65e Tour met flink wat aanpassingen

0

Den Helder – Over een week gaat de 65e editie van de Tour de Lasalle van start. Vier dagen lang rijden meer dan honderd wielrenners de etappes door Den Helder. Het begin is echter, zoals de laatste jaren gebruikelijk, op Texel. In Zevenskoop werd woensdagavond de Tour van 2019 gepresenteerd, inclusief Miss.

Door de afwezigheid van de politie zijn dit jaar meer motorrijders en verkeersregelaars nodig. “Het is weer gelukt, maar het is elk jaar opnieuw hard zoeken naar voldoende mensen”, liet Alex Krigee weten. Tourvoorzitter Wim Erkelens Cooke vertelde over de noodzakelijke aanpassingen aan de Texeletappe, ook vanwege het ontbreken van politiebegeleiding. “Het rondje is wat korter en we rijden een andere route.”

De vrijdag is redelijk intact gebleven, al is de start nu op de Jan Verfailleweg. Op zaterdag is start en finish niet meer ter hoogte van Fort Kijkduin, maar recht voor de Lange Jaap. “We zijn enkele ondernemers tegemoet gekomen met deze aanpassing”, vertelde Erkelens Cooke. Ook wordt op zaterdag een tijdrit gereden.

Klassementen
Door wijziging van de regelgeving door de KNWU moet de Tour dit jaar een apart klassement bijhouden voor de amateurs en de sportklasse. Het aantal inschrijvingen is ongeveer 50-50, maar het bracht woensdagavond wel de vraag naar boven wie zich nu straks na vier dagen wielrennen de enige echte winnaar van de Tour de Lasalle mag noemen. “Eigenlijk zijn er nu dus twee winnaars”, meldde de voorzitter. Dat werd maar matig gewaardeerd door de aanwezigen en even later, na overleg met jury en sponsors, kwam het goede nieuws dat er toch ook een echt algemeen klassement wordt bijgehouden en dat de winnaar daarvan de gele trui krijgt.

Juryvoorzitter Marc Renooy liet later nog weten dat toch geprobeerd gaat worden om voor volgend jaar een uitzondering te krijgen op de regelgeving. Die is namelijk vooral in het leven geroepen voor de criteriums, maar gaat dus ten koste van de paar meerdaagse koersen die het land nog rijk is. “We gaan later dit jaar, bij de evaluatie van de nieuwe regels, pleiten voor een uitzonderingspositie, zodat we volgend jaar weer gewoon de oude klassementen kunnen voeren.”

Miss
Mayke van Breda (28) is dit jaar Miss Tour de Lasalle. De Helderse is niet onbekend met het wielrennen, want broer Rick rijdt al vele jaren op hoog niveau. Ze heeft er zin in en kreeg van Milan Boks, de miss van vorig jaar, het advies mee om er toch vooral van te genieten.

De 65e Tour de Lasalle wordt verreden van donderdag 13 tot en met zondag 16 juni en is alle dagen live te volgen via de LOS.

Foto’s: DHFOTO