DHA-A leader
DHA-A leader

CDA en CU: bezuinigen op Voedselbank onbespreekbaar

Den Helder – De gemeenteraad bespreekt maandag 8 juli de kadernota. In deze nota doet het college van burgemeester en wethouders de raad het voorstel te bezuinigen op de indicering bij de voedselbank. Dit moet een bezuiniging van vijfentwintigduizend euro opleveren. Onbespreekbaar voor het CDA en de ChristenUnie, zo blijkt uit een reactie van fractievoorzitters Harmen Krul en Hans van Donkelaar.

“Het is al erg genoeg dat er een voedselbank in Den Helder moet zijn. Een organisatie die volledig draait op vrijwilligers en een sociaal vangnet vormt voor een groep kwetsbare inwoners. Op zo’n organisatie gaan wij niet bezuinigen, ook indirect niet”, aldus de fractievoorzitter van het CDA.

Ook fractievoorzitter Hans van Donkelaar van de ChristenUnie is stellig: “Het werk van de voedselbank wordt gedaan door vrijwilligers. Zij voorzien wekelijks gezinnen van levensmiddelen die de hulp hard nodig hebben. Dat mogen we niet voor zo’n relatief klein bezuinigingsbedrag op het spel zetten.”

Indirect
Dat de bezuiniging indirect is komt door het voorstel om niet op de voedselbank te bezuinigen, maar op de organisatie die de indicering voor de voedselbank doet, stichting Mee & De Weering. Zij gebruiken de 25 duizend euro om de coördinatie en administratie van de indicering jaarlijks te doen. “En dat is volstrekt logisch. Het is geen gezonde situatie als de vrijwilligers van de voedselbank zelf gaan bepalen wie wel of niet in aanmerking komt voor een voedselpakket. Daar zijn zij ook niet toe uitgerust”, aldus Krul.

Van Donkelaar: “Wij zullen het college verzoeken om ten alle tijden te voorkomen dat er bezuinigd wordt op de voedselbank. Direct of indirect”.

DHA-H 468 tussen bericht en reacties

Over de schrijver:

Onder 'Redactie DHA' staan berichten over DHA zelf, aangeleverde (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke.

Lees ook:

34 reacties

 1. Ad

  TSJA… maar een paar ton wegsmijten voor onzinnige kunsttroep, schouwburgjes, eettentjes, italiaanse pizzamafia etc… ach… dat is natuurlijk geen probleem.
  op dat scholte gedoe na… die actie was meer dan terecht en iedere cent waard.
  profiteurs zijn er al genoeg.

  Reply
  1. Andrea

   Ad R, weetje wel waar je over spreekt? En wat heeft die man jou aangedaan?
   De rechtbank zal zich uitspreken in de zaak Scholte. De kans is groot dat net als bij de Watertoren, Scholte in het gelijk wordt gesteld. De rechtbank heeft al eerder uitgesproken dat Scholte een huurcontract heeft en dat de gemeente de onderhandelingen van verkoop aan Scholte niet had mogen afbreken. Dit zijn harde feiten die ons burgers veel geld zou gaan kosten.
   Als je kijkt naar alle kosten die gemaakt zijn, dan praat je al snel om 40 jaar (40x €25.000,- = 1.000.000,- ) subsidie voor de voedselbank.
   Ik weet niet of u dat geld in uw achterzak heeft, maar deze onnodige kosten vanwege het ego van een Burgemeester had ik liever uitgegeven aan de mensen die de voedselbank nodig hebben om te kunnen leven.

   Reply
 2. Piet

  Belachlijk ,wat is nou 25.000 euro op miljoenen bedragen als stadhuis,schouwburg,willimsoord enzovoort ………………

  Reply
 3. Cees

  Onder welke wethouder dit valt is duidelijk, maar waar in de gemeentelijke organisatie is dit onkieze bezuinigings voorstel bedacht? Toch niet door de wethouder zelf hoop ik!

