IJf Blokker maakt strip over lokale bourgondiërs

0

Den Helder – Een paar getekende plaatjes met tekstwolken, het oogt zo eenvoudig maar dat is het zeker niet. Je moet er maar opkomen om karakters te ontwikkelen en daar elke dag een verhaaltje bij te bedenken. Iemand die dat al jaren doet is plaatsgenoot IJf Blokker en zijn hersenspinsels deelt hij regelmatig op sociale media, Facebook dus. Het is voor degenen die hem volgen en voor ons elke dag goed voor een gulle glimlach op het gelaat.

IJf Blokker is een creatieve duizendpoot. Hij is bekend van televisie als acteur, waar hij uiteenlopende dingen heeft gedaan. Iedereen noemt zijn naam altijd in één adem met het personage Barend Servet en dat is slechts een klein stukje uit zijn loopbaan. Hij speelde veel (bij)rollen in series, maar stond ook op het toneel en heeft als commentaarstem bijgedragen aan menig programma. Dat is echter lang niet alles! Dit multitalent is begonnen als drummer, heeft uitstekende smaakpapillen als het om bier gaat en hiermee het Helderse Lange Jaap bier in ontwikkeling geholpen. En dan is daar ook nog dat tekentalent en daar gaat het hier over.

De strips van IJf zijn herkenbare situaties bij even herkenbare typetjes. We zagen “De Burgemeester” langskomen, “Nardus de Voddenboer” en ook bekende Nederlanders zoals Maarten van Rossem. Heel raak met slechts een paar lijnen neergezet, maar precies zoals hij is en wij hem kennen. Inspiratie gaat echter verder dan mensen en zo kwamen er ook reigers en muizen langs met hun avonturen.

Bourgondiërs
Enige tijd terug kwamen we IJf tegen en was hij verheugd ons te zien, want hij had een belangrijke vraag. “Ik ben bezig met een nieuwe strip te ontwikkelen en dat gaat over jullie… de Bourgondiërs heb ik het genoemd, maar ik moet even weten of jullie dat leuk vinden”, zo stak hij van wal. We hebben anders best wel tekst(wolken) genoeg, maar waren nu met stomheid geslagen. Een hoofdrol in een strip over ons, twee gewone burgers, niet bekend van radio en tv? Wie heeft het dat iemand, in dit geval een fantastische tekenaar, inspiratie vindt in jouw handel en wandel? We hapten naar een teug lucht en werden toen overspoeld door een zeer vereerd gevoel. We gaven gelijktijdig het jawoord en groen licht voor deze strip!

Er werd een afspraak gemaakt in het proeflokaal op de dijk met het Lange Jaap bier, want het werd een serieuze aangelegenheid. Daar moesten we lopen, stilstaan, zitten, boos kijken, lachen en werd alles vastgelegd met de camera. Daarna ging IJf aan de slag en kwam in de lucht toen hij de eerste vier strips gereed had. We waren verrast, net als Maarten van Rossem waren met enkele streepjes onze persoontjes uitgebeeld en herkenden we onszelf! Voor de gelegenheid is Bert van grijs even terug naar de blonde versie, maar dat kan hij uitstekend hebben!

In de verkoop
Het boekje over Bert en Jo de Bourgondiërs is nu gereed om dinsdag naar de drukker te gaan en kan dan de verkoop in. Voor degenen die dit collectors item willen aanschaffen kunnen wij melden dat de verkoopprijs slechts €7,50 is, waaruit de drukker en IJf zijn materiaalkosten worden betaald. Wat ons betreft hoeven wij niet te ‘verdienen’ aan het boekje, dus van elk verkocht boekje willen wij €1,50 schenken aan een plaatselijke instelling. Onze keus is hierbij gevallen op het Hospice Den Helder, waar men in onze ogen buitengewoon menselijk werk met liefde verricht.

Wie één of meerdere boekjes wil kopen kan zich aanmelden bij IJf Blokker of Bert en Jo Aggenbach via Messenger (Facebook). Een mailtje sturen naar aggenbach@planet.nl is ook prima. Wie zich vandaag meldt gaat mee voor de eerste druk! Als de boekjes gereed zijn, komt er voor de liefhebbers een signeersessie op nader te bepalen datum en plaats. Wordt vervolgd!