Crawl

3

Den Helder – De eerste film met een angstaanjagend beest in de hoofdrol was voor mij de haai, die het begin van de carrière van Steven Spielberg markeerde. Jaws (1975) was een grote griezel, waarvan de filmmuziek wel eens in het hoofd opkwam, als ik aan het duiken was! Piranha’s volgden, wat agressieve apen plus een enkele gorilla en twee jaar terug was daar die alles verslindende leeuw in Prooi van Dick Maas. En daaraan moest ik denken toen de trailer van Crawl voorbij kwam, bij voorbaat dus al klamme handen!

De jonge vrouw Haley Keller (Scodelario) komt uit het zwembad als haar zuster Beth (Clark) belt over een naderende orkaan. Beth, die buiten de gevarenzone woont, krijgt geen contact met hun vader Dave (Pepper). Ze is ongerust en Haley laat er geen gras over groeien en zet koers naar de plek waar ze vandaan komt. Onderweg treft ze dorpsgenoot Wayne Taylor (Anderson), die in zijn functie als agent iedereen terugstuurt. De orkaan neemt nog steeds in hevigheid toe en lijkt van de zwaarste categorie te worden.

Haley is een eigenwijze vrouw die haar eigen plan trekt en gaat wel naar het dorp. In eerste instantie vindt ze haar vader niet, tot ze geluid hoort uit de kruipruimte van het ouderlijk huis. Viezigheid in de vorm van blubber en ratten trotserend gaat ze zoeken en vindt haar vader zwaargewond aan de andere kant van de kelder. Hij blijkt aangevallen te zijn door een enorme krokodil, die de macht heeft overgenomen in het verlaten dorp. En hij heeft ook nog wat familieleden, die even enthousiaste carnivoren zijn!

Prima combinatie
Crawl voldoet goed aan de verwachtingen zoals deze in de trailer zijn samengevat. Het is een prima combinatie van horror en thriller met de nodige schrikeffecten. Daarnaast zitten er uiteraard wat moeilijke familieperikelen in, waar dan weer wat psychologische peptalk op los gelaten wordt. Een film kan bijna niet zonder, dus dat nemen we voor lief, het overheerst gelukkig niet. Hond Sugar compenseert heel cool het familiedrama gebeuren.

Hoofdrolspeelster Kaya Scodelario draagt de film met haar uitmuntende spel. De Britse actrice is pas 27 jaar, maar draait al jaren mee in de tv- en filmwereld. Door haar inbreng en de levensechte enorme krokodillen komt de film goed tot leven en is op z’n tijd lekker eng. De popcorn kleeft vanzelf aan de klamme handen, voor liefhebbers van dit genre is het een aanrader om naar de bioscoop te gaan. Bezoekster Bep houdt er wel van, maar moest na afloop wel even bijkomen. Horror missie geslaagd!

Regie: Alexandre Aja
Met: Kaya Scodelario, Barry Pepper, Ross Anderson, Morfydd Clark en enige krokodillen
Kijkwijzer: 16 jaar

3 REACTIES

  1. Mijn genre toch ook wel jo, ik denk na jou recensie te hebben gelezen dat het wel wat voor ons ook is.

    • Peter en Bep hebben de film ook gezien, het is ook zeker Bep haar genre, en ze waren aangenaam verrast… of beter gezegd onaangenaam op bepaalde momenten in de film! Ga maar heen hoor, is een film voor jullie!

Comments are closed.