Yesterday

0

Den Helder – Het is een apart soort humor en wij houden ervan, Britse humor; koppel daarbij een gedegen regisseur aan een geniale scriptschrijver en je hebt een win / win situatie. Danny Boyle heeft films als Trainspotting, Steve Jobs en prijswinnaar Slumdog Millionaire gemaakt en regisseerde de opening van de Olympische Spelen 2012 in Londen. Richard Curtis tekende voor het script van Bridget Jones en Notting Hill; hij regisseerde Love Actually en stond aan de wieg van Mr. Bean. En dan kom je samen op een filmidee, wat we als origineel, grappig én bizar kunnen invullen.

Jack Malik (Patel) is in het dagelijks leven winkelbediende, maar droomt van een carrière als muzikant. Dat doet ook zijn beste vriendin Ellie (James), die hem steunt en in de rol zit van manager, roadie, chauffeuse en alles wat nodig is om Jack naar de roem te brengen. Dat blijft echter achterwege en als Jack weer eens voor een bijna lege tent staat te spelen, besluit hij dat het zijn laatste optreden zal zijn.

Op weg naar huis valt opeens overal het licht uit, Jack botst met een bus en is als fietser de kwetsbare partij. Hij ligt in puin, mist een paar tanden en wordt uit het ziekenhuis opgevangen door zijn vrienden. Die schenken hem een nieuwe gitaar en als Jack “Yesterday” van the Beatles speelt, is iedereen zwaar onder de indruk. Ze blijken het liedje niet te kennen en hebben nog nooit van die gasten uit Liverpool gehoord. En thuis blijkt Coca Cola niet meer te bestaan en door Pepsi vervangen!

Succes
Het is een verwarrende situatie voor Jack, maar het onbekende Beatles fenomeen werkt in zijn voordeel. Hij gaat meer liedjes zingen, neemt een promotie-cd op en opeens staat Ed Sheeran bij hem op de stoep! Zijn muzikale succes komt in een stroomversnelling, big business is onderweg en manager Debra Hammer (McKinnon) neemt hem onder haar hoede oftewel in een ijzeren greep. Kan Jack dit leven aan en wil hij doorgaan met zijn status als ster en de liedjes die niet van hem zijn? Het is een dilemma en zoals dat gaat in een romkom speelt de liefde uiteraard ook een rol…

Voor hoofdrolspeler Himish Patel is het zijn filmdebuut. Zijn acteercarrière is altijd televisie gericht geweest, met name door de serie Eastenders, waar hij van 2007 tot 2016 in heeft gespeeld. Patel doet de Beatles songs eer aan door ze prima te vertolken en is ontwapenend in zijn spel. Dat geldt ook voor zijn tegenspeelster Lily James, terwijl Kate McKinnon prima gecast is als de Amerikaanse superbitch met dollartekens in de ogen! En dan Ed Sheeran, die speelt uitstekend zichzelf!

Origineel
Het idee is erg origineel, de film heeft de nodige vaart en de gekke humor is de kers op de taart. Voor wie van de Britse humor en van The Beatles houdt en gewoon wil genieten van een leuke film is Yesterday beslist een aanrader. “Hey Dude” en “Leave It Be” zijn songs die voor altijd bij ons blijven. Oh ja en ook een film voor wie van Ed Sheeran houdt, zouden we die toch bijna vergeten!

Regie: Danny Boyle
Met: Himesh Patel, Lily James, Kate McKinnon, Ed Sheeran, Joel Fry, Meera Syal
Kijkwijzer: 9 jaar