, niets raars aan…..
     .

  • Waarom zou ik extra gaan betalen voor jouw levensvreugde in de zin van de honden, prima dat je ze hebt maar betaal ze dan ook zelf.
   Wij betalen inmiddels zoveel belasting dat we als minder overhouden terwijl minima overal een toeslag voor krijgen.
   O ja ik wil 3 keer per jaar 2 weken op vakantie voor onze levensvreugde……

 7. Ik vind het allemaal ook zeer van de zotte.Maar : door de hogere machten worden al dit soort regeltjes bedacht zoals huurtoeslag,zorgtoeslag,kinder toeslag en straks wellicht hondentoeslag etc etc .Er wordt door Piet en zijn ” .baksmaten” niet omgevraagd.Het wordt ze gewoon toegekend.Dus die gasten zeggen echt geen nee,dat zou ik ook doen.Het is een systeem en daar maken ze gebruik van.En wij kunnen daar niks aan aan doen behalve werken.

  • Toeslagen , krijg je niet automatisch. Toeslagen moeten worden aangevraagd . Dus Piet en zijn “”baksmaten”” hebben zelf opgezocht welke toeslagen zij konden aanvragen , en hebben dat ook gedaan.

  • Die Richard… u hoeft dan ook geen AOW-uitkering? Dat is destijds ook door de hogere machten bedacht en je krijgt het al alleen door in Nederland gewoond te hebben.

   • Ook een AOW uitkering zal je moeten aanvragen. En je krijgt alleen AOW , voor de jaren dat je in Nederland gewoond hebt . Voor de jaren dat je hier niet hebt gewoond , gaat er 2% per niet gewoond jaar af .

   • Die oaw premie wordt elke maand van mijn salaris afgehouden.Ik krijg verder niks aan toeslagen .Maar ondanks dat ik voorstander ben van een sociaal vangnet ben ik van mening dat we op het gebied van uitkeringen zijn doorgeslagen.En dan heb ik het niet over iemand die door dikke pech in de bijstands molen terecht komt.Maar ik bedoel de beroeps profiteurs.En wat betreft mijn aow : ik moet nog een flink aantal jaren werken tot ik mijn aow mag ontvangen.Alleen ben ik bang dat ik tegen die tijd met mijn beroep al genoeg in de kreukels lig om er volop van te genieten.In tegen stelling tot bv onze reaguurder Piet die zijn hele leven al geniet.
    Ja het valt niet mee maar ik kan rijmen als RB

    • Sorry hoor , maar dan ben je een dief van je eigen geldbuidel. Het zijn namelijk rechten voor een ieder die zijn verplichte bijdrage ( huur , ziekenfonds premie e.d. )niet of heel moeilijk kan betalen. Je bent dan geen profiteur, je maakt gebruik van een verkregen recht. Daarbij , word de hoogte van het eventueel te verkrijgen bedrag , berekend over het inkomen dat je hebt. Verdien je teveel , dan kan je aanvragen wat je wil , maar je krijgt niets.

    • Dat de AOW premie ingehouden wordt op het salaris , dat klopt. Maar dan toch ! , zal je de uitkering aan moeten vragen als de tijd voor jou daar is .

 8. Het is te zot voor woorden dat. omdat het gemeentebestuur de andere kant op kijkt,er geld moet worden vrij gemaakt , om leerlingen uit den Helder in een andere gemeente de gewenste opleiding te geven. De opleiding is ook in den Helder, zorg dan het goed is. Is vele malen goedkoper dan ze naar een andere gemeente te dwingen en de reiskosten te vergoeden.

   • Goede vraag “e”. De inspectie heb ik drie jaar terug al gebeld en gemaild. Zorgplicht en leerplicht werd in ons geval niet nageleefd. Waar je normaal een leerplichtambtenaar in je nek krijgt als je een dag te vroeg vakantie op zou nemen vond de ambtenaar in kwestie het prima als mijn kind een paar maanden thuis zat. En voordat iedereen meteen vooroordelen heeft, nee het is geen onhandelbare raddraaier.

