Blootstelling aan asbestdeeltjes in oud kleedkamergebouw De Linie

2

Den Helder – Zoals onlangs al gemeld bevinden er asbestdeeltjes in de lucht in de linker kleedkamer van een oud kleedkamergebouw aan het sportpark de Linie. Uit nieuw onderzoek blijkt nu dat er mogelijk personen zijn blootgesteld aan de asbestdeeltjes. Dat moet gebeurd zijn tussen 22 februari 2019 en 10 mei 2019.

Het gebouw, dat op de nominatie staat om gesloopt te worden, was al vanaf 2017 niet meer in gebruik en was afgesloten. Onbekenden hebben echter het slot kapot gemaakt, zijn binnen geweest en hebben vermoedelijk het plafond vernield waardoor asbestplaten zijn beschadigd. Door beschadiging van asbestplaten zijn asbestdeeltjes vrijgekomen.

Nu blijkt dat asbestdeeltjes zich in de lucht bevinden en dus kunnen worden ingeademd. Hierdoor zijn personen die in deze periode het gebouw illegaal bezochten blootgesteld aan asbestvezels. Gezondheidsrisico’s zijn echter voornamelijk aanwezig bij langdurige blootstelling aan grote hoeveelheden asbestvezels in de lucht. Dit soort blootstelling vond vooral vroeger plaats in sommige werksituaties, waarbij werknemers jarenlang, dag in dag uit werden blootgesteld aan heel grote hoeveelheden asbest. Dat is in deze situatie niet het geval.

Sloop
Het bewuste gebouw wordt binnenkort gesloopt. Daaraan voorafgaand heeft een onderzoek plaats gevonden, waaruit blijkt dat asbestsanering nodig is (zie ook het persbericht van 22 mei). De gemeente heeft onmiddellijk maatregelen getroffen door de sloten te vervangen. En de buitendeuren zijn voorzien van tape met “Verboden toegang Asbest”. Alle huurders en gebruikers van het sportpark zijn op de hoogte gebracht. Neem bij vragen over de gezondheidsrisico’s van asbest contact op met GGD Hollands Noorden via 088-0100500.

2 REACTIES

  1. Die tape “Verboden toegang Asbest” aan de buitenkant van de deuren, had er dus gelijk na het onderzoek al op geplakt moeten !

  2. Over tig jaar gaan de vandalen een claim leggen dat zij niet gewaarschuwd zijn voor hun vernielingen.

Comments are closed.