Zr.Ms. Evertsen volgende week weer thuis

0

Den Helder – Zr.Ms. Evertsen keert op maandag 24 juni terug in de haven van Den Helder. Begin dit jaar sloot het luchtverdedigings- en commandofregat aan bij de Standing NATO Maritime Group 2 (SNMG2) in de Middellandse zee . De Evertsen was gedurende 171 dagen vlaggenschip van dit NAVO-vlootverband, dat onder leiding stond van de Nederlandse commandeur Boudewijn Boots.

De Nederlandse commandeur heeft een jaar het commando gevoerd over de Standing NATO Maritime Group 2. Dit permanente en snel inzetbare vlootverband van de NAVO opereert overwegend in de Middellandse en Zwarte Zee. Met de aanwezigheid van het eskader maakt de NAVO duidelijk dat zij staat voor de vrijheid van navigatie op zee. Het vlootverband bestond de afgelopen periode uit schepen afkomstig uit Canada, Griekenland, Turkije, Roemenië en Bulgarije. Het eerste halfjaar had Zr.Ms. De Ruyter de taak van vlaggenschip.

Gedurende het afgelopen halfjaar waren Zr.Ms Evertsen en de SNMG2 voornamelijk actief in de Middellandse en Zwarte Zee, waar zij onder meer schaduwactiviteiten van Russische marineschepen uitvoerden. Daarnaast is het verband ingezet voor het verkrijgen van beeldopbouw in de Zwarte Zee en bij de kust van Syrië. Tot slot werd deelgenomen aan verschillende grote internationale oefeningen, om de onderlinge samenwerking te versterken.

De inzet van Nederlandse marineschepen binnen de verschillende NAVO-vlootverbanden wordt in augustus voortgezet door Zr.Ms. Van Speijk. Het multipurpose-fregat sluit dan voor drie maanden aan bij de Standing NATO Maritime Group 1. Dit vlootverband opereert voornamelijk in het Noordelijk deel van de Atlantische Oceaan.