 9. Inderdaad gebruik het geld om de scholen beter te maken ipv de kinderen naar een andere gemeente te sturen om daar naar school te gaan . En ik werk .mijn man werkt en ik moet toch ook zelf voor mijn beestenboel zorgen ?? Het is hier ook een luilekkerland zeg met al die toeslagen en tegemoet komingen ..uitkering is vaak hoger dan werken dus dat klopt niet ..
  Voor mijn levensvruegde wil ik ook wel een paar keer op vakantie ..omdanks onze baan is het alweer 5 jaar geleden dat wij op vakantie zijn geweest ..er is altijd wel wat in en om het huis wat gedaan moet worden en wat denk je van 2 keer eigen risico per jaar ..tjing tjing kassa .

  • Twee keer het eigen risico, betaal je alleen als je gebruikmaakt van zorg waarvoor je dat risico moet betalen. Geen zorg ? dan houd je het geld in de zak. Maar wel zorg , dan ben je in dit geval wel de pineut voor twee personen (770 euro per jaar)

 10. Wil Behoorlijk Bestuur scholen aan Zee om zeep helpen? Hebben ze wel door dat, dat hele gezinnen in de problemen gaat brengen. Hoeveel banen gaat het kosten als scholen aan Zee opgedoekt wordt. Want het gaat niet alleen om leraren maar ook administratieve krachten, schoonmakers enzovoort. Een school is een bedrijf. En levert werkgelegenheid op. Ondoordacht plan. En wat een flauwe kul om de minima een tegemoetkoming in de kosten voor huisdieren te geven. Zorg eerst maar eens dat gezinnen met kinderen en onze ouderen niet meer onder de armoede grens hoeven te leven.

 11. Typisch gevalletje van praten als een kip zonder kop ,mvr Hamerslag.
  Maar dat zijn we helaas wel gewend van haar.Ook nu in plaats van er voor te zorgen dat er iets gedaan wordt aan de kwaliteit van de school en het onderwijs.Geven we gewoon gratis buskaartjes om in een andere stad naar school te kunnen gaan.Paard achter de wagen noemen we dat.En van die honden is inmiddels helemaal van de zotte.Lekker gratis vreten en zorg voor die dingen ,en nog meer stront op de straten.Belasting invoeren op die vervuilers ipv van overheids sponsering.

 12. Gratis OV? Moet er niet wat aan de kwaliteit van net onderwijs gedaan worden? Steek daar geld in zodat ze niet met OV naar Schagen hoeven

 13. In andere gemeenten zijn (indien aanwezig) dierenbegraafplaatsen particuliere ondernemingen of stichtingen. Lijkt me, als men hier dergelijke voorziening wenst, de juiste weg. Niet van belastinggeld. Raar idee.
  Ik weet niet of mevrouw Hamerslag wel eens in de binnenstad komt? Er zijn namelijk gewoon prullenbakken.
  En buskaarten om de kinderen naar een andere stad te sturen voor onderwijs omdat het hier zo slecht is…….. Ehm
  Misschien nog even terug naar de tekentafel?

  • Is HaKatje de laatste tijd weleens in de binnenstad geweest ? Zo ja , is het u dan niet opgevallen, dat er een heleboel afvalbakken verdwenen zijn , gewoon weg bezuinigd ? en dat er daardoor meer vuil op straat ligt ? Ja, sommige mensen zijn net koeien , ze laten alles achter hun reet vallen. En als de bewoner of winkelier er een bak terug wilde hebben , hij/zij deze dan maar moest adopteren ?

   • e, ik werk er en ik woon er. Er staan genoeg prullenbakken. Rommeltje valt enorm mee, behalve in de Kerkstraat rond de ondergrondse containers (ook in de Breewaterstraat), daar is het een bende omdat men het huisvuil ernaast zet. Maar dat is een ander verhaal. De meeste mensen gooien hun rommel gewoon netjes weg. Het zijn altijd de uitzonderingen. Maar om speciaal voor deze hardleerse rommelkonten extra belastingcenten uit te trekken om om de tien meter een prullenbak te plaatsen (en dan gooien ze het er nog naast ook), vind ik zonde van het geld.

    • Ik woon er al meer dan twintig jaar midden in . De prullen bakken stonden er , maar zijn uit bezuinigings oogpunt weggehaald. Moet je eens op een vroegemorgen voor zeven à acht uur door de stad lopen , en dan valt het echt niet mee zoals u zegt. Kijk eens rond Mc Donald, tot en met de Koningstraat , vind je het afval van die zaak,Wat bij gebrek aan afval bakken zo op straat wordt gelazerd.