  Reply
 4. ED

  Het is wat lastig uitleggen dat je landelijk eerst de BTW tarieven op boodschappen gaat verhogen van 6 naar 9%. Een kostenpost van ca. € 130,= per jaar voor een gemiddeld gezin (ouders en 2 kinderen). Het CBS heeft echter berekend dat deze BTW verhoging een opdrijvend effect had op de prijsstijging van voedingsmiddellen. In de maand mei 2019 zijn de boodschappen 3.8% duurder geworden.

  https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2019/25/prijsstijging-voeding-hoogste-in-10-jaar

  Hierdoor zullen mensen, afhankelijk van de voedselbank, nog afhankelijker worden. Daarnaast mensen die het nog net redden, zullen vaker gebruik maken van de voedselbank.

  Echt een hele verkeerde bezuiniging op een primaire levensbehoefte.

  Den Helder anno 2019……

  Reply
 5. Lady bug

  Ja hoor! Met het bezuinigen van het fantastische bedrag á € 25.000 ten koste van de minima gaat B&W het helemaal maken. Laten ze die 9 ton van het vooronderzoek voor de sea saw op de dijk maar annuleren, dan hoeven de “kleintjes “niet voor hun wanprestaties en megalomane projecten op te draaien. Ze moeten zich kapot schamen!

  Reply
 6. ED

  Het is wat lastig uitleggen dat je landelijk eerst de BTW tarieven op boodschappen gaat verhogen van 6 naar 9%. Een kostenpost van ca. € 130,= per jaar voor een gemiddeld gezin (ouders en 2 kinderen). Het CBS heeft echter berekend dat deze BTW verhoging een opdrijvend effect had op de prijsstijging van voedingsmiddel. In de maand mei 2019 zijn de boodschappen 3.8% duurder.

  https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2019/25/prijsstijging-voeding-hoogste-in-10-jaar

  Hierdoor zullen mensen, afhankelijk van de voedselbank, nog afhankelijker worden. Daarnaast mensen die het nog net redden, zullen vaker gebruik maken van de voedselbank.

  Echt een hele verkeerde bezuiniging op een primaire levensbehoefte.

  Den Helder anno 2019……

  Reply
 7. Dutch

  Makkelijk scoren voor CDA en Christenunie, 25.000,- Euro, voelen ze toch niet. Hielden ze hun poot ook maar eens stijf bij andere zaken waarvan er er al een aantal zijn benoemd in eerdere reacties.

  Reply
 8. ‘ t kan erger

  Mensen, als u goed leest ziet u dat er niet bezuinigd wordt op de Voedselbank zelf, maar op de organisatie (op degene die indiceert wie er voor de voedselbank in aanmerking komt). De Voedselbank zelf blijft draaien als vanouds.

  Reply
  1. RB

   hoe kan de voedselbank als vanouds draaien als er geen correcte indicering gedaan kan worden?

   Reply
    1. RB

     nog niet nee, maar als je dat ook nog op de schouders van de ondergewaardeerde hardwerkende vrijwilligers gaat leggen is dat vragen om problemen

     Reply
    2. Andrea

     RB heeft wel een punt, daarnaast moet indiceren gebeuren door proffesionals. Je gaat om met gevoelige gegevens van personen. Als je de indicering door een random vrijwilliger laat verzorgen dan wordt de drempel voor mensen die hulp van de voedselbank nodig hebben te hoog. Want je wil niet dat je buurman, die vrijwilliger is bij de voedselbank kan kijken in jouw portemonnee.

     Reply
 9. Juul

  Zijn voedselbanken wel zo handig voor mij niet want wat gaat er gebeuren met het opgehaalde pakket dat weten wij over het algemeen niet.
  Het Zuid Amerikaanse systeem van gaarkeukens waar je een maaltijd kan nuttigen is overzichtelijker. Tevens milieu vriendelijker door eenmaal te koken en ontlast de bedoelde party daarmee zij kunnen zich verdienstelijk maken met hulp.

  Reply
  1. RB

   ik denk dat de kans aanwezig is dat de drempel te hoog wordt vooral voor gezinnen met jonge kinderen en dat je dan een doelgroep gaat uitsluiten zo

   Reply
  2. Andrea

   Hoezo milieu vriendelijker? De helft van de mensen komt dan dagelijks met de auto…. Het milieu wordt daar echt niet beter van.

   Reply
 10. ferry

  De voedselbank=Nationale schande van dit land.
  Het is de vlag van de falende politici in dit land.
  In Den Helder zou daar nog een wimpel bij komen van de falende politici.

