Dag van de muziek weer een groot succes

0

Den Helder – De dag van de muziek in Den Helder is al jaren een groot succes. Volgens de organisatie is het binnen Europa het grootste amateur muziek evenement. Een Helderse prestatie om trots op te zijn. Deze editie gaf op 22 podia aan zangers, zangeressen, bandjes, koren en orkesten de gelegenheid om de bezoekers te laten genieten van het veelzijdige aanbod.

Om 11:15 uur begonnen de eerste optredens in de Bethelkerk en de Lutherse kerk, waar het Christelijk Mannenkoor en HDK Vocaal de aftrap deden. Om 12:00 uur startte de rest van de locaties met de uitvoeringen die elk een half uur duurden. Kijken en luisteren betekent voor de bezoekers dan ook keuzes maken uit het enorme aanbod en ook dat veel niet gezien kan worden.

In het stadspark werd gestart door de Triade Big Band, die bestaat uit de docenten van het educatiecentrum. Om 12:45 uur werd het druk bij Windkracht 13, waar Saskia en Serge het publiek trakteerden op oude bekende nummers als “Zomer in Zeeland” en countrynummers waarbij het Popkoor Amuzement meedeed om vooral de handen in de lucht te krijgen bij “Jippiejajee”.

Helderse Elvis
In Barista Cafe NJOY presenteerde onze Helderse Elvis Presley, Jan Nijsten, zijn eigen nieuwe single-CD met de titel “I’m in love with a woman”. Lars Groenink haalde de partner van Jan, Tineke, ook naar voren omdat zij de steun en toeverlaat van Jan is. Naast Tineke werden ook Cathy en Fred Hurkmans bedankt, omdat zij respectievelijk de zang en muziek coachen.

Nieuw was de locatie bij de Pimpandoer, Bonaire en Odeklonje op Willemsoord, met voor de deur het podium voor Helders Jong Talent. Hier kon het publiek onder anderen kennis maken met aanstormend talent Lotte Schuiling en haar band. Vaste plek op Willemsoord heeft Rik Niks met zijn podium, waar diverse dansgroepen de vaak energieke bewegingen aan het grote publiek konden tonen. Hier was ook de jeugd uit het AZC te zien, die met Stichting de Vrolijkheid Den Helder in asielzoekerscentrum dansen als activiteit heeft.

LOS
Ook op Willemsoord, podium nr 22, stond de kleine oude VW Karaoke-bus waar de bezoekers zelf achter de microfoon hun talent konden tonen. In de bibliotheek een hele rij bezoekers voor operazangeres Mylou Mazali, die na haar succes met het rondje klassiek van vorig jaar een flinke schare fans heeft in Den Helder. Bij de stand van de LOS werden in een live-uitzending diverse artiesten geïnterviewd en natuurlijk traden ze gelijk even op. Zoals de dames van Blitzz met het prachtige tweestemmig repertoire en Vester Weert, die werkt aan een nieuw album.

Om 17:00 uur was het tijd voor het jubileumprogramma op het Triade podium in het stadspark.
Wethouder Heleen Keur van cultuur & erfgoed opende dit feestje van 25 jaar Dag van de Muziek.
Speciaal voor de werkgroepleden van de organisatie, die altijd op de achtergrond blijven, werd aan picknicktafels een maaltijd verzorgd. Een aantal vaste medewerkers werd op het podium gehaald om Els Ellen van Windkracht 13 te bedanken voor al haar werk. Het is de laatste keer dat Els met haar WK13 meedeed.

Prijs
Zoals elk jaar werd de aanmoedigingsprijs uitgereikt aan iemand, groep of organisatie, die als amateur veelbelovend is. Dit jaar reikte wethouder Keur de prijs uit aan Marrit van Brummelen
die met gitaar en prachtige stem al jaren op het evenement te vinden is. En terwijl de Triade Big Band aan het stemmen was voor het speciale concert, werd de werkgroep getrakteerd op hapjes en drankjes en kreeg het publiek een jubileumgebakje. In het jubileumconcert speelde de Triade Big Band met diverse Helderse artiesten. Dat talenten niet alleen in Den Helder te zien zijn werd duidelijk gemaakt bij het optreden van Patricia en Peter Derks en de zusjes Lotte en Desi Schuiling. Beide koppels zijn binnenkort te zien op TV.

Den Helder lijkt een speciaal plekje te hebben bij de weergoden, want ook deze editie werd getrakteerd op een heerlijk zonnetje. Dat bracht heel veel bezoekers op de been die zichtbaar genoten van het grootse aanbod. Gevulde terrassen, een nostalgisch reuzenrad, stands met schilderijen van Pieter ten Boekel en zijn studenten, de zaterdagmarkt en rondlopende muzikanten gaven de Helderse binnenstad een decor waard om bij aanwezig te zijn.