Veel belangstelling voor open dag De Kamerheer

0

Den Helder – Tegenwoordig heeft elke dag wel een thema. Zo is zaterdag 15 juni uitgeroepen tot de Dag van de Bouw. De firma Dozy stelde belangstellenden in gelegenheid om het, in aanbouw zijnde, gebouw de Kamerheer aan de Beatrixstraat alvast van binnen te bekijken.

In het gebouw komen 17 appartementen en een commerciële ruimte. Geplande gereedheid is eind van het jaar. De wanden zijn nog kaal en opengewerkt, maar de ruimten zijn al duidelijk te bewonderen. Joop Stegeman van de firma Dozy was een van de enthousiaste rondleiders en vertelde onder meer dat de dikke ramen van het type HR++ zijn. Wanneer je van je balkon terug gaat naar de woonruimte en het raam sluit hoor je niets meer van de straatgeluiden. Alsof je oorkleppen opzet.

De transitie van gas naar elektra is niet helemaal doorgevoerd. Het koken is elektrisch, maar de verwarming gaat nog op gas. Door de hoge isolatie van het pand zijn de stookkosten echter laag.
In de liftschacht staat nu nog de bouwkraan, uit de plafonds hangen kabels en pijpen en diverse wanden moeten nog worden voorzien van isolatie en gips. Er zijn verschillende appartementen met een of twee slaapkamers en een balkon. Alle woningen zijn inmiddels door de Woningstichting verhuurd.

Nieuwe technieken
In de grote ruimte op de begane grond werden de bezoekers ontvangen met een kopje koffie. Daar konden ze kennisnemen van de plattegronden en waren informatiestandjes ingericht. Deze waren in het kader van de dag van de bouw aanwezig om nieuw technieken te laten zien. Zo stond de firma Taylor met nieuwe zonnecollectoren in de vorm van dakpannen. Jos den Besten van firma Hamwells uit Maasluis demonstreerde de nieuwste ontwikkeling op het gebied van douchen. Het bedrijf ontwikkelde en produceert de energiebesparende douche met de naam Blue. Door reinigen en hergebruik van het douchewater wordt 80% water en 70% energie bespaard.

Ook in de bouw is een tekort aan goed personeel. Om de jeugd te interesseren voor het werk in de bouw had de firma Dozy wat opstellingen gemaakt waar de jongens en meisjes zelf de handen uit de mouwen konden steken. Zo werd onder leiding van uitvoerder Jos Heegman getimmerd, geschilderd, pijpen gebogen of een muurtje gemetseld.

Aan bezoekers had het project zaterdag geen gebrek. Voor de Dag van de Bouw, maar vooral gebouw de Kamerheer, was veel belangstelling.