Gezamenlijke aanpak om armoede te bestrijden

25

Den Helder – Het college van Den Helder wil grote stappen zetten in het bestrijden van armoede bij inwoners van Den Helder. Samenwerking met elf maatschappelijke organisaties maakt dat mogelijk. In het collegeprogramma 2018-2022 staan een aantal stappen waarmee armoede wordt aangepakt:

• De regels en het systeem voor tegemoetkoming worden vereenvoudigd.
• Inwoners van de gemeente Den Helder worden ondersteund bij het realiseren van een toekomst zonder problematische schulden.

Deze en nog veel meer acties moeten ertoe leiden dat armoede in Den Helder met 12% is teruggedrongen eind 2021 ten opzichte van de armoedecijfers over 2017. Wethouder Peter de Vrij: “De maatschappelijke actualiteit van armoedeproblematiek zien wij sterk terug in de Helderse samenleving. Wij voelen de politieke en maatschappelijke urgentie om deze problematiek klein te krijgen. Ook onze maatschappelijke partners zijn ervan doordrongen dat armoedeproblematiek van ons allemaal is en alleen in samenwerking effectief aangepakt kan worden.”

Helders platform
Dit urgentiegevoel leidde in december vorig jaar op initiatief van de Rabobank tot een bijeenkomst van elf maatschappelijk betrokken partijen. Zij spraken met elkaar af om een Helders platform voor armoedebestrijding in te richten. Vanaf 17 oktober 2019 staat een team klaar om armoedeproblematiek van Helderse inwoners op te lossen. Meer informatie hierover volgt nog.

Deze aanpak is erop gericht om eerdere en snellere hulp te bieden, gezinnen in armoede weerbaar te maken en hen weer perspectief te bieden.

25 REACTIES

 1. als je armoede wilt bestrijden ga dan naar Den Haag en laat ze de lonen voor laagbetaalde banen omhoog gooien zodat arme drommels geen 2 banen nodig hebben om een beetje rond te komen

  • Dan moet die verhoging zo hoog zijn , dat die het verlies van inkomen uit die tweede baan dekt. Dan worden de lonen zo hoog , dat die voor een werkgever niet meer op te brengen zijn .

 2. eerst heeft onze grote held in Den Haag de BTW op eerste levensbehoeften met 50% omhoog gegooid en de energie veel duurder gemaakt om er zo voor te zorgen dat mensen in de problemen raken en nu gaan we clubjes verzinnen om armoede te bestrijden, ja zo hou je wel werk ja…… # Nederland-schijtland

 3. Mevr. Trees van der Paard heeft in het verleden veel gedaan als wethouder om de armoede terug te dringen door allerlei regelingen in het leven te roepen. Dat werd eind 2018 allemaal weg bezuinigd.
  Wie had daarover ook alweer van alles beloofd vóór de gemeenteraadsverkiezingen? Oh ja, meneer de Vrij. En dan nu met grote plannen komen om de armoede te bestrijden. Wat een huichelachtig stelletje.

  • die de Vrij heeft er een handje van. deze luchtfietser denkt maar aan 1 ding.
   eigen zak….
   en dan ook nog van die linkse droefclub pvda… die zo opkomen voor de harde werker. wat een lachertje

 4. Misschien dat een cursus “tering naar de nering zetten” voor sommigen nuttig is? Dus niet alles op afbetaling kopen en bestellen op internet.

  • en wat dacht u van de pinpas er uit en alleen een cash budget voor de maand (of week budget) om het overzicht te behouden

  • Inderdaad George, als je de balans opmaakt van afgelopen jaar. In en in treurig zooitje. Kan me ook niet voorstellen dat er nog spiegels hangen in hun huis, sommigen kunnen zichzelf toch niet meer aankijken zoals zij zich verloochent hebben.

 5. Bestel nog effe een paar kunstwerken voor een miljoentje of wat , of verplaats effe een wrak wat voor niemand iets opleverd voor zo,n kleine half miljoen t.b.v een brug voor horeca gangers. Alles kan , voor de megalomane projecten in de stad . Daar wordt geen moment vanaf geweken . Maar voor armoede bestrijding, een probleem wat al jaren speelt , moeten opeens clubjes uit de grond gestampt worden omdat op te lossen, terwijl de oplossing zo voor het grijpen ligt. Maar niemand , die er ook maar èèn keer over piekerd de geld over de balk smijtende onzinnige projecten stop te zetten voor dit probleem.

 6. Er zijn in Nederland grote arbeidstekorten (onder andere in de Bouw, Zorg, Horeca, Onderwijs, Agrarische sector, etc.). Ik vind het onbegrijpelijk dat grote arbeidstekorten en armoede elkaar onvoldoende weten te vinden. Ik ben dan ook vooral benieuwd naar de gegevens achter de armoede. Is het berusting van de armoede of, en ik citeer uit het artikel: “De regels en het systeem voor tegemoetkoming worden vereenvoudigd”, moet ik deze zin lezen dat dit vooral een vertaling naar het Arabisch en Antilliaans inhoudt? Is er onderzoek gedaan naar bijverdiensten? Is er sprake van een spreekwoordelijke gat in de hand? Of, en dat zou ik nog het ergste vinden, kunnen mensen met een goed arbeidsvermogen geen werk vinden of niet behouden? Zijn er beperkende factoren?….. Ik geloof dat niemand in Den Helder “arm” hoeft te zijn. In een straal van 20 kilometer om ons heen is er zoveel werk. De vraag is: hoe krijgen we armoede daar (vrijwillig) naar toe?

