Nieuwe burgemeester moet een echte verbinder zijn

28

Den Helder – Nu duidelijk is dat burgemeester Koen Schuiling per oktober vertrekt naar Groningen, kan de zoektocht naar een nieuw burgemeester voor Den Helder beginnen. Over welke eigenschappen moet de nieuwe man/vrouw beschikken? De term ‘verbinder’ valt met regelmaat.

Volgens Sylvia Hamerslag van Behoorlijk Bestuur moet Den Helder op zoek naar iemand die voor alle lagen in de bevolking toegankelijk is. “Koen is toch die man in het grijze pak, graag zie ik iemand die meer een ‘mensenmens’ is, maar ook een doorpakker. Het liefst een vrouw en het liefst iemand van een lokale partij, juist omdat in onze gemeente de lokale partijen breed vertegenwoordigd zijn. En ja, die zijn echt wel te vinden.”

De PVV wil “een daadkrachtig persoon die vooral boven de partijen staat, iemand die dus geen partijpolitiek meeneemt in zijn functioneren. Een man of vrouw die gaat voor goed rentmeesterschap in Den Helder en bovendien goed benaderbaar is voor de inwoners.” D66 wil iemand die echt boven de partijen staat, open en eerlijk is en stressbestendig. “Een sterke vrouw of man die met de vuist op tafel durft te slaan indien nodig, maar diplomatiek kan zijn in de omgang met de nationale en Europese politiek”, aldus Frans Klut.

Ondernemend
“Ik denk dat de nieuwe burgervader ondernemend en verbindend moet zijn, want er moet veel werk verzet worden en daarbij hebben we iedereen hard nodig”, zegt Harrie van Dongen namens de Stadspartij. GroenLinks wil een “verbinder en iemand die toegankelijk en prettig in de omgang is”, laat Marije Boessenkool weten. “Maar natuurlijk ook een goed bestuurder die de menselijke maat hanteert.”

Petra Bais (VVD): “de twee eigenschappen die wij graag willen zien zijn lef en kunnen verbinden, een verbindelaar! Met lef bedoelen we iemand die daadkrachtig is en resultaten behaalt voor een nog mooier Den Helder.”

Verbinder
“De nieuwe burgemeester moet een echte verbinder zijn, iemand die met zijn voeten in de klei staat en de rol van burgervader goed kan vervullen”, zegt Harmen Krul van het CDA. “Daarnaast is het met de regionale opgave die we hebben in Den Helder ook belangrijk dat de burgemeester een goed netwerk heeft in de provincie en in het rijk.” Soortgelijke woorden klinken uit de mond van Hans van Donkelaar (CU): “volgens ons heeft Den Helder een verbinder nodig met hart voor de mens en een goede ambassadeur richting provincie en rijk”.

Beter voor Den Helder (Carlo Assorgia) noemt als gewenste eigenschappen een burgemeester met een ondernemersachtergrond en verder uitstekende kennis van de handel en wandel in Haarlem (provincie).

28 REACTIES

 1. de nieuwe burgemeester moet vooral een burgervader zijn, niet zoals de huidige ver boven de burger staan, z’n eigen ideeën doordrammen, onbereikbaar zijn en totaal geen oor hebben voor de problemen in de stad…..

 2. In een interview in de Volkskrant, juli 2018, liet de Amsterdamse burgemeester Halsema weten dat zij niet wilde vluchten in lege-hulstermen als dialoog en verbinden.Wijze woorden van Femke! Bais, Van Dongen, Boessenkool, van Donkelaar en Krul denken daar blijkbaar anders over. Zelf meen ik dat de beste verbinders bij EHBO Nederland en in gipskamers van ziekenhuizen te vinden zijn…

  • Vooral juist niet. Geen enkele band met wie dan ook in Den Helder dat geeft alleen maar ellende. Vriendjespolitiek.

 3. De nieuwe burgemeester zou op de eerste plaats een democraat moeten zijn;die bindend referendum recht respecteert,die de constructie ,,ZEESTAD,, opheft en daar een stichting van maakt,met een open constructie/openbare cijfers tonen.
  Een burgemeester die niet gevoelig cq manipuleerbaar is door de huidige coalitie onder aanvoering van Assorgia/Bais/Krul/Hamerslag.
  Een Burgemeester die ondemocratische hamerslag stukken van zijn voorganger zonder angst terugdraait.
  Kortom een normaal fungerend medemens liefst A-Politiek die weet en beseft wat er onder de bevolking leeft.
  Zo,n persoon geef ik een grote kans,laat wat mij betreft de bevolking kiezen..

  • yep….
   .
   .
   en in deze v.v. :
   Een burgemeester die niet gevoelig cq manipuleerbaar is door de huidige coalitie onder aanvoering van Assorgia/Bais/Krul/Hamerslag.

