Singel 39

1

Den Helder – De door Frank Krom geregisseerde Singel 39 staat in het genre romkom en heeft twee acteertoppers van ons land in de hoofdrollen. Waldemar Torenstra (Bride Flight, de Gelukkige Huisvrouw, Baantjer) en Lies Visschedijk (Loft, Gooische Vrouwen, Soof) hebben allebei een flinke staat van Nederlandse filmdienst. Op dit moment trekt Baantjer met Torenstra nog steeds volle zalen en Visschedijk is voor velen de Nederlandse Bridget Jones door haar hartverwarmende spel als Soof.

Als klein meisje kreeg Monique (Visschedijk) het spel Dokter Bibber van haar vader (Cox), die de kost verdiende als hartchirurg. Monique, Mo voor insiders, trad in zijn voetsporen en het redden van mensenlevens werd haar missie. Deze carrière is haar eigen levensader en in de spaarzame vrije tijd geniet ze van een fijn huis, vogels spotten met pa en eens per maand een minnaar (Deville).

De voorspelbaarheid van dit bestaan wordt ruw onderbroken als de extraverte, vrolijke kunstenaar Max (Torenstra) haar leven binnenvalt en onder haar komt wonen. Mo is gecharmeerd van hem en vertelt dat aan haar jongere zus Sam (Van de Wijdeven). Voor ze echter de raad van zus om hem een ‘lekker ding’ te noemen kan opvolgen, bemerkt ze dat Max homoseksueel is. Oftewel om het in zijn eigen woorden uit te drukken, is hij zo ‘gay als een nijlgans’!

Kinderwens
Homo of niet, Max is wel een mens met een kinderwens en die steekt hij niet onder stoelen of banken. Er blijkt zelfs een databank te bestaan voor alleenstaande mensen met een kinderwens, waar ze Max in bijstaat met zijn zoektocht. Voor Mo is het allemaal erg wennen en door haar buurman met zijn ideeën begint zij haar eigen leven anders te bekijken. Ze heeft er nooit bij stil gestaan, maar met een zwangere zus en hormoongevoelige buurman om haar heen wordt ze geconfronteerd met haar single status op 39-jarige leeftijd! Wil zij zo verder of is er ook een andere manier van leven?

Een film met een lach en een traan hoorden we achter ons in de zaal en dat is precies wat Singel 39 in de juiste verhouding brengt. Het leven met up’s en down’s zoals we het allemaal (her)kennen en de dilemma’s die we tegenkomen. De invulling van de hoofdrollen is subliem te noemen; Visschedijk zet geen tweede versie van Soof neer en weet te overtuigen als bevlogen arts. Torenstra spat van het doek en is ontwapenend als de levensgenieter in de overtreffende trap. Daarnaast is er een kleine maar oh zo fijne bijrol voor Martin van Waardenberg, die zijn vader speelt en net als in De Marathon het beroep van automonteur uitoefent. De humoristische scène is een heerlijk hoogtepunt .

Om van te houden
De rest van de cast is prima, er zit afwisseling in het verhaal en muziek van onder andere Douwe Bob vult de beelden mooi aan. Die zanger heeft met een kleine rol zijn filmdebuut in deze film. Er zijn uitstapjes naar Barcelona en Marokko, waarbij Marrakesh voor wie er geweest is vast heimwee zal oproepen. Wat een zalige beelden, wat een feelgood sfeer, kortom wat is dit een film om van te houden.

Regie: Frank Krom
Met: Lies Visschedijk, Waldemar Torenstra, Eva van de Wijdeven, Gerard Cox, Loes Haverkort, Fabrice Deville, Dahiana Candelo, Martin van Waardenberg
Kijkwijzer: 9 jaar

1 REACTIE

  1. Wij zijn het helemaal eens met Jo, wat hebben wij genoten van deze film.
    Een film zo van deze tijd en zo lekker gewoon, we hebben inderdaad veel gelachen maar ook een traantje gelaten.

Comments are closed.