DHA-A leader
DHA-A leader

3D-art positieve manier om Den Helder te promoten

Den Helder – Na het enorme succes van vorig jaar is opnieuw een aantal 3D-schilders in de stad bezig om de binnenstad te verfraaien. Afgelopen weekend waren ze nog te bewonderen op het World Street Painting Festival in Arnhem. Organisator van dat festival, Mike Kothuis, is in de binnenstad neergestreken met vier van 25 schilders waar hij over de hele wereld mee werkt.

Bij hem kan je het totale pakket geregeld krijgen van de schilders, het uitwerken van ideeën, maar ook het opruimen en weer schoon achterlaten. Zelf schildert hij niet, maar helpt de kunstenaars bij de grote vlakken. In Arnhem organiseert hij jaarlijks het festival waar dit keer het werk van 14 schilders te zien is.

Gregor Wosik uit Polen zet de Helderse bolder met zijn pootjes in het water. Ook bij dit werk is het 3D-effect het beste te zien wanneer er een foto gemaakt wordt vanaf de getekende voetjes. Dit werk is uitstekend geschikt om met grote groepen op de gevoelige plaat te gaan. Voor deze gelegenheid kruipen Gregor en Mike even in het bootje.

Foodstation
Adry Del Rocio uit Mexico maakt een prachtige onderwater plaat bij en op de schutting van het in aanbouw zijnde Foodstation. Tegenover de McDonalds legt ze de laatste hand aan de kleurige vissen en kwallen. Om de hoek van de kwallen is haar man Ruben Poncia en haar broer Carlos Alberto Garcia Hernandez JD begonnen om op de schutting een blauwe lucht aan te brengen. De bedoeling is om daar een skyline van Den Helder met luchtballonnen te creëren. Zaterdag moeten alle werken gereed zijn.

Ruben komt gewoon uit Utrecht, net als Leon Keer van de walvis op de oude V&D. Ruben heeft wel wat aan opleiding gedaan, maar heeft zich wat van de gewone kunstwereld afgekeerd omdat deze te veel beheerst wordt door onder andere galeriehouders en mensen die vinden dat ze er verstand van hebben. Toen hij er achter kwam dat hij met zijn capaciteiten meer kon verdienen met straatschilderwerk dan met zijn doeken, heeft hij daar zijn werk van gemaakt.

Allemaal een mening
Een doek wordt gekocht door een klant en is daarna maar door een kleine groep mensen te bewonderen. Een schilderij op de straat wordt gezien door duizenden mensen. Die hebben dan natuurlijk wel allemaal een mening. Als ze beginnen horen ze: wat een troep en wanneer halen ze het weg? Als het eenmaal af is zijn de mensen onder de indruk en vinden het prachtig. Als het weer weggehaald wordt is de reactie: waarom moet het nu weg?

In de winter woont hij met Adry in Mexico en in de zomer in Utrecht. Samen reizen ze de hele wereld over. Na Den Helder gaan ze samen met Gregor en Mike naar Krefeld in Duitsland. Daarna nemen Adry en Ruben vakantie, want dan zijn ze twee maanden achter elkaar op pad geweest om hun 3D spoor in de wereld achter te laten. Mike gaat na Krefeld met Nate Baranowski (Strandtekening brug Beatrixstraat) mee naar Chicago om een volgend project te doen.

Promotie
Anke de Vries van City Marketing Den Helder is de initiatiefneemster, die in overleg met Mike de 3D-art naar onze stad heeft gehaald. Het is een goede zet geweest voor de promotie van de stad, want de beelden van Den Helder vinden via social media hun weg tot alle uithoeken van de wereld. De communicatie over onze stad krijgt zo een aardige boost, want de toeschouwers op straat en de gebruikers van social media praten en appen er lustig op los.

DHA-H 468 tussen bericht en reacties

Over de schrijver:

Ad is sinds zomer 2016 verbonden aan Den Helder Actueel. Hij is de vaste vervanger van filmrecensent Jo en maakt reportages van leuke evenementen in onze mooie stad.

Lees ook:

32 reacties

 1. eschotman

  Weer zo’n geweldig leuk artikel over mijn woonplaats en geboorte stad en met prachtige foto’s omlijst door de Hr. A. Bak over dit 3D-art project. Dit kan je met recht promoten noemen maar dan als nieuws artikel. Zeker een compliment waard en kan ik zeer waarderen als inwoner van Den Helder.

