John Wick 3

0

Den Helder – Kickboxen en vechtkunsten werden de hobby’s van Chad Stahelski, nadat zijn vader hem in zijn jeugd meenam naar een film met Bruce Lee. Later in de filmwereld werd hij zelf stuntman in films waarin het nodige geweld voorkwam. Het is daarom niet vreemd dat de eerste film die Chad Stahelski ging regisseren in 2014 er eentje werd uit die categorie stunt- en vliegwerk.

Keanu Reeves zorgde voor de perfecte invulling van de keiharde huurmoordenaar John Wick. De film werd een succes, in 2017 volgde een tweede deel en inmiddels is John Wick een trilogie geworden.

Het derde deel begint waar deel 2 is geëindigd, met een vogelvrije John Wick (Reeves) op wiens hoofd 14 miljoen staat. Een leuk kapitaal, dus vanaf de eerste minuten staat alles op scherp en vliegen moordlustige lieden van alle nationaliteiten achter Wick aan. Het gedonder begint al in een bibliotheek, waar de ex-communicado enige hulpmiddelen ophaalt. Consumeer eens een boek en als zijn tegenstander dat niet wil, wordt de dikke pil hem letterlijk door de strot geduwd!

Messengevecht
Uit de bieb ontkomen volgt een meesterlijk messengevecht en ondanks dat de halve stad achter hem aanzit, weet John Wick het ballettheater van ‘de Director’ (Huston) te bereiken. Die constateert dat hij terug is bij af en vraagt hem of het gedonder om een puppy dit allemaal waard is. Dat blijkt het wel te zijn en er wordt koers gezet naar Casablanca, waar hij de hulp inroept van Sofia (Berry) om ‘The Elder’ (Tahgmaoui) te vinden.

Nadat ook in Casablanca een spoor van vernieling is achtergelaten wordt de woestijn aangedaan. Wick is op zoek naar een dialoog, om te blijven leven en zijn gestorven geliefde te kunnen blijven herinneren. De hoogste baas van de tafelclub wil die wens inwilligen, maar daar hangt een prijskaartje aan. De prijs van een mensenleven en John Wick moet met die moordopdracht terug naar New York, waar hij tegen nieuwe dilemma’s aanloopt. Niet alles is zoals het lijkt, hoewel er lijken zat zijn!

Verbluffend
De hoeveelheid en de uitvoering van de gechoreografeerde gevechten zijn een traktatie voor de kijker en verbluffend in beeld gebracht. Wat heeft Chad Stahelski een schat aan ervaring opgedaan als stuntman en hoe gedetailleerd speelt dit zich af in scènes op unieke locaties. Daarbij ook nog de inzet van honden en paarden, wat altijd een moeilijkheidsgraad met zich meebrengt om die te regisseren. De honden van Sofia, blijken echte kruizenkrakers en er zullen heel wat bandieten last hebben van hun edele delen. Ook Sofia, gespeeld door de 52-jarige Halle Berry stuitert met een energie door de gevechten heen, waaruit blijkt dat zij keihard getraind heeft voor deze rol.

Heel veel actie dus, maar in de overige scènes weet Stahelski ook weg met grappige contrasten: het hoofdkwartier van de High Table, het personeel is van alle kanten getatoeëerd en gepiercet, maar men werkt nog met ouderwetse telefoons en typemachines! Daarnaast krijgt de liefde voor ballet van de regisseur ook een plek in de film. Het stijlvolle Continental Hotel is een visueel plaatje en draagt bij aan het kijkplezier.

Kers op de taart
Hoofdrolspeler Keanu Reeves is uiteraard de kers op de taart, hij lijkt kwetsbaar en is toch ook onoverwinnelijk. Alles bij elkaar maakt dit een trefzekere actiefilm, die de liefhebber zeker moet zien op het witte doek, een tv is te klein voor het grote werk van John Wick! Doe er nog maar één!

Regie: Chad Stahelski
Met: Keanu Reeves, Halle Berry, Ian McShane, Mark Dacascos, Laurence Fishburne, Angelica Huston, Asia Kate Dillon, Saïd Taghmaoui
Kijkwijzer: 16 jaar