Rocketman

0

Den Helder – Het zijn de liedjes uit onze jonge jaren, wie blèrde er in de jaren zeventig en tachtig niet mee met Elton John? Crocodile Rock, Daniel en dat wonderschone ijzeren gordijn liedje Nikita, waarbij je helemaal zou vergeten dat de zanger van de mannenliefde is. In tegenstelling tot zijn collega Freddie Mercury is Elton still alive, maar de film over zijn leven is er nu al! De zanger was bij de première en goed te spreken over hoe zijn persoonlijkheid is neergezet.

Het is de oneliner van een muzikant ‘seks, drugs and rock&roll’ en voor Elton John (Egerton) kunnen we daar nog eet- en koopverslaafd aan toevoegen. We maken kennis met de zanger als hij bezig is met zijn groepstherapie en aan de hand daarvan neemt hij ons mee naar zijn jeugdjaren en hoe het allemaal begon met een piano in de huiskamer. De jonge Elton, toen nog Reginald Dwight geheten, wordt eerst gespeeld door Matthew Illesley als kleuter; daarna kruipt Kit Connor in de huid van de zanger tijdens zijn tienerjaren.

De terugblik tijdens de therapie getuigt niet van een blij leven, de vader (Mackintosh) die hem niet ziet staan zorgt voor een gekwetst kind. De moeder (Dallas Howard) zucht zich verveeld door het leven heen en alleen oma (Jones) bij wie ze inwonen heeft aandacht voor haar kleinzoon. Zij stimuleert het pianospel en brengt de onzekere puber naar de muziekacademie. Daar ziet de lerares zijn talent en zo vindt hij zijn uitlaatklep in de muziek.

Bernie
Reginald besluit zijn naam te wijzigen, komt in contact met tekstschrijver Bernie Taupin (Bell) en beleeft in Amerika de eerste successen. De krant omschrijft hem als een sprankelende superster, maar Elton blijft onzeker over zichzelf en hoe hij in het leven staat. Ondanks de raad van mensen om hem heen om afscheid te nemen van wie hij was en dat hij kan zijn wie hij wil zijn, zit het tussen zijn oren niet helemaal goed. De combinatie drank, coke en de foute manager John Reid (Madden) is cruciaal, daarnaast is er het probleem met het uit de kast komen. En zo komen we na een enerverend begin van zijn leven bij de groepstherapie, die als een rode draad door de film loopt.

Het moet voor Elton John zelf een vreemde gewaarwording zijn geweest naar acteur Taron Egerton te kijken, die zo nauwgezet de zanger speelt. Nerveus, boos, enthousiast in alle facetten en daarnaast met de flamboyante uitstraling die de wereldster heeft. En dan ook nog zingen, het is voor de kijker bijna niet te geloven dat we een acteur voor ons hebben, wat een klasse. Daarnaast een aantal wervelende choreografieën, zoals op de kermis, die ingenieus in elkaar zitten, héérlijk!

Prachtig portret
Regisseur Fletcher heeft inclusief alle ellende een prachtig portret neergezet, waarin de liedjes en het leven heel mooi zijn verweven. Ondanks die moeilijke start en de onzekerheid, is daar de vriendschap met Bernie, goed vertolkt door Jamie Bell. Kent u hem nog, de danser uit Billy Elliot in 2000?! En de krachtige kinderrollen verdienen zeker een pluim, wat zijn ze goed gecast en wat heeft hun spel een impact in het begin van de film. Alles bij elkaar is Rocketman net als Bohemian Rhapsody (ook deels van deze regisseur) de moeite waard. Een ode aan een personality, die nog leeft en van wie we de liedjes altijd zullen blijven draaien. En mee blèren uiteraard!

Regie: Dexter Fletcher
Met: Taron Egerton, Jamie Bell, Richard Madden, Matthew Illesley, Kit Connor, Steven Mackintosh, Bryce Dallas Howard, Gemma Jones
Kijkwijzer: 12 jaar