  Reply
 2. JB

  Wat is de Gemeente Den Helder toch begaan met kunst, waarom is het Scholte museum dan niet behouden?

  Reply
  1. Richrd

   En daar hebben we scholte,nu nog ff het gemeentehuis er bij slepen.
   Dan breng ik het bier en de popcorn weer mee.

   Reply
  2. Ad

   3D art is KUNST. werkelijk schitterend werk.
   dat gekrabbel van die scholte kon een 2 jarig kind nog beter.
   .
   en idd… wéér dat gedram om die pruster erbij te halen. triest

   Reply
    1. ‘t kan erger

     U zult toch wel een heel troosteloos leven hebben als u dat zo laat beïnvloeden door de gemeente. Verhuizen is geen optie?

     Reply
 3. Bombom de Geweldige

  Fantastisch! Nu nog 3 echt goede visresto’s in het centrum van Den Helder, een paar Helderse chefs typische Helderse streekgerechten laten ontwikkelen en Den Helder integraal promoten met alles wat er hier te doen is. Ik ben import, maar wil hier niet meer weg!

  Reply
  1. RB

   ik vind het visresto bij de haven persoonlijk wel goed, en ook de andere variëteiten hebben we nu best wel redelijk aanbod, hoeven er van mij niet meer bij, daar is het publiek hier niet voor

   Reply
    1. Dutch

     Hahaha….die RB….heeft echt overal verstand van, al een carrière als food blogger overwogen?

     Reply
   1. Bombom de Geweldige

    Boon’s Viswereld en de Nieuwedieper Vishandel zijn geen visresto’s maar fish & chips shops en kijk maar eens op Tripadvisor hoe ze beoordeeld worden door touristen…

    Reply
 4. Anton Hagen.

  Dan zijn jullie zeker nog nooit bij Quick Fish van Wouter en An geweest in de Wezenstraat.Prima vers gebakken visies,in de zomer ook buiten op te eten,is GEEN visrestaurant in de ware zin van het woord. Alleen jammer dat ze maar beperkte openingstijden hebben. DO-Vr-ZA van 11.00uur tot plm 14.00 uur met eventuele uitloop.

  Reply
  1. Anton Hagen

   Was nog vergeten te vermelden dat ik het allemaal mooi vindt,het fleurt de stad een beetje extra op.

   Reply
 5. Marinus Vermooten

  Hoewel ik tijdens de vlaggetjesdag in Scheveningen bij mijn zusje in Scheveningen graag een harinkje prik mogen we toch wel een beetje trots zijn op de haring van Boon die landelijk een aantal keren in de prijzen is gevallen. Ik mag het woord boek (ondanks de fraaie foto’s van Boon uit 1994 in mijn bezit) volgens enkele augurken liever niet moet gebruiken… maar toch…Het is mij bekend dat in april 1994 vishandelaren uit het hele land deelnamen aan het Nationale Haringfeest in kasteel De Haar in Utrecht. Op dit feest was een vast onderdeel het schoonmaken en presenteren van de haring. Vishandelaar Willem Boon uit Den Helder won de 1ste prijs. Naast de eer ontvingen Willem en Edwin Boon een enorme beker. Volgens mij hangt die foto niet in de zaak. maar even terug komend op het kunstwerk bij genoemde vishandel. Dat verdient een compliment. Met een beetje goede wil kan Den Helder zich uitstekend promoten en dat doet zij zeker met dit kunstwerk. Snel een harinkje prikken liefst met uitjes maar beslist zonder augurk. Het kermisweer was de laatste 24 uur al sacherijnig genoeg.

  Reply
  1. Ad

   pffff. hebben we toch dat boek gedreutel weer.
   smaken verschillen gelukkig. de vis bij boon vind ik persoonlijk niet te kanen.

   Reply
   1. Lezer

    en uw keutel bent u weer kwijt.. Pff wat een opluchting zeg (voor u dan) U heeft uw geurtje en Marinus Vermooten zijn talent en zal gewoon doorgaan en zal nog heel lang in de geschiedenis(boeken) voorleven!

    Reply

Geef een reactie (heeft u wel de spelregels gelezen?)

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.