Suns verlaten met opgeheven hoofd de play-offs

0

Den Helder – De strijd om de landstitel gaat verder zonder de Den Helder Suns. De ploeg verloor donderdagavond ook het tweede duel van Donar, dit keer met 69-75.

Twee minuten voor het einde leek er nog een sensatie in te zitten. Zonder Steve Harris en Thibault Vanderhaegen schoot Leon Williams 69-67 op het bord. De surprise bleef echter uit. Via 69-75 plaatsten de Groningers zich voor de halve finale van de play-offs en eindigt het seizoen voor de Helderse basketballers.

Na afgelopen dinsdag dag met zeer ruime cijfers de 1e play-off wedstrijd te hebben verloren in Groningen, ging de goedgevulde sporthal ervan uit dat dit de laatste wedstrijd zou zijn in de basketbal play-offs. De Suns weigerde echter het hoofd op de slachtbank te leggen. In een zeer attractieve wedstrijd ontsnapte Donar in de laatste minuten, een verlening van het eerste play-off avontuur van de Suns hing in de lucht en het had ook nog eens terecht geweest.

Voorsprong
Het eerste kwart nam Den Helder brutaal een 6-1 voorsprong, Donar wist zich snel te herstellen en noteerde een 12-0 run (6-13). Met nog een minuut op de klok hadden de Suns zich weten terug te knokken naar 15-15 en zette Leon Williams met een rebound en score de stand op 17-15 in het voordeel van Den Helder. Bij de start van het tweede kwart pakte Groningen weer de leiding. Nick Thran scoorde met zijn enige score een driepunter en de leiding was weer aan de Suns (20-19). Gedurende de wedstrijd werd nog achttien (!) keer stuivertje gewisseld.

De ijzersterke spelende Alex Laurent maakte in deze periode het verschil en dankzij een sterk verdedigend Den Helder kon met een verdiende 41-39 stand de kleedkamer worden opgezocht voor de vijftien minuten pauze. Na de rust bleven de Suns en Donar dicht bij elkaar. De Suns gaf geen ruimte en Donar had met veel missers een schotpercentage onder de 40%. Via 46 gelijk, 49-50, 55 gelijk bleef het een aantrekkelijke wedstrijd en waren de meegereisde Donar supporters, in vergelijking bij de start van de wedstrijd, angstig stil. Groningen wist met vier punten in hun voordeel het laatste kwart te bereiken, mede door een driepunter van Shane Hammink wordt het 55-59.

Overwinning?
Laurent en “Rookie of the year” Boy van Vliet waren succesvol vanachter de driepuntslijn. Via 60-61 stond het wederom gelijk bij 64-64. Dyon Halman knalde zeer overtuigd een belangrijke bal door het netje. Williams zorgde ervoor dat het Helderse publiek in een overwinning ging geloven als hij een moeilijke driepunter verzilvert (69-67). Alles wat restte was een minuut speeltijd en een stunt hing in de lucht. Niemand had namelijk vooraf geld durven zetten op een overwinning van de Suns.

Sean Cunningham verstoorde het feestje met een rake driepunter en als Lance Jeter in de wegtikkende seconden ook raak schiet vanachter dezelfde lijn als Cunningham, resten er nog 19 seconden bij 69-73. Coach Van Noord probeerde met een time-out het onmogelijke, echter de laatste uitgespeelde schotpoging van Den Helder raakte geen doel. Teddy Gibson kon namens Groningen de eindstand noteren: 69-75. Donar ontsnapt.

Kans
Topscorer met drieëntwintig punten bij de Suns Alex Laurent: ”De eerste wedstrijd waren wij onszelf niet. Wij waren er gewoon niet klaar voor. Het was de eerste play-off ervaring van ons team, als spelers wisten we niet wat we konden verwachten. We werden weggeblazen. Vanavond wilden we alles geven, maar we hadden een wedstrijd als deze ook niet verwacht. Als we een kans hadden om van Donar te winnen, dan was dat vanavond wel. Laten wij niet vergeten dat zij de laatste drie seizoenen kampioen van Nederland zijn geworden. Ik ben blij dat wij zo hebben kunnen afsluiten voor het thuispubliek.”

Boyd van de Vuurst de Vries en Yarick Brusse zijn verzekerd van een doorlopend contract, dus die zien we in ieder geval volgend seizoen terug. Volgens bestuurslid Maarten Tromp starten de spelers-onderhandelingen voor volgend seizoen medio juni. “De handtekeningen voor een volgend seizoen Den Helder Suns zijn afgelopen maandag gezet”, aldus Tromp.

Foto’s: DHFOTO