     • e, er staat tegenover dat er ook zeer regelmatig wordt schoongemaakt en opgeruimd in de binnenstad. Het zal wellicht niet naar ieders zin zijn, maar dat is aan de rommelkonten. Die zouden zich beter moeten gedragen. Ik denk dat er betere bestemmingen zijn voor de belastingcenten. Wat mij betreft zijn er voldoende prullenbakken.
      Maar daar mogen we over van mening verschillen nietwaar?

  • als het goed is is mevrouw Sylvia Hamerslag enorm goed op de hoogte van de hoeveelheid vuilbakken etc in de binnenstad, ze is namelijk Voorzitter Wijkplatform SBDL

 14. Shell en alle andere multinationals betalen geen cent belasting in dit land. Daar zegt niemand wat van. Lokale aannemers die het in het Palermo aan het Marsdiep voor het zeggen hebben, om de haverklap de halve stad laten afbreken en zogenaamd weer opbouwen (meestal in zeer slechte kwaliteit) vindt ook iedereen reuze fijn. Maar als een raadslid in deze keiharde tijd, waarin minima het bij de dag moeilijker hebben, met een paar sociale voorstellen komt, dan is Den Helder te klein…..

  • Het gaat dan alleen om de minima die huisdieren willen houden terwijl het al moeilijk is om daar zelf van te leven. Waarom dan niet de minima ondersteunen die van cultuur willen genieten of hun familie ergens in het land eens willen bezoeken? Of minima die moeite hebben om elk jaar hun eigen risico in de zorg te betalen? Juist dat is allemaal weg bezuinigd.
   Moeten betalen voor 3 honden die iemand heeft terwijl je op bijstandsniveau moet leven vind ik dan weer belachelijk.

 15. Oprotten met die huisdieren. Het stikt in Den Helder van die rothonden en aso baasjes die hun schijt niet opruimen. Zwaarder belasten van het houden van huisdieren is de oplossing. (Honden en katten) overal stinkt het naar hondenschijt. Kinderen kunnen niet buiten spelen zonder in aanraking te komen met die vieze drollen. Enorme plaag van strontvliegen in de stad Hygiëne en volksgezondheid komen in het geding.

 16. Reken maar Dick, dat ik daar een mening over heb. En ik vermoed dat iedereen daar wel een mening over heeft. Ik ben echt wel voor een goed sociaal beleid. Daar draag ik met liefde voor af. Maar dan wel goed onderbouwd en geen losse flodders. Zo weet je meteen dat het wellicht heel aardig en leuk staat, maar dat de coalitie hier niets mee kan. Vraag geen dingen die je zeker weten niet krijgt (voor de bühne?) of die er al zijn. Duik dan echt in het armoedebeleid en maak dat je speerpunt. Of, wordt de partij die het geluk van alle inwoners nastreeft en maak dat je speerpunt. Zoiets. Dat zou ik nou weer wel interessant vinden. Dat komt veel krachtiger over (maar dan moet je geen “zeur partij” zijn, maar eentje die lekker aanpakt). Mijn mening hoor.

 17. Erik, je overdrijft wat. Maar ik vind ook wel dat hondenbezitters de uitwerpselen van hun viervoeters moeten opruimen. Heb zelf een hond en vind het een kleine moeite. Iedereen tevreden.

  • Je zegt dat je in het centrum woont. Kijk dan voor de grap eens , op de grasveldjes rond de Bethelkerk en de Koploper. En let eens op de honden bezitters die daar hun geliefd beestje uitlaten ! Ronduit schandalig hoeveel on opgeruimd stront daar ligt. Honderd meter verder op de dijk . daar kunnen zij vrij hun hond uitlaten, maar dat is te ver voor ze. Kijk voor de grap, als je toch bezig bent ook even naar de walkant van de grachten ! Dan praat je wel anders.

