Noordwest gestart met sneldiagnostiek longkanker

0

Den Helder – Wie door de huisarts wordt doorgestuurd naar het ziekenhuis met een verdenking van longkanker gaat een spannende en onzekere tijd tegemoet. Noordwest is daarom gestart met sneldiagnostiek bij patiënten bij wie op de longfoto een afwijking wordt gezien. Alle onderzoeken die nodig zijn voor de diagnose vinden daarbij zoveel mogelijk plaats op 1 dag.

De patiënt zo snel mogelijkheid duidelijkheid geven en sneller starten met een behandeling. Dat is het doel van sneldiagnostiek. Longarts Nicole Barlo: “De patiënt krijgt op 1 dag een gesprek met de longarts, een PET-CT (nucleair onderzoek) en een inwendige echografie. Deze onderzoeken werden voorheen gepland op verschillende dagen in een periode van 3 weken. Ook de uitslag volgt sneller: binnen 1 tot 2 weken worden de diagnose en het behandelplan besproken.”

De huisarts en de patiënt worden telefonisch ingelicht over het zorgpad sneldiagnostiek. Als het voor de patiënt te belastend is om op 1 dag alle onderzoeken te ondergaan worden de onderzoeken los van elkaar gepland.