De Helderse economie kan vruchten plukken van Bitcoin

0

Den Helder – Met zijn ruim 56.000 inwoners is Den Helder nu niet meteen een wereldstad. En ook met cryptomunten heeft Den Helder weinig te maken. Toch gaan er steeds meer stemmen op dat Den Helder wel degelijk de voordelen van cryptomunten zoals Bitcoin kan plukken. Veel heeft te maken met de expats die er aanwezig zijn, maar ook de lokale economie speelt een belangrijke rol.

De Helderse economie en de link met offhsore-activiteiten
De kracht van Den Helder gaat verscholen achter het Maritiem Vliegkamp De Kooy. Met zijn enkele betonbaan van 1.275 meter oogt het nochtans niet zo imposant. Toch is het de grootste Noordwest-Europese offshore-luchthaven voor productieplatformen en booreilanden. Offshore helikoptervluchten zijn er eerder regel dan uitzondering. En zij vervoeren natuurlijk veel werknemers die in de ruimere regio verblijven. Maar in Den Helder vinden we ook de gasbehandelingsinstallatie van de Nederlandse Aardolie Maatschappij en komen diverse pijpleidingen aan land. En ook dat zorgt voor een heuse boom op vlak van werkgelegenheid.

Een bijzondere lokale economie
Deze omstandigheden leggen een link bloot tussen de lokale economie enerzijds en aardgas- en aardolieprijzen anderzijds. De vraag naar dergelijke natuurlijke producten laat dan ook lokaal zijn sporen na. Politieke onrust lijkt Den Helder dan ook economisch harder te treffen dan wat we elders in Nederland zien.

Bijzonder is dan weer dat een in 2018 gepubliceerd onderzoek aantoont dat zowel goud als Bitcoins een veilige haven vormen voor olieprijzen in tijden van economische en politieke onrust. Dat is overigens ook wat recent nog werd bewezen: na de sabotage van twee Saoedische olietankers steeg de waarde van Bitcoin tot boven de grens van 7.000 dollar. Dat een Bitcoin Trader serieus winst kan maken tijdens een politieke crisisperiode, is geen onbelangrijke informatie voor een lokale economie dat door politieke onrust rake klappen kan krijgen.

Ook voordelig voor de sector
Toch is het niet alleen de lokale economie die de vruchten van Bitcoin kan plukken. Ook voor de betrokken bedrijven is dat het geval. De toestroom aan expats zorgt immers voor betalingen in vreemde valuta en dit aan buitenlandse banken. Verschillende kanalen worden betrokken en er is sprake van wisselkosten, administratieve kosten en diverse andere toeslagen die zich zelden door transparantie laten kenmerken. Dat kent een economisch prijskaartje.

Cryptomunten zoals Bitcoin, die de verschillende tussenkanalen wegnemen, zijn dan weer de ideale bruggenbouwers die dergelijke bekommernissen eenvoudig weg weten te nemen en die economische voordelen opleveren.

Zal dat automatisch resulteren in een lokale investeringsgolf? Dat waarschijnlijk niet. Cryptomunten zoals Bitcoin blijven bij het grote publiek immers synoniem staan met speculatiemiddelen die uiterst volatiel zijn en onderhevig aan te grote risico’s. En geheel ongelijk kan je hen natuurlijk niet geven.