Overbodige zoekactie naar vermiste surfer

34

Den Helder – De bemanningen van de reddingboten Den Helder en Callantsoog werden zondagavond gealarmeerd voor een vermiste surfer. Op het strand was een complete surfuitrusting aangetroffen, zonder eigenaar.

Op het strand was door de reddingbrigade al gezocht naar de eigenaar, maar zonder resultaat. Er stond helaas geen telefoonnummer op de uitrusting om te kunnen verifiëren dat de eigenaar veilig op de wal was. De Kustwacht kon uiteindelijk niet anders dan van het ergste uitgaan, waardoor er een grote zoekactie werd opgestart met vier reddingboten, de SAR helicopter en ondersteunende eenheden op de wal.

Uiteindelijk werd de surfer gevonden en konden alle eenheden retour. Met een simpel telefoonnummer op de uitrusting had de hele zoekactie voorkomen kunnen worden.

34 REACTIES

 1. denk dat je dit soort acties nooit overbodig kunt noemen …. het is altijd een goede oefening…
  beetje simpel om te geloven dat een telefoonnummer het uitrukken had kunnen voorkomen, als ik naar bijvoorbeeld het zwembad ga neem ik ook geen telefoon mee….

 2. en wie gaat dit allemaal betalen ? de veroorzaker ? of de belastingbetaler ?
  gewoon de veroorzaker de rekening geven.

  • wie is de veroorzaker? degene die de kleding had achtergelaten (misschien wel door onverlaten in het water gegooid als “grap” je weet nooit in Tokkie town) of degene die het gemeld heeft?

   • Het ging niet om kleding maar om bord en zeil.
    Tweet van de Kustwacht:
    De wind was weggevallen, dus de persoon had zijn surfuitrusting op het strand getrokken. Echter werd het hoog water en zijn z’n spullen gaan drijven. Hij was ondertussen zijn auto gaan halen die bij de TESO in Den Helder stond… Markeer daarom je uitrusting met je naam en 06-nr!

    • wat een flauwekul, de surfer had beter z’n spulletje wat verder het strand (of de kant) op kunnen trekken zodat het niet het water in was geraakt, wat een prutser dan…. vraag me ook af waar hij te water was gegaan als de auto bij de TESO stond?

     • Op dat piepkleine stukje strand bij Lands End?
      Uiteraard was het verstandiger geweest om de spullen wat verderop op het strand te trekken, boven de vloedlijn. Maar is het nou echt zo vreemd dat je niet aan de getijden denkt, als je overvallen wordt door windstilte op een van de eerste echt warme dagen? Vrij menselijke fout lijkt mij, en als ik de oproep van de Kustwacht zo zie .. je plank taggen met je telefoonnummer .. is deze surfer niet de enige die zo’n fout maakt.
      Ter informatie: de meeste surfers hebben zover ik weet hun telefoon gewoon bij zich, in een waterdicht zakje, zou u ook kunnen doen als u naar het zwembad gaat.

     • nee dat weiger ik, ik ben niet zo verslaafd aan de telefoon dat ik hem 24-7 bij me moet hebben, het ding gaat ook echt niet mee naar bed, ik heb geleerd zelf na te denken, gebruik gewoon de hersenen, als het bij LandEnd geweest zou zijn zat het terras bom vol en had er zeker iemand gezien dat die surfer was weggelopen bij z’n plank, denk persoonlijk niet dat hij daar z’n zooitje achter gelaten had

     • De auto stond bij de TESO, daar is die hoogstwaarschijnlijk ergens met zijn plank te water gegaan, en hij is gestrand in de buurt van Beachclub Citadel. Flink stukje lopen dus, zeker een kilometertje of zes.
      En klopt, als je naar het zwembad gaat is het meenemen van je telefoon niet echt nodig, als je echt iemand moet bellen in een noodgeval hebben ze daar ook een telefoon dat je kan gebruiken. Duurt wel even langer en kan het verschil uitmaken tussen leven en dood, maar gelukkig zijn er vast anderen in de buurt die wel ‘verslaafd’ zijn en zo een leven redden. Hoe dan ook, als je zit af te drijven op zee is dat een ander verhaal, niet waar?
      Ik neem trouwens mijn telefoon wel mee naar bed, kan ik hoe dan ook de politie of ambulance bellen, mocht het nodig zijn, en ik ben bereikbaar voor de familie, mochten die mij nodig hebben. Het is dus niet dat ik verslaafd ben aan de telefoon, ik gebruik hem alleen maar waarvoor die gemaakt is. Dat u dat niet doet bewijst juist dat u uw hersenen niet gebruikt.