   • e, het begint me op te vallen dat ik meer de zonzijde, u meer de schaduwzijde ziet in onze mooie stad. Zoals ik al zei; ik vind ook dat de men de uitwerpselen van hun viervoeters netjes moeten opruimen. Doe ik zelf ook.
    Ik erger me ook aan dit asociale gedrag.
    Maar om nou te zeggen dat de volksgezondheid in het geding komt. Dat is nou weer een beetje overdreven. Ik ben ook nog geen strondvliegenplaag tegengekomen.

    • Dat laatste , heb ik niet gezegd hoor ! En ik zie gerust wel de zon zijde . Maar mijn werk brengt met zich mee , dat ik meer vervuiling en vernieling zie die mij lief is. En natuurlijk , iedereen mag zijn eigen mening hebben, het is maar de vraag of hoe je het ziet, of wil zien.

     • Ik denk dat we het qua honden en hun baasjes wel eens zijn. Opruimen die poep graag!

     • niet alleen opruimen die hondenzooi, ook wat er vandaag de dag vanuit de auto’s en vanaf de fiets aan de kant gemieterd wordt, neem het lekker mee naar huis en gooi het daar in de kliko, te veel tokkies in deze stad en dat komt omdat ze er mee wegkomen, ik durf te wedden dat er zeker de laatste 5 jaar niemand beboet is voor het op straat mieteren van een blikje (bijvoorbeeld) Hamerslag kan beter om meer en doeltreffende handhavers vragen ipv het geld maar weer weg te gooien voor meer honden en gratis OV….

 18. Tja, beetje vreemd allemaal. Als die scholen werkelijk zo slecht zijn als mevrouw beweert, zorg dan dat die scholen beter worden en laat die kinderen niet ergens anders heen gaan. Dat is is omgekeerd en niet logisch. Een goede school heeft niets met een mooi duur gebouw te maken met fonteinen. Het gaat om de leerkrachten! Zorg voor goede leerkrachten die een goed team vormen. Zelfs een bouwvallig schuurtje met goede leerkrachten is een goede school. Zoveel hoeft het allemaal niet te kosten. Dus…geen gratis kaartjes ergens anders heen. Gewoon hier!

  • De ellende bij scholen aan zee is er al jaren, en de kinderen die er nu naar school gaan kan je niet een paar jaar op ‘pauze’ zetten, die zijn al lang en breed volwassen tegen de tijd dat de scholen van ‘zeer zwak’ een ietsje pietsje verbeterd zijn naar ‘voldoende’. En het trieste is dat de goede leerkrachten er amper nog zijn, sterker nog, het tekort aan leerkrachten blijft maar toenemen. Gezien het salaris vind ik dat niet vreemd.

   • Dus het probleem bestaat uit drie dingen., 1 zwakke/geen goede leraar 2,, leraren korps is niet sterk, en hebben geen overwicht meer 3, ze worden niet goed betaald. dan is de oplossing toch makkelijk ? Geef ze meer geld , dan worden het vanzelf goede, sterke leraren met overwicht, en is liceum aan zee weer boven jan. Opgelost !! Makkelijk zat. Geld is toch een wonder middel .

    • het grootste probleem in dit knuffelland is dat de leraren helemaal niets meer mogen, is toch van de zotte dat een leraar geschorst wordt omdat hij een klier hardhandig de klas uitwerkt, geef ze de vrijheid weer dan komt het respect terug en dan zal het snel verbeteren

     • RB…helemaal met je eens!! Ik kreeg vroeger ook een hengst van mijn houtleraar, maar ik had het er helemaal zelf naar gemaakt. Dat vond ik al toen ik die hengst kreeg. Daar lag dus de grens….en wist ik het. Ik heb het de man nooit kwalijk genomen. Een leraar moet kunnen optreden hoe hij of zij dit goeddunkt. Als ik vroeger thuiskwam van school en klaagde dat ik strafwerk had of het plein moest aanvegen hoorde ik steevast van mijn ouders…dan zul je het er wel naar gemaakt hebben. En dat was ook zo.

    • En wat hebben de kinderen van nu daaraan? Juist ja, helemaal niets. Mijn jongste is nu 27 jaar oud, en het was al een puinhoop toen hij 12 jaar was en naar de brugklas ging! Hij had in eerste instantie VWO advies en is geëindigd op MBO niveau, met dank aan een ontstellend aantal tussenuurtjes en leraren die er geen zin (meer) in hadden, ja dan vergaat je de zin om te leren wel. Dat hij desondanks goed terecht is gekomen is in ieder geval niet te danken aan deze school. Oftewel, ik kan de ouders die hun kinderen naar een andere school willen sturen wel begrijpen, het gaat hier om de toekomst van je kind die vergooid wordt door een abominabel slechte school.