  • Je hebt gelijk ED. Vind het heel hypocriet dat op de foto bestuurders staan die Den Helder op onkosten hebben gejaagd en gaan jagen. De burgers moeten dit ophoesten. Deze bestuurders zijn verantwoordelijk voor vele onnodige recht zaken, Schouwburg, DOK51 (Kies Keesie Visser m.n.), Stadhuis perikelen, zwembad, watertoren, claim onkruidbestrijder, parkeerdek, Postkantoor, Kooipunthaven, Port of Den Helder enz. Vele miljoenen zijn met deze zaken gemoeid.

  • “De regels en het systeem voor tegemoetkoming worden vereenvoudigd”, moet ik deze zin lezen dat dit vooral een vertaling naar het Arabisch en Antilliaans inhoudt?

   idd……. de NLer krijgt straf. de import-profiteurs die nog nooit (en ook nooit zullen gaan doen) ook maar 1 minuut hebben bijgedragen plukken het sociaal vangnet leeg. die zien het niet als vangnet maar als hangmat.
   en met steun van de (groen) links clubjes die zo hun (toekomstige kiezertjes tevreden houden en voorzien van gratis geld en hulp. een normaal denkende nederlander stemt al lang niet meer op deze verraders.

 7. ED, u heeft voor uzelf al ingevuld dat armoede samengaat met niet willen werken. Jammer dat u zo kortzichtig bent. Fijn voor u dat u het niet hoeft mee te maken.
  Er zijn mensen die niet kunnen werken, arbeidsongeschikt noemen we dat, en zeker als je een gezin hebt, dan zit je al snel aan de armoedegrens.
  U durft het ook nog te hebben over berusting in de armoede. Misschien kunt u wat tips geven hoe iemand die arbeidsongeschikt is aan wat extra geld kan komen zonder hulp van de gemeente om bv. je ziektekosten (eigen risico en eigen bijdrage voor hulpmiddelen) te betalen, je kinderen eens een dagje mee uit kan nemen, je huis kunt onderhouden of reparaties aan grote dingen kunt betalen?

  • @’t kan erger, als u mijn tekst goed leest dan verneemt u al 7 redenen die kunnen leiden tot armoede. Eén reden die ik noem, en ik ken zat mensen die zo leven, is dat mensen niet willen werken en berusten in een leven met minder luxe (of naast hun uitkering zwart bijverdienen). Een andere reden (is ook duidelijk te lezen (ik beschrijf zelfs nog dat ik dat het meest erge zou vinden)) is dat er mensen rondlopen met voldoende arbeidsvermogen (arbeidsongeschikt is zo 1998 (het suggereert namelijk dat je minimaal blind, doof en geen armen en benen meer hebt. Ik chargeer) en geen werk kunnen vinden of behouden. Ik stel dan ook vooral de vraag wat de redenen zijn achter de armoede. Dat dient op individueel niveau bekeken te worden. De gemeente kan dan passende maatregelen nemen. Op dit moment loopt dat nog niet helemaal goed. Al worden er wel degelijk successen geboekt. De initiatieven in bovenstaand artikel kunnen helpen. Ik heb daar wel vertrouwen in. Thuis zitten en je arbeidsongeschikt voelen is ook een vorm van berusting ;). Laten we vooral kijken naar wat mensen nog wel kunnen. En wie weet met een beetje hulp………..

 8. hahaha….fotomomentje…. gelijk maar even promotie maken voor subsidieslurper ‘de Nollen’

 9. mooie foto inderdaad,de kampioenen in het de andere kant opkijken.
  De kampioenen in het uithollen van sociaal domein.
  De kampioenen in het creeren van prestige objecten.
  De kampioenen in het handhaven van ,,zeestad,, in huidige vorm.
  De kampioenen in handhaven van verlies leidende en geld verslindende projecten.
  De kampioenen in het ondersteunen van ondemocratisch en uitvoerend beleid.
  Ik wacht het af wat voor geniale idee,en er nu bij U gaan ontspruiten voor de sociaal zwakkere,
  in deze stad.

 10. En vandaag staat in de krant dat 8% van de Nederlandse mannen tussen de 25 en 45 jaar niet kunnen of willen werken. Denk dat als er geen financieel vangnet was, dit percentage veel lager zou zijn. Niet willen werken, kom op zeg! En diegenen die wel werken kunnen doorgaan tot hun 67e of langer….waarschijnlijk om de mannen die niet willen werken te “sponsoren”. Het is te gek voor woorden.

  • ben benieuwd wat de relatie is met de import mannen, heb vaak het idee dat die niet erg hard aan de slag willen….

   • daar kon je wel eens gelijk in hebben.
    zie verdraaid weinig van dat volk ’s morgens op de fiets richting werk gaan.
    als ik voor m’n werk door diverse steden rij zie ik wel hele ladingen die overdag door de stad zwalken met tassen vol merkspul, kinderwagens en een roedel koters er omheen.
    maar ja… dat zijn de toekomstige (groen) links stemmers. die “mogen” dat.

Comments are closed.