Stadspartij wil containertuintjes

13

Den Helder – Ondergrondse containers voorzien van een containertuin, dat zou weleens de oplossing kunnen zijn voor afval naast de ondergrondse vuilcontainer, wat voor velen een ergernis is. De Stadspartij dient maandag tijdens de gemeenteraad een motie in om de mogelijkheid hiervoor te onderzoeken.

Rond de containers is vaak sprake van zwerfafval en illegale afvaldumpingen. Veel gemeenten, waaronder Den Helder, vinden er nog niet de oplossing voor. Er zijn echter ook gemeenten waar rond de containers kleine tuintjes zijn aangelegd en het resultaat is dat daar fors minder afval naast de containers wordt geplaatst.

Het realiseren van een tuintje rondom een ondergrondse container kan dus een oplossing bieden om ‘bijplaatsingen’ van grofvuil en andere spullen te ontmoedigen en wat de Stadspartij betreft zouden buurtbewoners zelf een rol kunnen spelen bij het onderhoud van de tuintjes. De aangekondigde motie verzoekt het college van burgemeester en wethouders te onderzoeken of het mogelijk is een proef te organiseren waarbij ondergrondse containers worden voorzien van een containertuin, of een soortgelijk alternatief.

13 REACTIES

 1. Tsja, lastig communiceren dit. Natuurlijk zijn dit soort tuintjes een goede zaak. En natuurlijk moeten we het milieu beschermen. Maar er is een andere kant; De almaar groeiende kloof tussen burgers en politiek zorgt er ook voor, dat de overheid de burger (die eigenlijk zijn baas is) alleen maar ziet als een lastige rotzooi trapper. Terwijl de overheid moordende tarieven in rekening brengt voor afvalinzameling die steeds minder plaatsvindt. In de IJsselmeerstraat vond ik ondergrondse afvalcontainers voor restafval, met een piepklein brievenbusje waar vrijwel niets doorheen past. Wat nodig is; Een integraal beleid, waarbij burgers en overheid kritisch zijn op zichzelf en niet alleen maar op de ander. Bovendien moet afvalvermindering vooral bij het bedrijfsleven beginnen. Nu stikt de burger bijna in zijn afval, dat hij niet of niet tijdig meer kwijt kan. Ooit had Urbanus een sketch. Voor zijn deur stonden 60 verschillende rol emmers. Hij werd door de milieupolitie gearresteerd, omdat hij per ongeluk een stukje tricot in de katoenbak had gegooid….

 2. Al het vuil , wat nu naast de containers gezet wordt , zetten ze nu naast de tuintjes. Het is leuk bedacht , maar het lost het probleem niet op . Sterker nog , men krijgt er een probleem bij . Wie onderhoudt deze container tuintjes HVC ? ( die zijn nog niet eens in staat , het werk waarvoor ze zijn ingehuurd goed uit te voeren ) Of staat het onkruid in die tuintjes straks zo hoog , dat men de container niet mee kan vinden of worden het openbare kattenbakken. Maar ja … Stadspartij, die weten het !!.

 3. Tiny Forests zie ik hier nog wel werken, maar Tiny Gardens ….. 😛
  Een gejat idee van de Tiny Stadspartij.

 4. Een handhaver die een verkeerd geplaatste zak onderzoekt of er nog iets van een naam of adres in zit is een goede zaak, maar laat hij hem ook even meenemen, laten we daar eens mee beginnen. Auto’s van de HVC die grof vuil ophalen zullen echt niet op het idee komen om een stukgescheurde vuilnis zak mee te nemen. Ik denk dat het beleid van de HVC maar eens flink moet worden bijgesteld, en ja mensen blijven mensen die zul je dat gedrag echt niet met een tuintje verhelpen helaas.

 5. Laat ze nou maar eerst is beginnen met handhaven… zelfde met containers die dagen aan de weg staan en plasticzakken die er een week hangen.

  • Wie zijn ze? Het is de verantwoordelijkheid van elke burger om onze stad netjes te houden. Wilt u dat de kosten nog hoger worden? Blijf dan vooral wijzen naar gemeente en laat hen de troep die de burgers dumpen opruimen. Maar daar hangt echt een kostenplaatje aan. Een telefoontje naar HVC doet wonderen. Pak die telefoon als u zich zo ergert. Doe ik ook. Dan wordt het vaak nog dezelfde dag of een dag erna opgeruimd. Het gezeur van iedereen helpt nogal. En vooral dat eraan voorbij lopen ( en dat bedoel ik letterlijk), dat schiet op. U klaagt, u ziet. Onderneem dan ook actie. Dit is niet tegen u persoonlijk bedoeld maar aan iedereen die geen actie onderneemt.

   • HVC hoef je niet te bellen hoor, handhaving vind plaats door de gemeente, niet door de HVC en bellen en de buren aanspreken doe ik hoor, in mijn buurt… niet die van anderen. Dus niet te snel conclusies trekken.

 6. Harry denkt simpel aan zijn eigen toekomst,bij de volgende verkiezing wordt de stadspartij geliquideerd,wordt Harry vrijwilliger onderhoud container parkjes.

 7. Voorheen hadden met onze grijze bak nooit zwerfvuil…zon container betekent voor sommige ongelimiteerd dumpen ..zo dat de container snel volraakt…wat bij veel mensen fustraties en ergenis oplevert…ook is er een rekenfout gemaakt… ( h,b,l x inw per straal)..en als de gemeente hierop aanspreekt ligt t nooit bij hen..nee ..je krijgt een brief waar men en aanmoedigd dat je iemand maarmoet
  gaan aangeven…( ga toch geen burenruzie zoeken…ben niet van de politie)

Comments are closed.