Blokdijk verliest en wint de gele trui

0

Den Helder – De derde dag van de 65e Tour de Lasalle begon zaterdag onder erbarmelijke omstandigheden. Het zat vooral de junioren dames en meisjes nieuwelingen niet mee, die tijdens de tijdrit echt met zware regenval te maken hadden. Toen de heren aan hun race tegen de klok begonnen viel het qua regen al redelijk mee.

Na de tijdrit was Kay Blokdijk het geel kwijtgeraakt aan lokale renner Jermo Agema, maar de omloop over de dijk bracht het geel ’s middags weer terug naar Blokdijk. Zijn voorsprong is 4 seconden op Cees Snoek en 15 seconden op Joris de Boer. Agema maakt normaal gesproken geen kans meer op de eindoverwinning, maar vertrekt zondag wel in de zwarte trui als winnaar van het speciale klassement van de strijdlustigste renner. Blokdijk voert ook het klassement van de Sportklasse aan, voor Dave Huijsman en Pim Schipper. Bij de Amateurs gaat Cees Snoek aan de leiding, voor Joris de Boer en Patrick de Jong.

De finish van de tijdrit was zaterdag, net als start en finish van de omloop, ter hoogte van vuurtoren De Lange Jaap. Er waren tijdens de omloop opvallend veel lekke banden, maar gelukkig waren er zaterdag nauwelijks valpartijen. Slordig was wel dat de jury zowel tijdens de omloop van de dames als de heren een keer vergaten het rondebord aan te passen, zodat iedereen een rondje meer heeft gereden dan eigenlijk de bedoeling was.

Uitslag omloop algemeen klassement
1 – Bas Bervoets (Thaam Dam Cycling) – 1:20:49
2 – Joris de Boer, (Eriks Welkers) zelfde tijd
3 – Ferry de Ruiter, (A Tuin Den Helder) zelfde tijd

Uitslag tijdrit Sportklasse
1 Guido van Gelder – 6:20.16
2 Dave Huijsman – 6:26.35
3 Mike Kes – 6:27.82

Uitslag tijdrit Amateurs
1 Patrick de Jong – 6:07.66
2 Robbert Schaap – 6:07.67
3 Bram Kras – 6:09.87

Blokdijk begint zondag dus in het geel aan het criterium met start en finish op de Javastraat. De witte trui voor de klassementleider sportklasse wordt gedragen door Dave Huijsman. De oranje trui voor het puntenklassement wordt gedragen door Roel Koenis, het blauw dus door Cees Snoek en de groene trui (leider puntenklassement) door Joris de Boer.

Meisjes
Bij de Meisjes Nieuwelingen ging de winst in de tijdrit naar Maureen Arens in een tijd van 7.30,89. Als tweede eindigde Isa Nomden (7.52.74) en de derde plek was voor Willemijn Prins (7.55.05). Bij de Junioren Dames won Leonie Bos de tijdrit (7.35.65), voor Noa de Haan en Petra Welmers. Opvallend was dus dat Arens, die ’s middags de omloop mocht rijden in de roze DHA/LOS trui, als nieuweling sneller was dan de winnares bij de junioren.

Arens won ’s middags ook de omloop in een tijd van 1 uur, 19 minuten en 33 seconden. Ze kwam na een slopende race gelijktijdig over de finish met Yuli van der Molen (2e), Cecilia van Zuthem (3e) en Isa Nomden (4e). Bij de junioren won Leonie Bos, voor Rixt Tol en Elisa Serné.

Arens vertrekt zondag weer in de roze trui, de paarse trui voor de leidster van het juniorenklassement zit om de schouders van Leonie Bos.

Foto’s: DHFOTO