Noordzee weer een stuk veiliger

1

Den Helder – De Noordzee is weer een stuk veiliger. De Nederlandse mijnenjager Zr.Ms. Zierikzee ruimde samen met NAVO-partners de afgelopen week tien explosieven nabij de Waddeneilanden. Het gebeurt zelden dat een mijnenbestrijdingsoperatie op de Noordzee zoveel ruimingen oplevert.

De zeemijnen, een overblijfsel uit de Tweede Wereldoorlog, werden eerder dit jaar aangetroffen tijdens de zoekactie naar de over boord geslagen containers van het containerschip MS Zoë. De marineschepen Zr.Ms. Luymes en Zr.Ms. Vlaardingen assisteerden bij die zoektocht. Omdat enkele zeemijnen dicht bij pijpleidingen en kabels lagen, moesten deze eerst verplaatst worden naar een veilige locatie voor ontploffing.

Zr.Ms. Zierikzee maakt momenteel deel uit van een NAVO-vlootverband dat zich bezig houdt met het ruimen van explosieven op zee. Deze zogenoemde Standing NATO Minecounter Measures Group 1 (SNMCMG1) opereerde de afgelopen week ten noorden van de Waddeneilanden op uitnodiging van de marine. In de groep zitten schepen en drones uit Denemarken, Duitsland, Verenigd Koninkrijk, Noorwegen en België. Het opruimen van overgebleven explosieven uit eerdere oorlogen is een van de taken van het mijnenbestrijdingsverband. Een ander doel is om de onderlinge samenwerking te verbeteren tijdens internationale oefeningen.

1 REACTIE

  1. 10 explosieven (mijnen ?) in een week …., ik vraag me dan af, wat ze in die andere 3851 weken sinds 5 mei 1945, nu eigenlijk hebben uitgevreten ….
    En dan de kabel – en pijpleiding leggers ….; zij hebben deze netjes tussen de mijnen door manoeuvrerend, op de zeebodem gedropt ?

Comments are closed.