Wijkhuis leunt te zwaar op baromzet

10

Den Helder – Het multifunctioneel centrum ’t Wijkhuis in Nieuw Den Helder leunt voor zijn inkomsten zwaar op de baromzet. Burgemeester Koen Schuiling stelt echter dat de horeca-functie ondergeschikt moet zijn aan de maatschappelijke doelen die het wijkcentrum nastreeft. Schuiling zegt dit in antwoord op vragen van de Stadspartij.

Het Wijkhuis verkeert in zwaar weer nu de gemeente de drank- en horecavergunning heeft ingetrokken na geconstateerde onregelmatigheden en incidenten. Het Wijkhuis stapte ervoor naar de rechter en die gaf het bestuur ervan deels gelijk, maar floot Schuiling niet terug. Het Wijkhuis heeft nu een aanvraag voor een nieuwe vergunning lopen. Zolang die er nog niet is, mag het centrum geen drank verkopen.

De Stadspartij onderschrijft het besluit van de burgemeester om de vergunning in te trekken en vindt het schenken van (sterk) alcoholische dranken in een buurtcentrum niet kunnen. Maar de partij maakt zich wel zorgen over het voortbestaan van het multifunctionele centrum aan de Texelstroomlaan. Schuiling wijst op andere inkomstenbronnen, waaronder huuropbrengsten en subsidies. Het zou niet zo moeten zijn dat het huis voor zijn voortbestaan afhankelijk is van de drankverkoop. “Overigens is het al jaren staand beleid om paracommercie in wijk- en buurthuizen tegen te gaan”, aldus Schuiling.

Protocol
Inmiddels hebben gemeente en het wijkhuisbestuur met elkaar overlegd. Daarin is van gemeentewege benadrukt dat verdere excessen uit den boze zijn en dat erop gehandhaafd zal worden. ’t Wijkhuis heeft dit in een eigen protocol vastgelegd. De situatie is nu zo dat de gemeente de hernieuwde aanvraag van het Wijkhuis voor een drankvergunning toetst aan de Drank- en Horecawet en daarnaast de Algemene plaatselijke verordening van Den Helder.

10 REACTIES

 1. Leuk verhaal maar er klopt iets niet; 1; Wie is de eigenaar van het Wijkhuis 2; Aan wie moeten ze huur betalen voor de ruimte die ze gebruiken. 3; Het restaurant moet ook gewoon huur/gas/water en licht betalen van de omzet, .Elk ander buurthuis moet dit ook betalen. Dit red je niet alleen met koffie en frisdrank.

  • Het wijkhuis verhuurd ook ruimtes, dat bedoelen ze met huur inkomsten. En laten we wel wezen, het doel van een wijkhuis is niet een verkapt café spelen, daar hebben we kroegen voor.

   • De huurinkomsten van andere organisaties (die zelf subsidie ontvangen omdat ze anders niet rondkomen?) zullen vast geen vetpot zijn, en of ze meer kunnen betalen is nog maar de vraag.
    De mensen die in dat ‘verkapte’ café komen zie je over het algemeen nooit in de kroeg. Ze komen namelijk niet voor de drank maar voor de sociale activiteit met leeftijdsgenoten. Bijvoorbeeld een potje klaverjassen, bij gedempt licht en met vrij harde muziek op de achtergrond, zoals dat gaat in een gewone kroeg, is niets voor deze groep mensen, veel te druk en te donker. Die willen dus graag meer licht en als er al muziek is dan heel zachtjes op de achtergrond, maar wel het biertje of wijntje erbij, iedereen aan tafel geeft een rondje, en zo wordt het een gezellige avond uit voor mensen die anders achter de geraniums verpieteren.

    • Para commercie dus. Net als in het verleden de Marinekantine, een doorn in het oog van de Horeca . En daar doelde Schuiling ook op .Dat is oneerlijke concurentie.

     • Oftewel, laat de oudjes maar achter de gordijnen verrotten, want gezellig een biertje bij het klaverjassen mag alleen in een kroeg .. waar de oudjes dus niet meer komen, te donker en te druk en vaak ook te duur. Soms denk ik dat onze burgemeester een hekel heeft aan alcohol, als je zo naar zijn beleid in het algemeen kijkt heeft het wel wat weg van een kruistocht tegen alcoholgebruik.

     • Beste e,
      U weet blijkbaar niet erg goed wat paracommercie inhoudt.
      Paracommercie is het gelegenheid geven voor feestjes zoals bruiloften verjaardagen condoleren enz enz VOOR PRIVÉPERSONEN en dat MAG NIET!.
      Niet die bingo of klaverjasavond of een biljartclubje,dat is GEEN paracommercie.Ook een kookclub is geen paracommercie als men na het koken gezellig de hap opeet met een drankje erbij

   • Beste SVB; Alle ruimtes die er zijn verhuurd aan instanties die door de gemeente zijn gesubsidieerd. Deze moeten ook huur betalen en die belalen ze niet aan het buurthuis. Dan krijg je net zo’n geval als het postkantoor. Ja het klopt dat het geen kroeg mag wezen SVB. Maar er mag nog wel altijd Bier en P.S.V geschonken worden. Hoeveel leuke kroegen tel Den Helder nu nog SVB . De meeste zijn kapot gemaakt door onze burgervader. Of zeggen van ik kap er mee als het zo moet. 35 jaar geleden rolde van je van cafe naar cafe.of ben jij die tijd vergeten. Kijk naar Schagen hoe het gezellig is als de cafe’s in het centrum zitten en niet zo als hier op een afgelegen plek.

 2. Een buurthuis/sportkantine zou op een een non-profit basis moeten kunnen werken,mits voorzien van subsidie en/of inkomsten uit bijv. verhuur.
  Niet uit cafe activiteiten,daar zijn horeca bedrijven voor.

  • Het MFC , is een stichting. Die moeten kostendekkend werken en mogen geen winst maken.

 3. Stadspartij, u vindt het schenken van (sterke) alcoholische dranken niet kunnen in buurtcentra’s. Hebt u wel door dat u de plank volledig mis slaat. De vergunning voor het schenken van alcoholische dranken van MFC is ingenomen omdat er buiten sluitingstijden geschonken werdt en dat uitliep op excessen. En niet omdat er niet geschonken mocht worden. Beseft u wel dat buurthuizen en wijkhuizen bezocht worden door buurtgenoten en een sociale functie dienen. Dat men de kleine opbrengst uit de verkoop van alcoholische dranken ook weer gebruikt voor de aanschaf van nieuw servies,bestek of nieuwe glazen bijvoorbeeld. Bovendien, wat is er mis met het nuttigen van een drankje in een buurthuis als men deelneemt aan activiteiten daar? Zelfs uw eigen partijgenoten nuttigen een drankje tijdens bijvoorbeeld een nieuwjaars receptie. Buurtcentra’s draaien niet op winst van drankverkoop. Dat moet er al wel heel veel geschonken worden. Dat zou broodroof van de lokale café’s zijn. Zodra deze klachten in gaan dienen over een buurthuis of wijkhuis omdat daar overmatig geschonken wordt dan pas is er een probleem. U zoekt nu een probleem. Heel jammer dat u dit soort uitspraken doet. U kunt daar veel schade mee aanrichten voor het buurthuis gebeuren. Want wat voor één buurthuis geldt, geldt ook voor al die anderen. Als MFC zich voortaan aan de geldende regels houdt is het probleem opgelost.

Comments are closed.