     • u bent meer verslaafd aan sensatie met alle denkbare waarschuwingsapps…
      .
      en op het strand bij Citadel was er niemand aanwezig (bijvoorbeeld bij de bewaakte post aldaar) waar hij dit even had kunnen melden dat hij z’n auto ging halen? hij is niet bang aangelegd om zo maar een plank etc zonder toezicht achter te laten, dat is toch echt vragen om moeilijkheden, en u heeft het over hersens gebruiken, nu dat is iets wat deze surfer echt niet gedaan heeft…..
      .
      denkt u nu echt dat er bij een zwembad geen (nood) telefoon aanwezig is als ik of anderen onverhoopt de hulpdiensten zou moeten bellen? zijn geen badmeesters meer in het zwembad die alles onder controle hebben?
      het lijkt wel of u denkt dat de hele wereld alleen maar om u draait en daarom u daarom altijd en overal maar de telefoon in de hand moet hebben….

     • Ik heb maar een app, de NL-alert. Toch wel handig als je weet dat bijvoorbeeld 112 niet bereikbaar is, met een alternatief nummer erbij. Het is een stuk gereedschap, zo’n telefoon, en ik vind het nogal dom om hem niet te gebruiken waarvoor die bedoeld is omdat anderen eraan ‘verslaafd’ zijn.

      De post bij Citadel is bewaakt tot 18 uur, Citadel zelf gaat om 20 uur dicht. De eerste tweet van de Kustwacht was tegen half negen, hoe laat die gestrand is weten we niet. Hij is trouwens niet pal voor de Citadel gestrand maar een stuk zuidelijker schreef de kustwacht, volgens mij zitten daar hoe dan ook nooit veel mensen, en zeker vroeg in de avond niet meer. Zo groot is het risico dus niet om de spullen te laten liggen. Ik kan me er wel wat bij voorstellen dat iemand geen zin heeft om 6+ kilometer te lopen met een brede plank van pakweg 10 kilo onder de ene arm en het zeil en giek van eveneens 10 kilo onder de andere arm. Zou zo maar kunnen dat die tegen 20 uur gestrand is, een taxi heeft gebeld om zijn auto op te halen en tegen 21 uur weer terug was .. handig hé, zo’n telefoon ..

      Wat de telefoon in het zwembad betreft, misschien even goed lezen wat ik schreef over de beschikbaarheid van telefoons in een zwembad voor u probeert mij de les te lezen?

     • één bult assumpties… ja verdomde handig dat je dan het informatie nummer van de Telegraaf toegezonden krijgt, helemaal ook niet verwarrend, een bemand politiebureau is veel doeltreffender….. by the way, hoe vaak heeft u 112 gebeld gisteren toen KPN de storing had? een graadmeter hoe verschrikkelijk belangrijk die app wel niet is. geweest …. ik vind het allemaal sterk overtroffen en bangmakerij al die nonsens bij elkaar…..
      .

     • Ik had het alarmnummer gelukkig niet nodig. Maar ik vind het wel beter om het te weten en niet nodig te hebben, dan het nodig te hebben en er dan pas achter komen dat het nummer niet werkt.
      En ja, ik veronderstel iets, net als u, met uw veronderstelling dat een surfer geen telefoon bij zich heeft omdat u dat ook niet heeft als u naar het zwembad gaat.

 3. Want als de complete uitrusting gewoon op het strand ligt is het logisch om aan te nemen dat de surfer in het water is?

  • Correctie: ik lees net elders (NHD) dat de uitrusting in de branding is aangetroffen en niet op het strand.

 4. De veroorzaker van een nutteloze dure zoektocht/uitruk etc dient gewoon de rekening gepresenteerd te krijgen .Of het nu onverlaten zijn die de spullen moedwillig te water gooien of de domme surfer die gewoon zijn spullen laat liggen of de puber die voor de grap het brandalarm doet gaan,etc etc etc
  Gewoon keihard voor de kosten opdraaien.Dan denken ze zelf wel een keertje na.

