Gezellige drukte tijdens Jutterhavendagen

3

Den Helder – Elk weekend is er wel wat te beleven in Den Helder. Ook dit keer is Willemsoord “the place to be”. De haven ligt deze keer vol met oud drijvend hout. Oude schepen van allerlei soorten en maten sieren de wateren langs de kades of liggen op het droge om bewonderd te worden.

De organiserende stichting Museumhaven Willemsoord heeft het eerste Nederlandse Wooden Boatfestival binnengehaald, nadat Amsterdam het niet rond kon krijgen. Dit festival wordt regelmatig over de hele wereld georganiseerd als ode aan de eeuwenlange houten boten traditie.
De oudste boot ooit is ongeveer 10.000 jaar oud en vandaag de dag worden ze nog steeds gemaakt.

In gebouw 66 laten verschillende hedendaagse botenbouwers zien wat er zoal gemaakt wordt. Het vak van botenbouwer is sinds jaren te leren op het Hout & Meubilerings College Amsterdam en Rotterdam. Ook particulieren bouwen eigen boten. De één doet alles zelf, een ander volgt eerst een cursus.

School
Op Willemsoord bevindt zich ook een Botenbouwschool die voor deze gelegenheid haar deuren open zet. Juliette Warmenhoven is één van de cursisten die daar haar eigen sloep van eiken en red ceder aan het bouwen is. Er moet nog een mast op, het zwaard moet nog wat verzwaard worden en dan nog alles in de lak, maar dan heeft ze wel een sieraad van een sloep. De Botenbouwschool heeft de 100e sloep (14’ Whitehall, 4,2m mahonie op eiken) beschikbaar gesteld voor een loterij. De 100 loten van 25 euro zijn reeds verkocht en de trekking zal zondagavond 7 juli plaats vinden. De opbrengst gaat voor de helft naar een goed doel: sailcargo.org.

Naast het WoodenBoat festival is het ook het Botterweekend. Botters uit heel Nederland zijn naar Den Helder gekomen om aan de Botter-race van afgelopen vrijdag mee te doen. Ook deze zijn bij het Schippers cafe te bewonderen.

Ambachten
Op de kades staan gezellige kraampjes met oude ambachten, waar de bezoekers bijvoorbeeld kunnen zien hoe dikkere touwen worden gemaakt, netten worden geboet, zeilen worden genaaid, indrukwekkende touw-knoop kunstwerken ontstaan en miniatuurbootjes in flessen worden gebouwd. Voor de inwendige mens staan er Foodtrucks en hebben de restaurants speciale menu’s samen gesteld. De Helderse Lions Club verkoopt gebakken vis en een product dat het midden houdt tussen patat en chips. De terrassen op de Plint zijn beschikbaar om een drankje te nuttigen.

Natuurlijk kan een Helders evenement niet zonder musicale omlijsting. Diverse Helderse artiesten werden door Sikina Pinchetti op verschillende locaties ingepland. Zo verplaatsten Vester Weert, Lars Groenink, de dames Blitzz, Scheepsvolk en Blikken Balgen zich van locatie naar locatie om de stemming er in te houden.

Parade
Om 15:00 uur ging zaterdag bij het schip De Bonaire de parade van start. Kleurig uitgedoste figuren op stelten en wonderlijke voertuigen maakten onder muzikale begeleiding een ronde door de binnenstad. Na deze ronde waren een aantal van deze attracties nog tussen de bezoekers op Willemsoord te vinden. Zoals bijvoorbeeld de matrozen Keesjan Hoogeboom en Bob Kiewitt van MCDixie Light uit Scharwoude, die met trombone en trompet excelleerden, terwijl de rest van het orkestgeluid uit twee simpele Bluetooth boxen kwam. Verder een vrouwelijke tijdreizigster die met haar vreemde voertuig de tijd en de weg kwijt was.

Het evenement kwam zaterdag door de lichte regen wat traag op gang, maar naarmate de middag vorderde werd het gezellig druk. Ook zondag kan men de havendagen nog bezoeken. Diverse Shantykoren zijn dan te zien en te horen in de Stadshal. Vanaf 14:00 uur gaan de eerste boten weer vertrekken en kunnen dan uitgezwaaid worden.

3 REACTIES

  1. Geweldig leuk artikel incl. de foto’s over de Juttershavendagen in Den Helder en met veel humor geschreven zoals ik tussen de regels kan opmaken.

  2. Elke keer weer blij verrast in Den Helder. Zoveel evenementen en feestjes en allemaal zo gezellig. Goed georganiseerd ook en leuke response van het publiek als wij er optreden.

Comments are closed.