Men in Black International

0

Den Helder – Een kleine stripserie, “The Men in Black” van Aircel Comics, stond model voor drie succesvolle films met Will Smith en Tommy Lee Jones in de hoofdrollen. De films die uitkwamen in 1997, 2002 en 2012 bestonden uit een combinatie van actie, humor en SF; dit bleek te bevallen, de films scoorden goed. Tijd dus voor een spin-off met een andere regisseur en hoofdrolspelers: Chris Hemsworth en Tessa Thompson. Alleen Emma Thompson (geen familie!) keert terug als Agent O, zij speelde in het derde deel ook deze rol.

De film begint in 2016 met een kort incident bij de Eiffeltoren in Parijs, waar Agent High T (Neeson) en Agent H (Hemsworth) hun vak uitvoeren. De missie van de MIB is om de aarde te beschermen tegen gevaren van buitenaf in welke vorm dan ook. De Zwerm was zo’n gevaar, maar doortastend optreden voorkwam een catastrofe. Een stukje geschiedenis van de MIB uit het verleden.

Een sprong in de tijd brengt ons 20 jaar terug naar Brooklyn, waar het jonge meisje Molly (Flory) een ontmoeting heeft met een buitenaards wezen. Ze is op afstand getuige van de MIB, die met haar ouders spreken en via de neutrealisator bij hun het geheugen wist. Terug in deze tijd heeft de volwassen Molly (Tessa Thompson) belangstelling voor het universum. Zij wil de ‘waarheid’ weten over de aarde en ander bestaan en weet voorts door haar slimheid de MIB te traceren.

Geheim agent
Bij Agent O (Emma Thompson) komt Molly overtuigend over en kan ze als speciaal agent aan de slag, ze krijgt wel een proeftijd en moet beginnen met een opdracht in Londen. Als ze samenwerkt met Agent H komen er allerlei zaken op hun pad, waaruit blijkt dat gevaar op de loer ligt. Er is echter ook iets mis in hun eigen organisatie, er lijkt een mol te zijn die informatie doorspeelt. De ontwikkelingen brengen de geheim agenten, voor de gelegenheid ‘man and woman in black’ naar Marrakesh en een idyllisch eiland in de buurt van Napels.

Het heeft door de locaties en het speeltuig, auto’s en motoren die kunnen vliegen, wel wat weg van een James Bond film. Maar met die elementen houdt de vergelijking ook op; in MIB bestaat de wereldbevolking mede uit buitenaardse wezens, die er iets anders uitzien, en er is een portie magie die zelfs Q nooit had kunnen bewerkstelligen. Dat geeft een leuk stukje spektakel op een aantal visueel sterke filmlocaties. Het kleine wezentje Pawny is ontwapenend en goed voor een glimlach. Goed beeldwerk dus, fijn om naar te kijken, maar een minpunt is het script met de dialogen. Vooral tussen de hoofdrolspelers is het stram en met ‘verliefdheid is een chemische reactie in je hersens’ zelfs kinderachtig. Zo praten volwassenen meestal niet met elkaar, dat had anders gekund.

Geen topper
Ga naar deze film voor de beelden en neem de prietpraat op de koop toe. Het is dus geen topper zoals de drie voorgangers, maar eentje uit de categorie ‘aardige film’. Chris Hemsworth kan zijn hamer en Tessa Thompson haar zwaard weer ter hand nemen, die personages passen hun beter. Nog één leuk detail: de Nederlandse presentatrice en modeblogger Anna Nooshin is even in beeld in de film, misschien drie seconden. Kort en krachtig, maar je weet nooit waar de Internationale roem begint…

Regie: F. Gary Gray
Met: Chris Hemsworth, Tessa Thompson, Liam Neeson, Rebecca Ferguson, Rafe Spall, Mandeiya Flory, Emma Thompson
Kijkwijzer: 12 jaar