  • ben het met u eens, ook met stomme ongelukken zoals laatst weer eens te lezen was waar ook alle hulpdiensten denkbaar moesten uitrukken, maar dan krijg je weer allemaal knuffelaars in dit land die het gaan aanvechten…..

 5. Ik heb al enige tijd niet zo heel veel behoefte meer om op u te reageren RB. Uiteraard mag u mij een Tokkie noemen. Ik ben immers woonachtig in deze “town”. Ik reageer dan toch maar weer. Ik citeer uw eerste reactie: “denk dat je dit soort acties nooit overbodig kunt noemen …. het is altijd een goede oefening…”. Op het moment dat ik dan denk: “eindelijk weer een zinnig woord van RB” maakt u uw eigen reactie weer kapot op 19.06 uur. Echt jammer.

  • u moet toch ook toegeven dat het Tokkie gehalte in de stad enorm is toegenomen zeker vergeleken met een jaar of 10 geleden, Den Helder is natuurlijk geen ’t Gooi oid maar zo erg als het nu is is het nog nooit geweest, weet niet of dit een landelijke trend is maar Den Helder is in ieder geval in een rap tempo aan het ver-asocialen

   • het respectloos zijn/met elkaar omgaan, ik denk dat u dat bedoelt, is wel een dingetje. U heeft daarin een punt. Eerlijk RB; ik heb geen antwoord pasklaar. Ik geloof in het gesprek. Ook met de jeugd en haar ouders. Vanuit voortschrijdend inzicht misschien. Graag nodig ik u uit tot het komen van oplossingen. Dat zou gaaf zijn.

    • ik heb ook geen pasklare oplossing, wat mij wel opvalt is dat we aan het doorslaan zijn met de tolerantie en véél te lief bezig zijn hierdoor, zachte heelmeesters maken stinkende wonden dus ik ben van mening dat we veel harder moeten optreden en straffen en hiermee het respect weer gaan terugbrengen….

 6. Simpel naam en telefoonr op de uitrusting dan kan je veel ellende voorkomen. Wellicht bespaar je zo kosten.

   • Alle reacties lezende, heeft iemand van jullie, er weleens bij stilgestaan dat een mobiel bij een bepaalde afstand van de kust niet meer werkt.?

    • Zelfs op het strand heb je op bepaalde stukken geen bereik meer. (thv. Paal6)

     • Dan heeft u óf een slechte provider óf een oude telefoon. Vodafoon en KPN heeft 4G dekking tot ver uit de kust.

     • Ik bel zelfs met Rusland en
      Canada. Dus aan mijn telefoon kan het zeker niet liggen.

     • Wat heeft het bellen naar Rusland en Canada ermee te maken? Ik kon met mijn inmiddels antieke Nokia ook naar Verwegisthan bellen, en mits er een zendmast in de buurt was zelfs naar een mobiel in Verwegisthan. Het gaat om 4G, dat werkt niet op oudere toestellen, en bij sommige providers is de dekking ook niet optimaal. Maar met een modern toestel, met KPN of Vodafoon als provider, zou je tegenwoordig tot een paar kilometer uit de kust ontvangst moeten hebben (althans volgens hun dekkingskaarten).

 7. Ik duim vandaag voor Rob Scholte.Dat er maar een eerlijke uitspraak komt van de kantonrechter.
  Dit moest ik even kwijt,sorryvoor de R.S haters!

  • De reactie van de heer Hagen en de daarop volgenden is/zijn in strijd met de regels, maar als niemand bezwaar maakt – en geen wens heeft tot ‘Handhaving’ vind ik het ook prima. 😉

   Toi-toi-toi Rob, als de kantonrechter niet plat is gemaakt door Don Schuiling and the MOB, dan zal het recht zegen vieren …. ! 😀

 8. Ik vroeg me al af wanneer Scholte ook in deze topic over windsurfen terecht zou komen.Nu alleen het stadhuis nog.Ik pak het bier en de popcorn er maar weer bij.

Comments are closed.