Nieuwe onthulling herdenkingsstenen

3

Den Helder – De Stichting Herdenkingsstenen Den Helder onthult woensdagmiddag 12 juni voor de derde keer een aantal herdenkingsstenen ter nagedachtenis van Joodse stadgenoten, die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn vermoord. Hierbij is ook een groot aantal nabestaanden aanwezig.

Tot mei 2020 worden er meer dan honderd herdenkingsstenen geplaatst. Voorafgaande aan de onthulling van de herdenkingsstenen is er een bijeenkomst in de Hortus Overzee (gelegen aan de Soembastraat 83),  aanvang 13.00 uur. Er worden 12 juni in totaal 29 herdenkingsstenen onthuld. Daarbij wordt een groot aantal herdenkingsstenen onthuld in een drietal straten in Oud Den Helder, die voor de oorlog andere namen hebben gehad. Oud Den Helder is tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitse bezetter grotendeels afgebroken. De Middenstraat, Langestraat en De Laan zijn na de wederopbouw respectievelijk Joris van Spilbergenstraat, Jacob Roggeveenstraat en Cornelis Ditostraat gaan heten.

Tijdens de bijeenkomst in Hortus Overzee en bij de onthullingen verlenen scholieren van De Verrekijker uit de Pasteurstraat hun medewerking. Namens het gemeentebestuur is wethouder Pieter Kos aanwezig. Namens de familie Van Amerongen spreekt de heer Dieleman. Rabbijn Shmuël Spiero spreekt ook een herdenkingswoord en eindigt met het uitspreken van het Jizkor en het Kaddisjgebed.

Voor hen onthullen de bewoners en gemeente op 12 juni een herdenkingssteen:
Middenstraat 39, huidige Joris van Spilbergenstraat
Abraham van Leer en Dina van Leer-van Praag

Langestraat 67, huidige Jacob Roggeveenstraat
Abraham Visser, Grietje Visser-Vischschraper
Simon Visser en Rebecca Visser

De Laan 4, huidige Cornelis Ditostraat
Juda van Amerongen, Saartje van Amerongen-Schelvis en hun 11 kinderen Mozes, Grietje, Elizabeth, Duifje, Martha, Reintje,  Izak, Abraham, Grietje, Samuel en Rachel

De Laan 54, huidige Cornelis Ditostraat
Emanuel Leon Beek

Singel 93, huidige Prins Willem Alexandersingel
Abraham Grunwald en Bertha Rosalie Telsa Grunwald-Menko

Soembastraat 7
Leonard Pinkhof, Betsy Pinkhof-Koekoek en hun vier kinderen Nedivo, Jiska, en de tweeling Menachemja en Pinkas.
Izaak Koekoek

Soembastraat 20
Francisca Grunwald en Mozes Nol

De eerstvolgende onthulling van herdenkingsstenen vindt plaats op 4 september. Giften en donaties zijn nog steeds van harte welkom om de doelstelling van de stichting te realiseren: het leggen van herdenkingsstenen en het plaatsen en onthullen van een monument, gepland voor eind april 2020, als het 75 jaar geleden is dat de Tweede Wereldoorlog ten einde is gekomen.

3 REACTIES

  1. ik vind de steen en het gebaar zeer mooi maar de manier hoe dit op de foto staat hier totaal respectloos, schots en scheef tegelwerk, beetje in het zand of in de cement gekwakt, en bergen onkruid er om heen….. geplaatst door een 5 jarige? als stichting en als de fotograaf zou ik me doodschamen, deze foto zou beter staan bij een stukje over verwaarlozing van herdenkingsstenen ipv een stukje over de onthulling van de herdenkingsstenen

  2. Mooi die steentjes. Helaas ligt er in de joris van spilbergenstraat een waarop staat dat dit vroeger de middenstaat was maar volgens mij was het vroeger de middenstRaat en is men dus een R vergeten. Toch slordig een spelfout op een tegeltje. Misschien nog even herstellen??

Comments are closed.