A Dog’s Journey

0

Den Helder – Een film vol met honden, het bleek twee jaar terug een voltreffer toen A Dog’s Purpose geregisseerd door Lasse Hallström uitkwam. Nu heeft Hallström een neus voor het soort feel-good movies waar je snotterend doorheen moet, dus deze film schoot raak. Voortbordurend op het succes gaan we nu verder met Bailey in al zijn hondengedaantes. Andere regisseur terwijl beide films wel zijn gebaseerd op het gelijknamige boek van W. Bruce Cameron, wat vertaald is uitgekomen als ‘een hond met negen levens’. We hadden de andere helft dus nog tegoed!

De oude Bailey (Gad) is een blije hond op het platteland bij zijn baasje Ethan (Quaid). Het gezapige boerenbuitenleven doet hem goed en hij is verzot op CJ (Prescott), de kleindochter van Hannah (Helgenberger). Daarnaast doet hij dienst als stofzuiger, want alles wat de kleine meid laat vallen eet de hond braaf op. Het lijkt een gelukkig gezinsleven, maar dat verandert als Hannah’s schoondochter Gloria (Gilpin) besluit te vertrekken en haar dochtertje CJ weghaalt uit haar comfortzone.

Gloria probeert door te breken als zangeres, maar heeft een drankprobleem en raakt steeds meer aan lager wal. Voor haar dochter heeft ze geen tijd en aandacht en CJ groeit op zonder moederliefde, maar wel met de liefde van een hond. Die hond is zonder dat ze het weet een reïncarnatie van Bailey, die als levensdoel heeft CJ te beschermen en op het juiste pad te houden. Het blijft natuurlijk een hond dus is de term roedel op het familieleven van toepassing en is de hond voornamelijk bezig de juiste mensen in de roedel en de foute figuren erbuiten te houden!

Overleven
Uiteindelijk moet CJ het zelf gaan redden in het leven en dat is niet zo eenvoudig. Eigenlijk wil ze graag als singer-songwriter gaan optreden, maar heeft podiumangst. Ze ontmoet niet altijd de juiste mensen en dan is overleven in de grote stad New York niet eenvoudig. Gelukkig is er altijd een Bailey hond om troost bij te zoeken en wie weet kan de hond toch nog richting geven in CJ’s leven.

Vriendschap, trouw en eenzaamheid zijn net als in het eerste deel elementen in het bestaan. En de trouw zit dan vooral in die basishond Bailey, die in allerlei maten en soorten terugkeert, en loyaal is naar goede mensen. Liefde tussen mens en dier spat van het scherm, wat moet dit weer een klus geweest zijn om het goed te regisseren. De honden zijn ontroerend en dat komt steeds terug, mooi zijn de beelden van de eeuwige jachtvelden waar de overleden honden het hiernamaals binnenhollen.

Impact
Het is echter wel een film met impact als we kijken naar de thema’s alcoholisme en de ziekte kanker, die deel uitmaken van de film. Niet alleen lachen met en om honden, maar ook een stuk drama waar we in het dagelijks leven mee geconfronteerd kunnen worden. De luchtige commentaren van Bailey in de voice-over van Josh Gad geven gelukkig de kwinkslag, die het tot een aardige film maken. Voor emotionele kijkers zakdoeken in de aanslag en geef daarna thuis de hond, in ons geval buurhond James, een aai over de bol. Net als film kunnen dieren het leven veraangenamen!

Regie: Gail Mancuso
Met: Josh Gad (stem Bailey), Dennis Quaid, Katryn Prescott, Henry Lau, Betty Gilpin, Marg Helgenberger en veel honden!
Kijkwijzer: 12 jaar