  Reply
  1. ‘t kan erger

   Beetje onzinnig om dit te zeggen, de meeste mensen die bij de Voedselbank lopen hebben die nodig omdat ze schulden hebben en die moeten nou eenmaal afgelost worden.
   Je houdt dan een klein bedrag per week over en ik denk dat deze mensen het zonder Voedselbank niet eens redden. Dus voor die mensen is de Voedselbank een zegen.
   Moeten we dan maar alle schulden kwijt schelden zodat deze mensen hun eten in de supermarkt kunnen kopen en weer nieuwe schulden kunnen maken? Zullen de schuldeisers blij mee zijn.
   Geeft u maar een oplossing. Ik ben benieuwd.

   Reply
 11. ferry

  Schulden/voedselbank die combinatie ontgaat mij,het zou dan volgens U zo zijn dat al deze mensen schulden hebben,ontstaan door hun eigen gedrag!!!.
  In mijn visie is dat niet verder willen kijken dan uw neus lang is,zwart/wit meer keuze is er niet,moet U teleur stellen,er zijn giga varianten op het levenspad waardoor er schulden kunnen ontstaan.
  Ben wel blij dat dit lot U bespaard is gebleven.

  Reply
  1. ‘t kan erger

   Als u de combinatie schulden/voedselbank ontgaat, weet u eigenlijk niet waar u over praat. En ik heb nergens gezegd wiens schuld het is, dat zijn uw woorden.
   Maar goed, hoe wilt u dit oplossen, waar moeten deze mensen hun eten dan vandaan halen?
   Moeten we de uitkeringen verhogen dan? Geeft u maar de oplossing zodat de Voedselbank niet meer nodig is.

   Reply
   1. RB

    nee, de uitkeringen zijn al veel te hoog, juist versoberen die hap, het is geen luilekkerland hier, wel werken beter belonen

    Reply
    1. Albertha Postma

     Er zijn ook mensen die niet kunnen werken door één of andere beperking. En bovendien heeft niet elke uitkeringsgerechtigde een bijstandsuitkering. Er zijn bijvoorbeeld ouderen met alleen een AOWtje of jong gehandicapten met een WAJONG uitkering. Die bijvoorbeeld hoge ziektekosten hebben. Of aanpassingen nodig hebben die niet meer in het pakket zitten. Doordat er al zoveel wegbezuinigd is worden deze mensen het hardst geraakt. Er moet ten allen tijde door professionals een indicering afgegeven worden. Dit in verband met de AVG. De €25.000,- bezuinigen op indicering die het college van burgemeesters en wethouders voorstellen druist in tegen alle medemenselijkheid. Hoe diep wil gemeente zakken? Gemeente heeft een zorgplicht voor haar burgers. Zeker voor de zwakkeren in de maatschappij. Gemeente is deels verantwoordelijk voor het feit dat er een voedselbank nodig is in Den Helder. Men is de laatste jaren behoorlijk aan het schrappen geweest op de voorzieningen voor mensen met de laagste inkomens. Plus dan nog eens de btw verhogingen die dit jaar ingevoerd zijn door de regering. Kunnen mensen nog wel rekenen op een menswaardig bestaan? Ik zou zeggen trek die €25.000,- die er bezuinigd moet worden gelijkmatig af van al de subsidies die er jaarlijks vertrekt worden aan allerlei instellingen. Allemaal een klein beetje inleveren. Dan wordt de pijn verdeeld. En komt het niet alweer op het bordje van de zwakkeren in de samenleving te liggen. Hopelijk ziet de raad dit ook zo en stemmen zij tegen deze bezuiniging.

     Reply
 12. eschotman

  Het zou mij niet verbazen dat deze bezuiniging van tafel gaat aankomende maandag en de Partijen die dit verzoek gaan indienen dit al bij voorbaat weten en hun knopen hebben geteld. Zie het meer als een Politiek rookgordijn van deze Partijen hoe goed men wel bezig is voor de bevolking van Den Helder maar de zaken die echt veel geld kosten c.q. uitgaven hiermee te verbloemen. Is mijn mening.

  Reply
  1. ferry

   Nou rook gordijn is echt niet meer nodig met dit college,wie de ondemocratische vrienden politiek niet door heeft,heeft totaal geen interesse en/of wil het niet zien.

   Reply

Geef een reactie (heeft u wel de spelregels gelezen?)

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.