Je huis veiliger maken, hoe doe je dat?

0

Het zal je maar gebeuren, je komt thuis en er wordt bij je ingebroken. Wat moet je dan doen en wat komt er allemaal bij kijken? Kun je inbraken voorkomen? In dit artikel zal er antwoord worden gegeven op deze vragen.

Woninginbraak in Den Helder
Volgens de website van de Politie zijn er in 2019 2 pogingen gedaan tot woninginbraak en er is 13 keer daadwerkelijk ingebroken in Den Helder. De inbraken of pogingen tot inbraken in deze regio zijn in de postcodegebieden 1781 t/m 1785. De aantallen zijn niet zo hoog, maar ze zullen maar nét jouw huis in het vizier hebben.

Woninginbraak voorkomen
Hoe kun je nou een woninginbraak voorkomen? Allereerst is het belangrijk om je huis goed te beveiligen. Als basis zal je in huis goede sloten moeten hebben op deuren en eventueel ramen. Zo zijn er beveiligingsinstanties die jouw sloten kunnen komen bekijken om te beoordelen of ze veilig zijn en voldoen aan de huidige veiligheidseisen. Daarnaast kan er worden gedacht aan een alarminstallatie die in contact staat met de meldkamer. De meldkamer schakelt vervolgens bij inbraak de politie in. Zo kun je je huis optimaal beveiligen.

Een inbraak kun je echter nooit helemaal voorkomen, wel kun je de kans minimaliseren. Daarom is het van belang om goed voorbereid te zijn door een inboedelverzekering af te sluiten. Bij FBTO kun je met een extra korting met het Politiekeurmerk op de inboedelverzekering krijgen. Dit keurmerk is van het Politiekeurmerk Veilig Wonen. Dit keurmerk kun je krijgen wanneer je huis voldoet aan een aantal eisen. Zo moet er gecertificeerd hang- en sluitwerk zitten op ramen en deuren, te herkennen aan het SKG of ‘V’ logo. Ook moet er verlichting zijn bij de buitendeuren en rookmelders op iedere etage. Op deze manier kan je jouw huis veiliger maken en kans op een inbraak verkleinen.

Een inboedelverzekering voor als er toch wordt ingebroken
In je huis bewaar je vaak waardevolle spullen, zoals een laptop met jouw persoonlijke gegevens, geld, creditcards en sieraden. Stel dat je niet verzekerd bent en er wordt bij jou ingebroken dan is die schade voor eigen rekening. Dergelijke inbraakschades kunnen snel oplopen. Daarom adviseren wij altijd een inboedelverzekering af te sluiten Bij bijvoorbeeld de inboedelverzekering van FBTO zijn je spullen standaard verzekerd tot 150.000 euro. Met een FBTO inboedelverzekering ben je niet alleen verzekerd voor schade als gevolg van diefstal of inbraak, maar ook voor schade door brand, storm, waterschade en bliksemschade.

Als we het toch over inboedelverzekering hebben is goed om te weten dat er ook een aantal zaken niet verzekerd. Voorbeelden hiervan zijn schade door een aardbeving of overstroming, schade door slecht onderhoud, fouten in de bouw van je huis, of waterschade doordat je zelf een kraan open hebt laten staan.

Wat doet de politie bij inbraak?
Wanneer er wordt ingebroken is het belangrijk dat je rustig blijft. Als je vermoedt dat er inbrekers binnen zijn kun je direct 112 bellen, ook als je iets in je buurt ziet. Zo is er een grotere kans dat de politie inbrekers op heterdaad kunnen betrappen en kun je wellicht woninginbraak voorkomen of de schade beperken. Er zijn kleine signalen waarop je kunt letten, zoals personen die niet in jouw buurt thuishoren of heel veel aandacht hebben voor huizen in de omgeving. Hebben de verdachte personen een auto bij zich? Noteer dan altijd het kenteken en type voertuig. Zo kan de politie alle gegevens registreren.

Een inbraak voorkomen kan niet altijd, maar je kunt het wel de kans verkleinen door je huis veiliger te maken door te voldoen aan de eisen voor het Politiekeurmerk Veilig Wonen. Voor de gevolgen van inbraak is het goed om een inboedelverzekering af te sluiten.