Eerste vrouwelijke vlagofficier bij marine

16

Den Helder – De Koninklijke Marine bevorderde vrijdag voor het eerst een vrouw tot commandeur. Het gaat om Jeanette Morang, die in 1997 al als 1e vrouw commandant werd op een Nederlands marineschip. De bevordering is een belangrijke mijlpaal in 75 jaar geschiedenis van vrouwen bij Defensie.

In 1944 gingen de 1e vrouwen aan de slag bij de Nederlandse krijgsmacht. Eerst in aparte afdelingen, maar in 1981 hief de krijgsmacht deze afdelingen op en was de integratie van vrouwen een feit. Morang zat in 1983 in de 1e lichting vrouwelijke adelborsten op het Koninklijk Instituut voor de Marine. Ze kwam in dienst als adelborst voor de zeedienst.

Morang doorliep vanaf dat moment een brede carrière binnen de marine en bij andere Defensieonderdelen. Met plaatsingen in binnen- en buitenland. Ze was onder meer commandant van mijnenbestrijdingsvaartuig Hr. Ms. Alkmaar en luchtverdedigings- en commandofregat Hr. Ms. De Ruyter. Ze staat bekend als een professionele, overtuigende en eigenzinnige officier met een sterk ontwikkeld verantwoordelijkheidsbesef en een doortastende persoonlijkheid.

De bevordering tot commandeur en daarmee vlagofficier betekent dat de marinetop voor Morang functies ziet op alle mogelijke plekken. Dat begint aankomende zomer bij het NATO Allied Maritime Command te Northwood in Engeland. Bij dit centrale commando van alle maritieme NAVO-strijdkrachten vervult ze 3 jaar de functie van Deputy Chief of Staff Operations.

16 REACTIES

 1. Gefeliciteerd commandeur! Ik hoop dat u de eerste vrouwelijke Commandant Zeestrijdkrachten wordt. En dat meen ik! Want man of vrouw moet gewoon niets uitmaken. Tegelijkertijd bestaat bij mij grote ongerustheid over het volgde; Toen er een vrouwelijke minister van Defensie werd benoemd, vond ik dat geweldig. Maar toen er ook een vrouwelijke staatssecretaris van Defensie kwam, begon ik mij achter de oren te krabben. Nu er recent ook een vrouwelijke secretaris-generaal op Defensie is benoemd, ben ik van mening dat de krankzinnigheid heeft toegeslagen op het ministerie. Uit het geruchtencircuit begrijp ik, dat mevrouw Morang een uiterst capabele officier is, die terecht vlagofficier is geworden. Het is alleen te hopen dat Defensie nu niet alleen nog maar vrouwen tot vlagofficier wil bevorderen.

 2. Deze dame is 54 jaar en mag er dus nog een jaartje van genieten en dan zal ze waarschijnlijk wel met FLO gaan/moeten.
  Evengoed een knappe prestatie van haar,die rang zal ze niet hebben gekregen omdat ze goed kan klaverjassen.
  Ben zelf nog van de vrouwloze Marine.

  • Geachte Hr. Hagen. Ga er vanuit dat U ook nog de tijd heeft meegemaakt dat er Marva’s (de Vrouwenafdeling tot 1982) waren bij de Marine dus zo vrouwloos was het niet binnen deze Krijgsmacht misschien niet op de schepen maar ze waren er wel als ondersteuning.

   • Om misverstanden te voorkomen geachte heer E.Schotman en Corina van den Blink en E,ik heb hier dus duidelijk mee bedoeld dat er geen vrouwen op de schepen van de Marine waren behalve op het wachtschip de Schorpioen welke in mijn tijd (zestiger jaren) afgemeerd lag aan de Zuidstraat.
    Toen was nog de regel van kracht:Een vrouw en een kip zijn de pest op een schip 🙂 🙂
    En betreffende het FLO geachte Monique_K,het volgende weet ik niet zeker, maar ik dacht dat er voor bepaalde leeftijdsgroepen en rangen afwijkende FLO leeftijden zijn.
    Wellicht is er een deskundige op dit gebied welke hier enige klaarheid in kan brengen.

  • Meneer Hagen , De Marva, is in Oktober 1944 opgericht in Londen. Dus als u de vrouwenloze Marine nog hebt meegemaakt , moet u bijna de Honderdjarige leeftijd hebben bereikt. Francien de Zeeuw , een Nederlandse verzet strijdster , was de eerste Marva. De eerste vrouwen , gingen varen op de Hrms Zuiderkruis.

 3. Gefeliciteerd, maar zie ik dat nu goed, onder haar linkerarm een flesje Heineken zonder viltje eronder? 😉

   • het hele overdreven gelul over emancipatie en acceptatie, zometeen in het nieuws de eerste transgender als piloot, de eerste biseksuele op het strand, de eerste getrouwde homo als dirigent en ga maar door, dit alles vind ik net zo irritant als occupy, knuffelen nieuwe Nederlanders, me too, Jesse Klaver, en een homovlag bij het COA, en dat bedoel ik dus

    • RB, waar gaat het mis….
     Moet je weer gelijk geven….
     Deze mevrouw heeft haar rang verdiend door hard te werken voor defensie. Ze heeft deze rang niet verdient omdat ze vrouw is.
     In Nederland is iedereen gelijk, welke godsdienst, geaardheid of geslacht dan ook. Waarom moeten we er de laatste tijd er zo de nadruk op leggen.

     En waarom moet er een LGBTI vlag hangen bij het COA. Alsof de asielzoekers weten wat die vlag betekend, laat staan dat ze vanuit hun geloof respect kunnen tonen voor de mensen uit de LGBTI groep.

     Gelijkwaardigheid van mensen is in de grondwet verankerd. Iedereen is voor de wet gelijk. En iedereen die deze wet overtreed kan daar gewoon voor gestraft worden.
     Dus ook de asielzoekers die zich niet aan deze gelijkwaardigheid houden, mogen linea recta het land verlaten. Daar is geen vlag voor nodig

    • Ik mis Rob Scholte en Koen Schuiling in uw rijtje,maar ik zeg het met krommen tenen : ik ben het wel met u eens meneer RB.

 4. RB en Andrea…ben het met jullie beiden eens. Maar zo te lezen heeft deze mevrouw Morang haar strepen verdient en niet gekregen. Dus…dikke pluim en maak er wat moois van!

Comments are closed.