     Daarnaast, meer geld blijkt trouwens niet te werken, de miljarden die er tussentijds tegenaan zijn gegooid, niemand die weet wat daarmee is gebeurt. Verbeterd is er in ieder geval niets, landelijk gezien, verslechterd wel.
     https://www.aob.nl/nieuws/extra-geld-voor-onderwijs-belandt-niet-op-juiste-plek/

     • het is altijd de schuld van anderen…….
      .
      de jongeren van nu hebben alleen maar oog voor de telefoon, als je er iets van zegt ben je een fossiel, respect is ver te zoeken, als dat er eerst weer eens ingeramd zou worden gaat het vanzelf beter op de scholen

     • Deze problemen waren er al toen er nog geen smartphones bestonden, dus daaraan zal het niet liggen. En dat jij zoals gewoonlijk geweld, in dit geval tegen kinderen, als oplossing voor van alles en nog wat ziet is inmiddels geen verrassing meer. Misschien dat ‘ze’ er bij jou alle verstand uit geramd hebben, dat je daarom niets anders kan bedenken?

     • knuffelen is het domste wat je kunt doen…….
      er is nog zo’n clown hier die wil belonen ipv straffen, zelfs na 5 vergrijpen, bij de knuffelaars is al het verstand er uit gedropen denk ik zo maar, het hele land gaat totaal naar de verdommenis door het knuffelen….

 19. Monique, mee eens. Het beroep leerkracht is een zwaar beroep. En ook behoorlijk onderbetaald ja. Ook vind ik veel leerkrachten helemaal geen leraar (es). Ze hebben de kunde gewoon niet. Ook het overwicht en gesteund door de politiek ontbreekt. Dat was vroeger wel anders in mijn tijd. Daar stond ook iemand! De scholen zijn ontzettend belangrijk. Ik ken het Finse systeem behoorlijk goed en dat werkt perfect en kost niks meer of minder.Ons aller toekomst zit nu op school en dat moet degelijk zijn. Helaas is het nederlandse systeem nogal onder de maat op allerlei terreinen. Maar ja…laat ook maar.

 20. Het onderwijs in Den Helder is al jaren zwak.
  Maarja dat krijg je als de leraren leraressen de juiste kwalificaties niet bezitten. Daarmee houd je ze lekker onder de duim. En dan spreek ik over een zekere school voor middelbaar special onderwijs 😉

 21. Wel eens bij stil gestaan, dat er waarschijnlijk een heleboel ouders zijn , die hun kinderen hier op school hebben zitten, omdat zij de reiskosten naar een andere (betere school ) buiten de stad niet kunnen betalen ? En dat , het met dit voorstel ,(als het wordt aangenomen) het dan mogelijk wordt om die kinderen dan naar die scholen buiten de stad te sturen ? Een stad als Den Helder zijnde , dient zijn eigen goede onderwijs instellingen te hebben. En het moet niet zo wezen , dat de bewoners van Den Helder hun kinderen in een andere stad op school gaan doen , omdat het onderwijs daar beter is. Dan faal je als stad.

  • “e” Klopt…spijker op zijn kop. Kan mevrouw hamerslag eens over nadenken. (maar dat gaat echt niet gebeuren)

  • Verbeter de scholen hier dan, maar laat ook de kinderen van ouders die het niet kunnen betalen in de tussentijd elders naar school gaan. Die raken namelijk hun toekomst kwijt omdat er al tig jaren niets gedaan wordt. Of moeten de kinderen soms de dupe worden van het slechte beleid? Hup een miljoentje hier en een miljoentje daar, maar geld uittrekken voor het plaatselijke onderwijs, ho maar!

