Ik ben schadelijk voor de lokale omroep

5

Het staat er echt, in een brief van Schagen FM aan de raadsleden van Den Helder. “Uw omroep (LOS Den Helder) deelt haar hoofdredacteur met de commerciële nieuwswebsite Den Helder Actueel. Daarmee heeft de hoofdredacteur een extra functie die het belang van de lokale omroep schaadt.”

Een kat in het nauw maakt rare sprongen.

Wellicht heeft u recent de mediaberichten gelezen over het feit dat Schagen FM met zichzelf wil samenwerken in een nieuwe streekomroep voor de Noordkop. Het Schager Weekblad (met directe banden met Schagen FM) plaatste woensdag een paginagroot verhaal (het kopje advertorial ontbrak, evenals de waarschuwing voor fake news) dat donderdag in het Helders Weekblad werd herhaald. De Helderse Courant deed wel aan hoor- en wederhoor en sprak onlangs uitgebreid met ondergetekende, met anderen en belde me daarna zelfs nog even terug voor een reactie, om vervolgens een verhaal te maken over nieuws dat twee maanden oud was en in het artikel zelf bleef een klein stukje over van waar het verhaal eigenlijk over zou gaan. Er zijn mensen die steeds minder vertrouwen hebben in de media en er zijn media die enthousiast meewerken aan die ontwikkeling.

Parttime
Maar goed, ik ben dus schadelijk voor de LOS. Het is inderdaad waar dat ik niet alleen eigenaar/hoofdredacteur ben van DHA, maar ook parttime hoofdredacteur van de LOS en zelfs parttime (maar dan heel klein) hoofdredacteur van RTV Noordkop. Parttime omdat beide omroepen zich niet kunnen veroorloven een fulltime medewerker aan te stellen en ze dus genoodzaakt zijn de vereiste professionalisering te realiseren met de inzet van een zzp’er. Beide omroepen werken samen, ook met DHA en ook met NH (de provinciale zender). Je kunt er van alles van vinden, maar het mag (de samenwerking met niet-publieke media wordt landelijk zelfs aangemoedigd) en het werkt. Het is bovendien geen unieke situatie.

Het argument dat ik schadelijk zou zijn voor de LOS is een gelegenheidsargument. Nu bij steeds meer mensen (inclusief politici) duidelijk is dat de eerder gebruikte argumenten van Schagen FM onzin waren zoekt de collega-omroep uit het zuiden naar iets nieuws. Een argument dat in de afgelopen jaren nooit eerder formeel is gebruikt. Er is geen verslag van overleg, vergaderingsnotulen, brief, e-mail of Whatsappbericht te vinden waarin dit tussen de omroepen in de Noordkop is besproken. Informeel wel (1 of 2 keer), maar nooit als blokkade voor een eventuele samenwerking.

De schade
Hoe schadelijk ben ik dan voor de LOS? Sinds ik een leidinggevende functie bij de omroep heb is (mede dankzij mij) het aantal actieve vrijwilligers bijna verdubbeld, het budget verdrievoudigd, is de tv-tak nieuw leven ingeblazen, is er dagelijks nieuws op de website, is de radioprogrammering uitgebreid, zijn we zichtbaarder geworden, doen we meer ‘op locatie’, et cetera. En ja, er is desondanks nog heel veel te verbeteren, maar daar blijven we dan ook aan werken. Er is in elk geval niemand binnen de omroep die van mening is dat Boutkan schadelijk is (geweest) voor de omroep. Ook binnen de gemeenteraad zal er (vrijwel) niemand te vinden zijn die dat vindt.

Sinds ik een leidinggevende functie heb bij de LOS is dat vooral ten koste (en dus niet ten gunste, zoals de hoofdredacteur van Schagen FM probeert te suggereren) van Den Helder Actueel gegaan. Als er keuzes gemaakt moeten worden kies ik vaker voor de partij die me voor drie dagen in de week inhuurt dan voor mijn eigen onderneming. Er zijn zelfs bedrijven die in het verleden op DHA adverteerden en die nu bij de LOS hun commercials plaatsen, omdat ik ze dat heb gevraagd. Omdat ik daadwerkelijk de afgelopen jaren probeer de omroep vooruit te helpen, zelfs als dat ten koste van mijn eigen inkomsten gaat.

En nu we het toch over geld hebben. De werkelijke reden waarom Schagen FM de afgelopen jaren elke poging tot samenwerking in de regio heeft gefrustreerd? Hoe zeggen ze dat ook alweer? Follow the money!

5 REACTIES

  1. De mentaliteit en intentie van dit soort uit Schagen is duidelijk.
    Soort zoekt soort is het gezegde, de tijd zal leren of ze deze bij onze gemeenteraad zullen vinden ….

  2. Ze proberen alles om de omroepen zwart te maken die sukkels uit Schagen en zelf zijn het de groot verdieners van Schagen Fm en willen zelf totaal niks .allemaal eigenbelang,walgelijk die mensen

  3. hoop dat de motie van de Helderse PVV en de fractie van Behoorlijk Bestuur er door komt

  4. Het was Vroeger al hommeles tussen de Jutters en de Skaganezen xD

  5. Ronald, ik neem aan dat je van de LOS een inkomen geniet. De LOS wordt toch door de overheid gesubsidieerd ? En dus jij ook ?! Lijkt mij voor jou daarom verstandig om wat voorzichtig met de overheid om te gaan. Ik neem aan dat DHA een private onderneming is, waaruit jij een inkomen geniet. Daarom kun je hier wat minder zorgvuldig met de overheid om gaan. En deze twee gegevens zijn strijdig. Strijdig omdat jij niet in het bezit bent van twee persoonlijkheden. Overigens lijkt DHA niet meer op de goede informatiebron die zij eens was. Komt dat, behalve door tijdgebrek, ook door de verstrengeling van het subsidiebelang en het DHA bedrijfsbelang ? In mijn optiek wringt hier iets. Het is nu nog de vraag of DHA de moeite van het volgen waard is.

Comments are closed.