Even op adem komen met Boezt

8

Den Helder – We kennen hem allemaal van de fijne zaak met die geslaagde slogan ‘meat the maestro’ en dan hebben we het over slager Gert-Jan Wit. De afgelopen jaren begint deze maestro echter hele andere noten te kraken en zien we zijn sportieve en spirituele kant voorbij komen. Zwemmen is zijn lust en zijn leven en dan gaat het niet over tien baantjes binnenbad, maar een tochtje richting Petten of het IJsselmeer over, om maar eens wat te noemen. En daarnaast is er het bedrijf Boezt, waarbij hij als ademcoach mensen wil laten ontspannen. Tijd voor een kennismaking!

Het idee om eens mee te doen met een groepssessie speelde wel eens door het hoofd, maar vaak was daar ook het sceptische stemmetje op de achtergrond. Wat moet een mens nu een uur doen met ademhaling, het gaat mij prima af en over het algemeen voel ik mij wel kiplekker, om het maar even in een slagers productterm uit te drukken. Spiritualiteit is de ver van mijn waterbed show, het karakter is down to earth! En toch, berichten kwamen via sociale media steeds voorbij en bekenden om ons heen waren er over te spreken. Mijn man Bert en ik wilden het ook ervaren.

De bijeenkomst in De Slenk brengt ons in een ruimte met een soort huiskamersfeer. Gezellig zitje, foto’s aan de wand en op de grond matjes met kussens en een dekentje voor als je het koud zou krijgen. Er staat rustgevende muziek op en als iedereen binnen is, geeft Gert-Jan uitleg over ademhaling in het algemeen en wat we gaan doen. Gelijk al een geruststelling met de mededeling dat er geen ‘foute’ ademhaling bestaat; we kunnen ons echter wel bewuster worden van onze ademhaling en door oefeningen anders gaan ademen en tot rust komen.

Wim Hof
We beginnen met een ontspanningsoefening en gaan door met de Wim Hof methode, waarbij we door de neus in en door de mond uitademen. Sessies van 25 keer, waarna we zelfs even stoppen met ademhalen. Er is een stukje theorie bij met zuurstof in het bloed, waarbij je prikkelingen kunt gaan voelen in je handen. Niets moet, alles mag, dus ik voel geen prikkels (Bert wel), maar ben wel heel relaxed. Lijf voelt een beetje gewatteerd, het hoofd is leeg! Wonderlijk, want dat hoofd van mij is vaak gevuld met to do lijstjes, wat we gedaan hebben en beslist nog moeten gaan doen. Nu even niets dus!

Daarna vertelt Gert-Jan over de ademhaling aan het begin van ons leven als baby en gaan we daarmee aan de slag. Diep via de buik naar de borst en de schouders, we blijven bij de les, maar hier vertrekken dus wel eens deelnemers naar het land van Klaas Vaak. Het is wennen om het zo te doen en als dat lukt heel ontspannend. En even waande ik mij terug in de jungle lodge van Ecuador, toen de New Age klanken plaats maakten voor vogelgeluiden, dat hoorden wij daar vorig jaar bij het opstaan. Zo’n back to nature vakantie herinnering, dat is prettig bijkomen.

Tellen
Je hebt er geen idee van, maar dan ben je zomaar ruim een uur verder. Gert-Jan sluit af met te vertellen wat Boezt nog meer aanbiedt en er is ruimte voor vragen. We krijgen nog een handige tip mee voor bij stress, vier tellen in – zeven tellen vast – acht tellen uit, en sluiten met elkaar af. Van te voren wist ik niet wat ik kon verwachten, maar ik vond het een rustgevende bijeenkomst en ben van plan het advies “neem een moment per dag om een ademhalingsoefening te doen” van de ademhalingscoach op te volgen. En mijn man Bert? Die is wars van spiritualiteit, maar hij vond het zeer geslaagd en heeft ervan genoten. Kortom, nu twee maal Happy de Peppie volkomen relaxed thuis op de bank!

Voor meer informatie: https://boezt.nl/

8 REACTIES

 1. Wordt een beetje moe van gert jan wit in de media , dan weer zwemmen op de dijk dan weer zwemmen naar engeland dan weer dit dan dat..nu ademhaling..ga vlees snijden je bent geen bekende nederlander maar slager..
  En een voetnoot , hij heeft gezegd er bestaat geen verkeerde ademhaling??!!…leg dat eens uit aan alle hyperventilatie patienten….ga gewoon weer vlees snijden man….

  • JJ je hoeft t niet te lezen joh ,maar aan de reacties op fb zie ik dat het wel gewaardeert wordt ,enne gewoon door blijven ademen

   • Met “En een voetnoot , hij heeft gezegd er bestaat geen verkeerde ademhaling??!!…leg dat eens uit ….”, heeft JJ natuurlijk volkomen gelijk.

    Verder zie ik dat Gert-Jan Wit overgewicht heeft – dat zal met zijn beroep te maken hebben – , dus wat minder vlees eten naast zijn ademhalingsoefeningen om te ont-stressen, zou de/zijn gezondheid ook bevorderen (ook goed voor het milieu).

    Verder over het algemeen wel goed en sociaal bezig denk ik, die ‘meat maestro’ Gert-Jan de Wit.
    En goede reclame natuurlijk voor zijn ondernemerschap …. 😉

  • Relaxxx JJ, u bent precies de persoon die zo’n cursus zou kunnen gebruiken om eens wat te ontspannen.

 2. daar heb je facebook voor,,,,kom je niet in de blade
  pimp je zelf op, op facebook
  maar ook dat hoef je niet te lezen,
  sommigen mensen staan graag in de belangstelling

  • En lukt dat allemaal niet, dan kan je nog altijd “iets” op DHA proberen beste louw …………….

 3. Ik heb zeer veel respect voor GertJan Wit. Het slagersvak is zwaar. Maar hij voert dat beroep voortreffelijk uit.
  Daarnaast is GJ bijzonder sportief. Dat uit zich in het zwemmen.
  En laat hij dat nu ook uitzonderlijk goed kunnen!
  Helaas is het door een blessure niet gelukt om als eerste Nieuwedieper het kanaal over te zwemmen. Wel wist GertJan er mede toe bij te dragen dat het Kyra Wijnker wel lukt. In een moordend tempo overigens.
  En voor een ieder die een “probleem” heeft na het lezen van dit artikel; praat eens met hem in plaats van anoniem iets bekritiseren.
  Volg een adem sessie, of niet.
  Zwem een rondje mee door het Marsdiep.
  Neem een biertje op de dijk en relax.

Comments are closed.