Den Helder koploper bij verstrekken wachtgeld

21

Den Helder – De gemeenten Hoorn, Den Helder en Haarlem hebben in de afgelopen vijf jaar het meeste wachtgeld gegeven aan oud-wethouders. Den Helder staat bovenaan de lijst: de gemeenten betaalde maar liefst 1,2 miljoen euro. Dat blijkt uit onderzoek van actualiteitenprogramma EenVandaag. Alle 355 gemeenten zijn gevraagd naar de wachtgeldbedragen die ze van 2014 tot en met 2018 uitbetaalden aan oud-wethouders.

In totaal reageerden 297 gemeenten. Uit die cijfers bleek dat alle gemeenten in Nederland in totaal ruim 126 miljoen euro uitkeerden. Van de gemeenten die in Noord-Holland hun cijfers openbaar hebben gemaakt, is het bedrag in totaal ruim elf miljoen.

De Wethoudersvereniging verdedigt de uitgekeerde bedragen, omdat het voor oud-wethouders moeilijk is om een baan te vinden na ontslag. Werkgevers zijn huiverig om een oud-wethouder aan te nemen, bijvoorbeeld omdat ze bang zijn dat deze zich niet meer kan schikken in een ondergeschikte rol.

Negatieve beeldvorming
De vereniging is bezorgd over de negatieve beeldvorming rond de wachtgeldregeling. “Regelmatig ontstaat er discussie over nut en noodzaak van wachtgeld”, zegt directeur Jeroen van Gool van de Wethoudersvereniging. “Maar afschaffen of verder versoberen zou grote gevolgen hebben voor de kwaliteit van het lokale bestuur.”

21 REACTIES

 1. Het is feite belachelijk dat een gemeente met amper 55.000 inwoners het niet minder dan zeven wethouders en ruim dertig merendeels ‘zwijgende’ raadsleden kan stellen. Hier gaat veel te veel gemeenschapsgeld in om dat beter voor andere zaken besteed kan worden. Dat Den Helder in Noord-Hollands een van de koplopers is met zoveel wachtgeld uitkerende wethouders en wat ons na deze raadsperiode ongetwijfeld nog te wachten staat is hemelschrijnend.

  • kost een ton per maand dat circus van één keer per maand 2 uurtjes zitten…. en dan nog wachtgeld….

 2. Het is niet zo heel gek dat politiek niet altijd begrepen wordt. Sommige notabelen op dit forum spreken over; veel “makke schapen”. Circa 53.500 inwoners in Den Helder wegzetten als slapend volk.

  Ik doe echt mijn best e.e.a. te begrijpen. Ik verdiep me, bijvoorbeeld door onderstaand artikel te lezen:

  https://vng.nl/onderwerpenindex/arbeidsvoorwaarden-en-personeelsbeleid/rechtspositie-politieke-ambtsdragers/uitkering-einde-wethouderschap

  Man man man. Zodra je de diepte van dit onderwerp opzoekt, maar ook bij een willekeurig ander onderwerp, loop je tegen een ambtelijk bla bla aan dat vergelijkbaar is met een verkeerd gebreide wollen trui met een heel klein spinnetje.

  Ik word maar weer een mak lammetje

 3. “Regelmatig ontstaat er discussie over nut en noodzaak van wachtgeld”, zegt directeur Jeroen van Gool van de Wethoudersvereniging. “Maar afschaffen of verder versoberen zou grote gevolgen hebben voor de kwaliteit van het lokale bestuur.” Klopt! Afschaffing zou een enorme kwaliteitsverbetering opleveren voor het openbaar bestuur. Baantjesjagers en gelukzoekers raak je dan kwijt.

 4. Het is wel zeker dat Wiltrude Turnhout en Pia Bruin het meeste gekost hebben. Dan ben ik nog voorzichtig.

 5. Is dit systeem van wachtgeld nog wel van deze tijd, als ik 2 maanden “werk” en daarna stop krijg ik niets, dit riekt duidelijk naar discriminatie.

 6. Er zijn in den helder zo veel gezinnen en mensen die onder de minima leven .misschien dat ze beter wat voor deze mensen kunnen doen .Die oud wethouders hebben echt wel wat achter de hand hoor die hoeven hun kid s geen droog brood te geven

 7. Abnormaal dat wachtgeld. Ik zit al jaren in de bijstand . Nog geen 1000 in de maand, ergens met mijn drie honden op een flatje. En alles wordt maar duurder. Als mijn hondje wat mankeert kan ik niet eens de rekening betalen.Een pakje shag en een biertje kan alleen nog in het weekend .En die lui gewoon lekker leven van hun wachtgeld . Niet normaal toch.

  • het wachtgeld is niet anders gratis geld dan uw bijstand….
   stoppen met roken en u kunt de rekening betalen…..

 8. waarom krijgen die gasten dan zoveel ? en ik zo weinig ? dat is toch een beetje krom op zijn zacht gezegd.diezelefde politicie die lekker bezuinigen op het sociaal domein en ik er voor bloeden.maar dat zal u waarschijlijk niet boeien met uw vette marine pensioen

  • omdat u niet in een communistisch land woont…..
   ik krijg waar ik recht op heb en u ook, zo ook voor de rest van het land, als u meer wilt moet u hier meer voor doen, en dan bedoel ik iets anders dan biertjes drinken en shag roken…..

 9. In een communistisch land krijgen ze ook wachtgeld RB volgens mij is het daar uitgevonden.
  Wat wel het voordeel is van het oude communistische systeem was vond ik:als een bestuurder een miskleun van jewelste maakte,hoorde niets meer van hem/haar.zouden we hier ook moeten gaan invoeren.
  Dus niet meer de immuniteit in kunnen vluchten,maar op persoonlijke titel financieel aansprakelijk stellen,daar zal de kwaliteit enorm door verbeteren,weg baantjesjagers, geldwolven,en ander gespuis.

  • bij de marxistische variant van het communisme zijn er geen economische verschillen, zoals inkomensverschillen…..

   • maar de praktijk was toch iets anders RB,velen hadden net als hier prima voor zich zelf geregeld.

 10. ik ben tweede generatie “kampslachtoffer ” u heeft geen enkel idee wat dat inhoud vrees ik,anders had u wel anders gepiept over mijn biertje,sjekkie en mijn hondjes

  • oh een slachtofferrol dus….
   voor knuffelen moet je mij _K zijn niet bij RB……

 11. Ja u heeft niks met uw medemens en uit andere reacties maak ik op dat u ook niks met dieren heeft.Alleen met u zelf.Narcisme heeft dit geloof ik.En uw sociaal leven is ook zeer beperkt.Waarschijnlijk geen vrienden ( dat snap ik meteen) en lekker de hele dag achter de laptop om mensen af te zeiken op dha.
  Ik heb echt met u te doen.Gelukig kan ik ondanks mijn beperkingen nog genieten vam het leven,samen met mijn huisdieren.

  • u kent mij duidelijk niet, het is namelijk het tegendeel, alleen heb ik een vreselijke schurft aan Tokkies, opvreters onder welke categorie u ook valt en knuffelaars van opvreters ……

Comments are closed.