   • Het ligt niet zo eenvoudig Monique_K. Ik heb al eerder gereageerd maar dat was nog al een lange tekst. Dus dat zal even duren voordat het verschijnt (overigens @RB daar ligt wat ruimte tot verbetering op DHA). De gemeente kan het onderwijs niet verbeteren. Dat ligt echt in Den Haag. Maar mensen, en vooral politici en economen hebben geen geduld meer. Interventies werken soms pas jaren later. Als je dan geen geduld hebt, slaan de maatregelen soms door. Mensen zijn niet meer bereid tot periodes van een meer gematigd leven. Rutte, en wellicht Europa heeft zoveel interventies ingezet op economische groei in Nederland, dat we doorslaan richting grote arbeidstekorten op meerdere terreinen. Heer Rutte u pleitte voor banen, banen, banen, banen. Nou u heeft ze!

    • Krul wil honderden oost Europese arbeidsmigranten erbij, dan hebben we ook nog zo’n 575 hoogopgeleide kanspareltjes op Burg Ritmeesterweg duimen te draaien, 750 mensen in de WW, zitten tussen die ruim 1500 man vast een hoop keigoede leraren of zijinstromers bij, kansen ten over…. klagen is makkelijk, oplossingen zoeken beter…

     • Wanneer u het verband tussen mijn laatste zin en uw eerste zin in uw reactie niet ziet dan wordt het wel lastig discussiëren hè RB. maar blijf reageren!

    • @ ED, de gemeente kan inderdaad de kwaliteit van het onderwijs niet verbeteren. Maar ze kunnen wel financieel ontlasten, zeker in het kader van ‘verantwoordelijkheid dragen voor de ontwikkeling van de jeugd’. Er zijn zoveel tussenuurtjes omdat de school het geld niet heeft om invallers te huren, en daarvoor krijgt een gemeente dus geld van het rijk, om achterstanden te verhelpen. En dat je achterstanden oploopt bij zoveel tussenuren staat mijns inziens als een paal boven water. Daar ligt dus een taak voor de gemeente. Dat er meer geld moet naar de salarissen voor leraren weten we al een jaartje of tig, toch gebeurt het niet met als gevolg een oplopend tekort aan leraren. Dat was al aan de gang lang voor Rutte, dat speelde ook al in de tijd van Balkenende. Hoeveel Helders talent is in al die jaren al verloren gegaan? Hoeveel meer moet er nog verloren gaan voor deze school het eindelijk op een rijtje heeft?
     Dat ouderen wel eens wat meer geduld moeten hebben voor een plan vruchten afwerpt, daar kan ik zonder meer in mee gaan, maar bij opgroeiende kinderen werkt dat niet! Om het maar overdreven te stellen: je kan niet tegen een baby zeggen van ‘sorry, ik heb nu geen leraar om je te leren praten, kom over 10 jaar maar terug, dan heb ik het wel voor elkaar’.
     Ik denk overigens niet dat het voorstel van Hamerslag een realistische oplossing is, het zou alleen resulteren in overvolle klassen waardoor ook daar het onderwijs kwalitatief achteruit gaat.

     • een leraar om een baby te leren praten, van welke planeet komt u?
      is dit niet een taak voor de ouders? of hebben die het tegenwoordig te druk met zichzelf? vakanties en fakebook…..

     • Ik geef een overduidelijk voorbeeld waarom de educatie van een kind niet uitgesteld kan worden tot er eindelijk een leraar is. Ik zeg het er zelfs bij dat ik zit te overdrijven, om het punt duidelijk te maken. Uiteraard neemt u dat weer letterlijk. Ze hebben het verstand er bij u echt uit geramd?

 22. Er spelen hier een aantal uitdagingen.
  Allereerst mis ik de naam Chris van Meurs in de berichtgevingen. Hij was tenslotte de belangrijkste man op SAZ de eerste helft van dit decennium en schrijver van het SMP.

  https://www.scholenopdekaart.nl/vensters/public/40931-00MV-002/voind06/strategischmeerjarenplan20152020scholenaanzee.pdf

  De toezichthistorie is in zijn periode niet bepaald om over naar huis te schrijven.

  https://zoekscholen.onderwijsinspectie.nl/zoek-en-vergelijk/sector/vo/onderwijssoort/vwo/id/9242

  En dan heb ik het nog niet eens over het inspectie onderzoek van dit jaar; Zeer zwak. Het lyceum koerst af op een bestuurlijke “onder curatele” stelling.