 4. Net al chen zhao, kreeg ik ook het beeld van een EHBO-er op mijn netvlies, maar na het geheel gelezen stuk en ook de reacties tot nu toe, komt er eigenlijk nog maar één persoon in aanmerking.
  Met wat korte cursusjes moet het wel lukken lijkt mij en kan hij misschien gelijk de “Brexit’ even regelen:

 5. In mijn ogen zou een Burgemeester uit Den Helder moeten komen (hoeft niet speciaal een Jutter te zijn maar hier wel woont) die het reilen en zeilen van onze woonplaats goed kent en die boven de Partijen staat en ook geen lid van een Politieke Partij moet zijn en anders maar zijn lidmaatschap opzegt en die zowel met Links als Rechts kan omgaan en van hoog tot laag kan binden en in oplossingen denkt en liefst geen ondernemersachtergrond heeft ( even op de reactie van Beter voor Den Helder terug te komen) en wat betreft de Provincie dat zit wel snor. Den Helder wordt de komende jaren vertegenwoordigt door twee dames uit PvdA ( Aukelien Jellema) en VVD ( Hanneke Kamer van Hoegee) die uitstekend kunnen helpen wat betreft de wandelgangen in de Provincie. Dus dat zit wel goed. Is mijn mening.

 6. Zie nu maar iets terug te vinden, iemand van een lokale partij laat me niet lachen die weten ng niet eens wat een burgermeester is.

  • Het is overigens wel burgemeester zonder een tweede ‘r’ , Het zou wel een burgemeester moeten zijn die de raads- en commissieleden aanspoort zich in dossiers te verdiepen, waarvoor ze mede door de bevolking in vertrouwen zijn gekozen.

 7. Is henk van kuijk geen goeie opvolger? Hij weet het tenslotte allemaal beter.

 8. Een volgende burgemeester dient de democratie te herstellen. Te beginnen met de gemeenteraad.

 9. Een burgemeester als verbinder ? Wie en wat en hoe moet verbonden worden ? En met welk doel ?

 10. Niet te hart van stapel lopen met we moeten een nieuwe burgemeester . Voorlopig even geen burgemeester werkt waarschijnlijk ook wel.

 11. Henk van Kuijk ,bijgestaan door R B en nog een aantal vazallen.Die weten wat het beste is voor Den Helder.Een soort raad van 11 maar dan anders.
  En over alles mogen we mee praten dmv een referendum.
  Den Helder vooruit………………

 12. Voorlopig komt er geen nieuwe burgemeester denk ik. Want de raad heeft hier wat over te zeggen. En aangezien die niet op één lijn zitten zal het maanden, misschien zelfs jaren duren voor er een nieuwe burgemeester zal zijn. De heer Visser is 1e loco burgemeester, die zal vermoedelijk voorlopig de functie als interim burgemeester gaan waarnemen.

  Maar als ik alle commentaar zo lees, zowel van de politieke partijen als van de burger. Dan kan ik wel solliciteren, ben vrouw, woon in Den Helder, ben niet lid van een politieke partij, ben een verbinder, ben goed op de hoogte van wat er op provinciaal, landelijk en Europees niveau speelt. Ook ben ik gehandicapt ( daarmee heb ik natuurlijk een streepje voor) kan mij zowel schriftelijk als mondeling goed uitdrukken. Ben ondernemend. Ben eerlijk in mijn oordeel en durf te zeggen waar het op staat. En belangrijk, ik kan mij inleven in anderen. En wat netwerken betreft daar ben ik een kei in. En wat Den Helder mooier maken betreft, kom maar eens kijken achter de Tuindorpschool daar heb ik samen met vrijwilligers een aards paradijsje gecreëerd. RB een burgervader kan ik niet zijn, maar wel een burgermoeder. Sylvia, ik zal zelfs geen grijze mantelpakjes dragen. Nou wat denken jullie ervan zou ik een kans maken? LOL

  • Gaande door het artikel zat ik inderdaad aan u te denken (echt waar !), maar ik vermoed dat ons visieloos feestcomité toch eerder gaat voor een John Cleese – vandaar ….

 13. “graag zie ik iemand die meer een ‘mensenmens’ is,”

  treurig…….

 14. Men kan ook aan een partijloos burger denken, mogelijk een vrouw, kritisch. Zich ook terdege laten voorlichten door critici, humor, warme belangstelling tonen voor mens en dier en dan maakt het niet uit of hij/zij gebruikt maakt van de fiets of taxi, gekleed is in een driedelig pak of vrijetijdkleding.

 15. Een burgemeester behoort te zorgen A) dat de verkiezings–uitslagen daadwerkelijk gehonoreerd worden (hoe kan het bestaan dat er door alle partijen minstens beloofd werd niet op de WMO te bezuinigen en ze binnen een paar weken akkoord gaan met draconische WMO bezuinigingen? etc.) en B) dat de wethouders niet binnen de kortste keren door de ambtenaren in het pak genaaid worden! C) Heilloze megalomane en onbetaalbare plannen incl. stadhuis op ORW stopt en de Bijlweg opknapt (Kostte maar max. 14miljoen. (ORW min 30 miljoen) Kortom democratie dus herstellen en alle stoorzenders (Zeestad, Woningstichting, ORW, etc.etc. zodanig herijken opdat echte controle door de gemeente raad en bevolking (die er ook voor betaald) mogelijk wordt! Pas dan kan het bestuur in Den Helder functioneren en wordt hij vanzelf die verbinder!

 16. Ik heb nog even goed het artikel gelezen.Prachtig zoals mvr Hamerslag het onder woorden brengt.Het lijkt wel een open sollicitatie…………..
  Op het lijf geschreven zou ik zeggen.

 17. Het is uitermate belangrijk dat de nieuwe burgemeester geen vertegenwoordiger is van de partijen die Nederland momentel totalitair besturen.

  • alsjeblieft niet, dan gebeurt er helemaal niets meer hier alleen monotone monologen voeren

Comments are closed.