Den Helder wint strijd om de zon

21

Den Helder – De maand juli is nog niet helemaal voorbij, maar Weeronline.nl weet al te melden dat de meeste zonne-uren deze maand in Den Helder waren. De marinestad troeft Vlissingen af met een verschil van 5.

De zon scheen gemiddeld over het land 239 uur tegen 212 normaal. Aan de westkust scheen de zon het meest: in Den Helder 261 uur en in Vlissingen 256 uur. Voor beide stations is dat 33 uur meer dan gebruikelijk. In het noordoosten maakt de zon de minste overuren met in Eelde 213 uur tegen 199 normaal.

Vorig jaar was juli de zonnigste maand ooit gemeten. Geen enkele andere maand kende zoveel zonuren als juli 2018 met 332 zonuren gemiddeld over het land.

21 REACTIES

 1. Wat vandaag fantastisch is, blijkt morgen een nadeel….. Desondanks heeft Den Helder met aan drie kanten zee natuurlijk de meest fantastische ligging van Nederland als de klimaatproblemen uit de hand lopen.

 2. Wat een leuk bericht op te lezen dat de zon in de Kop van Noord-Holland hier meer schijnt dan in de rest van Nederland met uitzondering van de reactie’s van een aantal personen op dit artikel want het maakt niet in Den Helder die blijven negatief reageren hoe je het ook wendt of keert en dat zal hun worst schelen als ze deze Gemeente c.q. Den Helder maar in de grond kunnen trappen want nu heeft de zon het weer gedaan gezien hun opmerkingen.

  • Wie de klomp past trekke hem aan. In mijn reactie staat NIETS negatiefs over Den Helder, dat projecteer jij erin! Ik merk slechts op hoe veranderlijk de dingen in het leven zijn. Vandaag is veel zon geweldig en morgen is het vanwege hittegolven toch weer een nadeel. Maar zelfs dan blijft Den Helder om andere redenen een fantastische plek. Dat is wat er staat. “De meest fantastische ligging van Nederland”.

   • Dick Berts. Kijk zo’n reactie mag ik graag lezen van jou. Open en Eerlijk en recht voor zijn Raap met een duidelijke uitleg. Groetjes Ed Schotman

    • Dank je Ed. Van jou ook een heel positieve reactie! Maar je mag uiteraard ook best negatief zijn in mijn richting als ik dat verdien. En dat komt zeker voor. Smiley. Van kritiek word je groot en sterk. Kritiek kan de hoogste vorm van vriendschap zijn.

 3. Heeft niet met in de grond trappen te maken hoor Ed. Reeel bekeken , hebben sommige wel gelijk. We hebben inderdaad aan drie kanten water. En als de klimaatverandering doorzet , dan hebben we hier wel een probleem met de zeespiegel stijging. En als je dan ook nog leest dat de Zeebodem ter hoogt van Kaaphoofd tot een diepte van 50 meter is uitgesleten en Peter Kruiyf meld dat hij bang is voor een dijkval. Dan weet ik niet of wij wel zo blij moeten zijn, met wat er in de toekomst op ons af kan komen. Ik heb net als jij , de vorige dijkverzwaring meegemaakt en wat daar allemaal voor nodig was. Als dat weer zo erg gaat worden als toen, dan zet dat je wel aan het nadenken.

 4. Uniek! Een positieve reactie van Dick Berts over Den Helder; Het is nog te vroeg om te kunnen beoordelen of het broeikaseffect echt uit de hand loopt, maar ik begin daarvoor wel te vrezen. Op lange termijn loopt Nederland dan inderdaad onder water, maar dat zullen we als meester-dijkenbouwers nog wel even uit weten te stellen. Ondertussen wordt Den Helder de meest zuidelijke badplaats waar het qua temperatuur uit te houden is. Frankrijk en Spanje zijn in een woestijn veranderd. Gevolg: Exploderende onroerend goed prijzen in Den Helder en een schatrijke stad die zich wel 10 onrechtmatige museum ontruimingen per jaar kan veroorloven en rustig bestuurders kan aanstellen die echt helemaal niks kunnen, omdat het geld toch wel binnenstroomt. Smiley.

 5. Het bloed kruipt, waar het niet kan hè Dick ? Zelfs met een beetje ironie kan je het niet laten . Overigens wel terecht.

  • Joost, ik weet niet waar je dat vandaan hebt, maar als je even over jouw uitspraak nadenkt , dan klopt er iets niet. B.V Den Helder ligt boven zeeniveau. Waarom is de gehele stad dan omringd door dijken ? En waarom zijn die dijken in het verleden dan verzwaard ? Als je werkelijk boven zee niveau ligt , heb je geen dijken nodig.. Wel eens bij stil gestaan , dat als hier de dijk doorbreekt, Amsterdam dan opeens aan zee ligt ?

   • Even snel voor je opgezocht Joost. De zeespiegel , wordt al van jaar tot jaar bij gehouden sinds 1865 en tot het jaar 2000 is de zeespiegel alleen al in Den Helder met bijna 15 CM gestegen.Web app Waterbase Rijkswaterstaat. Nu lijkt 15 cm niet veel , maar bedenk even of beter bereken even , wat voor een plomp water dat is. En wat voor druk die hoeveelheid water uitoefend op een dijk .

 6. De hoogte in Den Helder verschilt nogal. Kijk maar eens naar Huisduinen. Voor het gemak ga ik uit van een halve meter boven NAP. Het probleem is alleen, dat je bij noordwesterstorm een enorme stuwing krijgt. Niet alleen omdat het water tegen de kust aan geblazen wordt, maar ook omdat de Noordzee een soort trechter vormt. Bij het Nauw van Calais loopt het water bij die windrichting min of meer vast. Bij springtij kan de stuwing een hoogte bereiken van drie en een halve meter boven NAP. Als de dijken in Den Helder door zouden gaan, dan gebeurt dat bij de levensgevaarlijke combinatie van noordwesterstorm en springtij. Maar de “Kapitale Helderse Zeewering” zoals hij op oude kaarten heet, kan wel een stootje hebben. Wel vormen de diepe geulen die vlak onder de dijk lopen een flink risico. Gelukkig past dit land erg goed op zijn dijken.

Comments are closed.