  Alhoewel ik niet alle ins en outs ken, kan ik wel een aantal beperkende factoren invullen. Puur door het nieuws te volgen. Als ik in de rapporten kijk, wordt vooral slecht gescoord op de indicator onderwijsresultaten en afstroom. Dit kan komen door het inderdaad ontstane lerarentekort en opvang van lief en leed. Vooral op het hogere niveau, qua onderwijs, is het vinden van invalkrachten lastig. Immers voor een basisschool lerares is makkelijker (ik zeg niet makkelijk, maar makkelijker) een invalkracht te vinden dan voor iemand die wiskunde (A, B en/of C), natuurkunde of Latijn geeft aan 5de jaars VWO leerlingen. Als er een vacature langdurig niet wordt ingevuld, heb je een probleem. Den Haag onderschat dit lerarentekort, mijns inziens, al jaren enorm. Het lerarentekort verloopt ook nog eens progressief.

  https://www.aob.nl/nieuws/nieuwe-cijfers-laten-zien-dat-lerarentekort-niet-afneemt/

  Om het lerarentekort op te vangen, dient het vak niet alleen heel snel veel aantrekkelijker gemaakt te worden maar heb je ook nog geduld nodig. Stel dat morgen het vak van leraar onweerstaanbaar aantrekkelijk wordt voor 4.500 extra full time aanstaande docenten, dan duurt het nog 4 jaar voor het behalen van een tweedejaarsbevoegdheid (lesgeven t/m klas 3 Havo en VWO) en daarbovenop nog eens 2 jaar (dus totaal 6) voor het behalen van een eerstegraadsbevoegdheid zodat je alle HAVO en VWO klassen les mag geven.

  Daarnaast kan er sprake zijn van de (tijdelijk) uitgebluste leraar. Je kunt je afvragen hoe dat komt en hoe dat patroon te doorbreken is. Het respect voor een docent is behoorlijk gedaald. Daarbij lijkt het erop dat een leraar vooral leuk moet zijn in plaats van goed. Als je vroeger straf kreeg van je docent, kreeg je dat thuis nog eens extra. Tegenwoordig zijn ouders mondiger, komen naar school, bedreigen de docent en is het aantal rechtszaken voor onderwijsinhoudelijke zaken enorm gestegen. Een docent is allang geen notabele meer. Eerder een opvoeder die vooral het thuisfront met rust moet laten.

  Alhoewel problemen met de jeugd van alle dag is, is er wat mij betreft wel 1 belangrijk verschil en dat zijn de mobiele telefoons en de sociale media. Als je vroeger liep te stoeien, was het op een gegeven moment genade. Nu schoppen ze net zo lang door totdat de “tegenstander” niet meer beweegt. Daarnaast wordt het door iedereen daarom heen gefilmd en gedeeld. Alles wordt gefilmd. Drank en drugs zijn, onder 18 verboden. Een verbod op roken is aanstaande. Ik zou willen pleiten voor een vergelijkbaar verbod van mobiele telefoons onder de 18. Het is een vreselijk verslavend, onveilig middel dat, net als autorijden, pas in beeld mag komen op het moment dat je bepaalde dingen in het leven snapt.

  Goed tot slot; Hans van Beekum heeft een megaklus. Ik heb er alle vertrouwen in omdat hij een vergelijkbare klus, binnen een jaar, eerder heeft geflikt op het Vmbo. Ik wens hem en zijn team daar alle succes in.

  • Helemaal mee eens ED, met alle punten die u opnoemt, wie wil er nog leraar worden? En dan ook nog helemaal in Den Helder. En dan ook nog op een school die al jaren het stempel onvoldoende tot zeer zwak heeft?

   Overigens hebben wij zeer goed ervaringen gehad met dhr. van Beekum in de tijd dat onze kinderen nog op Scholen aan Zee zaten. Ook ik wens hem alle sterkte toe om deze klus te klaren.

 23. We hebben toch hele hordes hoogopgeleide vluchtelingen hier binnen gehaald ? dan zou je toch zeggen dat we daar wat leraren uit kunnen disteleren.Ze waren de ” krem de la krem ” volgens de linkse kerk.Dus ik ga er van uit dat ze inmiddels de Nederlandse taal en gewoonten wel beheersen.

Comments are closed.