D-Day herdacht op De Kooy

6

Den Helder – Op Maritiem Vliegkamp de Kooy is donderdag operatie Overlord, de landing van de Geallieerde troepen op de stranden van Normandië, herdacht. Bij de herdenking waren veteranen André Hissink (99) en Camille Stritzko (93) aanwezig. Met hun bommenwerpers brachten zij een belangrijke bijdrage rond D-Day.

Het Vliegkamp in Den Helder valt onder het Defensie Helikopter Commando van de Luchtmacht. Met veel ceremonieel werd teruggedacht aan 6 juni 1944, toen de bevrijding van West-Europa begon. Er werden kransen en bloemen gelegd. “Ik vond het een mooie ceremonie”, vertelt veteraan Hissink, “Toen ze me vroegen zei ik: “Daar wil ik bij zijn. We waren deel van de Maritieme Luchtvaartdienst. Het was ons Squadron”. Hissink was tijdens de oorlog navigator aan boord van een B-25 Mitchell-bommenwerper.

“Ik ben blij dat ik er toen bij ben geweest”, zegt zijn collega Stritzko, “Ik was vliegtuigmaker, hoorde bij het grondpersoneel. Wij zorgden dat ze veilig konden vertrekken en natuurlijk ook weer veilig thuis konden komen”. Het Nederlandse Squadron van de RAF verloor tientallen mensen. “Ik verloor ook een maatje.” Admiraal Rob Kramer kijkt met veel respect naar de enorme vloot, de organisatie van D-Day en de rest van operatie Overlord.

Geheim
De amfibische landing op Normandië was uiterst geheim gehouden voor de manschappen. Toch begonnen de veteranen destijds al flink van te voren te vermoeden dat er wat op stapel was. “Toen Eisenhouwer bij ons kwam zei hij tegen een maatje: ‘You will be home soon”, we snapten toen niet wat hij bedoelde, maar dat werd al snel duidelijk”. Toen op de dag zelf de Dakota-vliegtuigen met daarachter de zweefvliegtuigen richting het Oosten vlogen was het duidelijk voor de vliegtuigmaker: “Nu gaat het beginnen, zeiden we”.

Squadron 320 voerde rond D-Day en in de rest van de oorlog vele bombardementen uit. Hissink: “We waren een groep goede jongemannen die goede vriendschappen hadden en voor elkaar hoopten want elk verlies was een verlies.”

6 REACTIES

  1. Erg mooi en belangrijk om deze dag te herdenken.
    Maar wat ik buitengewoon storend en erg onbeleefd vind is dat nergens de russen uitgenodigd worden. Zij hadden de meeste doden ( ca. 20 miljoen )te betreuren en hebben een zeer groot aandeel in de bevrijding van Europa op de Duitsers gehad.Laat duidelijk zijn dat toen zonder het Russische aandeel het er heel anders uit had gezien. Dan kwamen ze niet zo makkelijk Normandië binnen. Bijna alle troepen waren in Rusland en ook de beste. Zo zie je maar weer met de politici, zij maken altijd de problemen. De Russen horen er gewoon bij. En het doet er niet toe hoe ze nu over Poetin denken, het gaat om toen. Ik vind dit erg laf en hoogst onbeleefd en respectloos.

  2. De herdenking op Maritiem Vliegkamp De Kooy was een Marine aangelegenheid vanwege Sq.320.
    De grote herdenking vond plaats in Normandië met vertegenwoordiging van alle landen die aan de landing deelnamen. Hier waren de russen NIET bij. Zij waren wel betrokken bij de bevrijding van Europa, dat is iets heel anders.

    • Jacques…Dat bedoel ik ook, Normandië en ook bijvoorbeeld in Zeeland. In zeeland was van alles uitgenodigd, maar de russen ook niet. Hadden ze nu alleen de canadezen gedaan was het begrijpelijk. Het waren namelijk alleen de canadezen die ons bevrijden daar en geen engelsen of amerikanen of russen. Maar het ging om de bevrijding van Europa en daar horen ook de russen bij.

  3. De Russen zijn het offensief tegen de Duitsers begonnen. Maar dat offensief , kwam niet goed van de grond. D Day, de grote landingen zijn begonnen, om de russen in het Oosten te helpen hun offensief door te kunnen drukken, daar de Duitser troepen uit het Oosten weg moest halen naar het westen om de aanval van de geallieerden tegen te houden dan wel in zee terug te gooien.( Ardennen offensief) De duitser werd op deze manier gedwongen zijn troepen over twee of wel drie fronten ( italie) te verdelen, en daardoor kregen de russen”” lucht “” Dus D Day , is geheel een zaak van de geallieerden , zonder de russen geworden. In Rusland , word de overwinning op het derde Rijk ook groots gevierd met parades etc , en daar zijn ook geen andere geallieerden bij.

  4. @e….Klopt wat je schrijft, mee eens. Maar ik heb begrepen dat het feestje gaat over “de bevrijding van Europa” en wat er allemaal bijhoort. Als het de bedoeling is alleen D-day, dan is dit zonder russen ja. En de “geallieerden”, dat zijn ook de russen. Iedereen was geallieerd tegen duitsland en dat zijn ook de russen. Alleen al uit beleefdheid en respect zorg je dat ze er bij komen. Zeeland is tenslotte alleen Canadezen, maar ook daar mogen anderen het feestje bijwonen. En de duitsers hebben relatief weinig troepen uit het oosten naar het westen gebracht. Het overgrote deel was daar hard nodig en honderduizenden werden gevangen of stierven. Het Ardenneoffensief was alles bij elkaar geschraapt wat maar kon lopen, zelfs vele tieners en oudjes.

Comments are closed.