Proef met containertuintjes, maar deels met plastic planten

9

Den Helder – De door de Stadspartij gewenste proef met containertuintjes komt er, maar de precieze invulling deed enkele raadsleden toch wel de wenkbrauwen fronzen. Wethouder Peter de Vrij gaf aan dat deels gebruik wordt gemaakt van plastic beplanting.

Zwerfafval bij de containers is ook het college een doorn in het oog, meldde De Vrij. “We vinden het gedrag buitengewoon verwerpelijk en dat is ook reden dat we de handhavers hebben gevraagd nog intensiever te controleren.”

De wethouder gaf aan dat het college heel sympathiek staat tegenover het verzoek van de Stadspartij en op korte termijn zullen er enkele proeven worden gedaan. “Een met kunststof en een met echte beplanting.” “Kunststof beplanting?”, reageerde CDA-raadslid Sacha Houtveen. “Ik kan me niet voorstellen dat we in deze tijd nog iets van plastic willen toevoegen.” De Vrij had echter goed nieuws: “Die vraag stelde ik ook, maar het is gerecycled plastic.”

Verantwoordelijkheid
De VVD vond het een leuke motie, maar raadslid Rogier Bruin benadrukte wel dat het niet de oplossing voor het echte probleem is. “Dat is een gebrek aan verantwoordelijkheid en een bepaalde mentaliteit bij sommige mensen. Als we een gedragsverandering willen realiseren dan is er meer voor nodig dan tuintjes rond een container, dan moeten we mensen blijven aanspreken op hun verantwoordelijkheid.” Het schoot Pieter Blank (PvdA) ietwat in het verkeerde keelgat: “De VVD geeft een bepaalde context aan een hele vriendelijke motie waarvan ik denk: nee! Het gaat er om de buurt wat vriendelijker en groener te maken en u wilt een agent om de buurt aan te spreken en weer inzetten op handhaving. Nee!”

De motie werd overigens niet in stemming gebracht, omdat het college dus al had aangegeven een proef met de speciale tuintjes te houden.

9 REACTIES

 1. Natuurlijk ligt het aan de mentaliteit van de mensen en is dat de oorsprong van het probleem. Plastic plantjes naast de container zetten is toch geen gezicht!
  Ik denk dat mensen die geen zin hebben om HVC te bellen voor hun grofvuil, hun spullen dan naast de plastic plantjes neer gaan zetten. Die tuintjes zullen in ieder geval geen oplossing zijn om asociale mensen te leren hun handelswijze te verbeteren.

 2. Maar als je het volgende verhaal leest, dan weet je dat de zogenaamde “containeradoptanten” (900 stuks) en zij die in direct contact staan met de gemeentereiniging het verschil maken, om de ‘Fleurige Container Pilot” als ‘geslaagd’ te verklaren.
  Vrijwilligers en stadsreiniging worden dus ingezet, om illegaal gedumpt afval rond de containers ‘gratis’ op te ruimen.
  Ja, dat werkt …. 😉

  Rotterdam een half jaar later:
  https://komieuitrotterdamdan.nu/2019/01/31/meer-fleurige-containers-in-rotterdam/

 3. Oh, Nu blijkt, gerecycled plastic opeens weer PLASTIC te zijn. En dan mag je het gebruiken !!! Ja,ja daar moet je wethouder voor zijn omdat te ontdekken.

 4. Enige tijd geleden , lanceerde , JAWEL !!! De Stadspartij het idee van een veegploeg in de stad . Ook zo,n idee waar niets van terecht gekomen is . En het college omarmd het idee van deze tot stof geworden partij , alleen maar om ze op de schoot van de coalitie te houden voor hun stemmen voor de gemeente plannetjes. Dat ze dat nog niet door hebben.

 5. Echt de logica… omdat het gerecycled is mag het? Jeetje als je nou het argument hebt ‘het is afbreekbaar’ (zoals de drinkbekers op festivals)…
  Maar goed, zo is de logica dat je vooral niet moet gaan handhaven ook een leuke… nee, deze meneer snapt het! Om te huilen weer!

 6. “De Vrij had echter goed nieuws: “Die vraag stelde ik ook, maar het is gerecycled plastic”…..
  ongelooflijk…. dat ze deze pepernoot nog in het gemeentehuis toelaten. echt… het verstand van een plastic dop (wel gerecycled) . . . en maar zeggen dat deze club niet van vriendjespolitiek en rugkrabbers aan elkaar hangt.
  wat een verstand de vrij…..

Comments are closed.