Blokdijk wint 1e etappe 65e Tour de Lasalle

0

Den Helder – Kay Blokdijk vertrekt vrijdag in het geel in de Tour de Lasalle. Hij won donderdagavond op Texel de eerste etappe. Met Jermo Agema, Cees Snoek en Kees Pameijer was hij in de voorlaatste ronde ontsnapt en op de streep klopte hij in de sprint zijn mede-vluchters.

Het was een enerverende etappe, al in de eerste paar honderd meters reden renners lek en was er een valpartij met vijf renners. Onder hen ook Ming-Ko Sun, die aardig beschadigd raakte, maar na afloop (terug op Willemsoord) liet weten vrijdag toch weer van start te gaan.

Er stond een stevige wind op de eerste dag van de jubilerende (65 jaar) Tour de Lasalle. Onderweg kregen de renners nog een flinke bui regen op de kop, het was de eerste twee ronden redelijk chaotisch, maar alles bij elkaar maakte het een mooie etappe. De succesvolle ontsnapping gaf de koers de verdiende apotheose. De vluchters pakten al snel 33 seconden, wisten dat in de slotronde te vergroten tot 40 tellen en hielden er op de streep nog een halve minuut van over. De sprint werd gewonnen door Kay Blokdijk voor Cees Snoek en Kees Pameijer.

Het was niet de enige ontsnapping, ook Hylke Wijnsma probeerde het in ronde 3, maar alleen was het niet vol te houden. De eretitel van strijdlustigste renner ging echter niet naar deze renner uit de ploeg van Brandsma Koffie 1, maar naar lokale held Jermo Agema.

Klassement
Het klassement is dit jaar, door regelgeving van de KNWU, in twee delen gesplitst; amateurs en sportklasse. De leider van de Sportklasse is na donderdag Ruud Slagter, de blauwe trui voor de klassementsleider bij de amateurs gaat vrijdag om de schouders van Cees Snoek en Kay Blokdijk vertrekt in het geel, de trui voor het overkoepelend klassement.

Vrijdag is de etappe volledig in Den Helder, met start en finish op de Jan Verfailleweg.

Foto’s: Albert Vermeulen