Onderzoek naar gezondheid en leefstijl van jongvolwassenen

0

Den Helder – Tot eind juli voert GGD Hollands Noorden een grootschalig online onderzoek uit naar de gezondheid en leefstijl van jongvolwassenen in de leeftijd van 16 tot en met 25 jaar. Iedereen in deze leeftijd uit Noord-Holland Noord kan de online vragenlijst invullen via www.JVmonitor.nl.

De resultaten zijn bedoeld om gemeenten en het programma In Control of Alcohol en Drugs te ondersteunen bij het gezondheidsbeleid gericht op jongvolwassenen.

In de leeftijdsfase van puber naar volwassene verandert er van alles. Jongeren experimenteren, zoeken een plek in de maatschappij en bepalen wat wel en niet bij hun past. Veranderingen treden op in bijvoorbeeld de relatie met ouders, opleiding, woonsituatie, arbeidsmarkt, relaties en seksualiteit, vriendschappen, financiën en gezond gedrag.

Vergelijking
Gemeenten hebben in toenemende mate behoefte aan informatie over de gezondheid en leefstijl van jongvolwassenen. In 2017 is een soortgelijk onderzoek gehouden onder deze doelgroep. Daardoor kunnen de onderzoeksresultaten worden vergeleken met die van 2017 om inzicht te krijgen in trends van bijvoorbeeld drugs- en alcoholgebruik. Dat inzicht kan vervolgens gebruikt worden om beleid en interventies op in te richten en aan te passen.

Voor het onderzoek is een online vragenlijst samengesteld waarin de volgende onderwerpen aan bod komen: gezondheid (psychisch en lichamelijk), welzijn, gebruik van genotmiddelen, seksualiteit, bewegen, eenzaamheid, mantelzorg, sociale media gebruik, gamen en financiën. De vragen gaan specifiek in op de situatie van deze leeftijdsgroep. Het invullen duurt maximaal 15 minuten en is anoniem.

Jongvolwassenen worden actief benaderd om de vragenlijst in te vullen via onder meer school/opleiding, sociale media, busreclames, flyers, posters en via leeftijdsgenoten. Deelnemers maken kans op een bol.com bon van €10 (winkans 1 op 10), een Fitbit Alta HR t.w.v. €135,- of één van de twee JBL charge 4 bluetooth speakers ter waarde van €160.

Resultaten
De resultaten van de Jongvolwassenenmonitor 2019 verschijnen eind september 2019. Resultaten van het onderzoek uit 2017 zijn te bekijken op www.ggdhn.nl/JVmonitor.