Inloopspreekuur Visbuurt is De Buurthaven

17

Den Helder – Het inloopspreekuur in de Maranathakerk heeft een nieuwe naam: De Buurthaven. De naam is bedacht door Rineke Veen. Uit meerdere inzendingen van de prijsvraag heeft een jury van de wijkagent, wijkconciërge en een beleidsambtenaar deze naam unaniem gekozen. Op dinsdag 9 juli ontving de prijswinnares een dinerbon uit handen van wethouder Tjitske Biersteker-Giljou: “Een mooie naam voor een plek waar mensen zich welkom voelen om een vraag te stellen of iets te bespreken”.

Het inloopspreekuur is gestart op 4 juni in de Maranathakerk. Elke dinsdagochtend van 10.00 tot 12.00 uur organiseren gemeente en verschillende maatschappelijke partners samen het inloopspreekuur voor inwoners van de Visbuurt. Hier worden vraagstukken opgehaald en beantwoord, kunnen zorgmijders beter in beeld komen en wordt in kaart gebracht welke overlast er speelt in de Visbuurt. Met behulp van deze input wordt gezamenlijk de leefbaarheid in de Visbuurt verbeterd. Door samenwerking tussen gemeente en diverse partners wordt meer maatwerk mogelijk. Het spreekuur kan zonder afspraak iedere dinsdagochtend worden bezocht. Koffie en thee staan klaar.

Inwoners kunnen op het spreekuur terecht met diverse en uiteenlopende vragen. Zoals: heeft u een hulpvraag en komt u er zelf niet meer uit? Maakt u zich zorgen om uw buren? Maakt uw gezondheid het lastig in uw huis te blijven wonen? Ervaart u overlast en weet u niet waar of bij wie u dit kan melden? Is uw kind verslaafd aan de computer? Heeft u moeite met het betalen van uw vaste lasten? Is uw administratie niet op orde? Bent u eenzaam? Of wilt u gewoon een praatje maken? Inwoners vinden hier een luisterend oor.

Professionals
Er zijn ten minste drie professionals aanwezig. De samenstelling is wekelijks wisselend. Het is altijd mogelijk om een afspraak met de juiste professional te maken. Aan het spreekuur doen medewerkers mee van de wijkverpleging de Omring, Humanitas (o.a. financiële administratie), Stichting MEE & de Wering (opbouwwerk en informatiewinkel), de wijkagent, ervaringsdeskundige RCO De Hoofdzaak, Vangnet en Advies, Leger des Heils, team Zorg en de wijkconciërge. In de Maranathakerk is een aparte ruimte voor vertrouwelijke gesprekken, privacy is immers belangrijk.

Het spreekuur is een vervulling van de wens die naar voren kwam uit gesprekken met bewoners over gebiedsgerichte aanpak. Met een volle maand praktijk kan al voorzichtig gezegd worden dat het inloopspreekuur aanslaat. Tientallen bezoekers hebben er al een kijkje genomen en konden worden verder geholpen. Het inloopspreekuur is open op elke dinsdag in de Maranathakerk, Vijzelstraat 73 in Den Helder, van 10 tot 12 uur. Tijdens de Visbuurtweek zal er geen spreekuur zijn.

17 REACTIES

 1. zou wethouder Tjitske Biersteker-Giljou wel sieren als ze voor haar 7.000 € ook eens bij het inloop uurtje aanwezig was zeker als wijkwethouder zijnde….

  • Mevrouw Biersteker, maar ook de andere wethouders als Wouters en Duijnker durven de bevolking niet meer onder ogen te komen. Alles waar ze voorheen tegen waren voeren ze nu uit. Het is diep triest om te zien hoe deze mensen met hun principes omgaan. het hele gemeentebestuur is een wassen neus geworden, een klein groepje mensen beslissen wat er gebeurt in Den Helder, en niet de gemeenteraad.

  • Tjitske Biersteker-Giljou is volgens mij deeltijd wethouder en zal dan ook geen €7000 incasseren, beste RB!
   Het is waarschijnlijk (zeker?) een feit dat ook Tjitske in een bepaald keurslijf gedwongen is door? U mag 3 x raden!
   Het pluche kan soms ook te comfortabel zitten beste Tjitske,keer terug naar je sociale overtuiging en laat je niet meer inpakken door bepaalde personen,dat moet je eer te na zijn.
   Met vriendelijke groet uit de Visbuurt.

 2. Iets over het spreekuur van wethouders. Over twee maanden zou
  men een feestje hier over kunnen bouwen als dit wekelijks spreekuur tenminste nog bestaat.
  Want vanaf 1994 hielden de wethouders een maandelijks spreekuur. Na de introductie van dit voorstel, in september 1994 tijdens de open gemeentedag, waren de vier wethouders iedere dinsdagmiddag van 16.00-17.00 uur benaderbaar.
  Alle politieke partijen hadden aangedrongen op zo’n periodiek spreekuur. Omdat ik onder andere een wekelijks actualiteitenprogramma had en vrijwel alle raads en commissieavonden via de tribune bijwoonde is mij de stemming hierover nog helder voor de geest bijgebleven. Uitgangspunt was dat er vooraf geen afspraak gemaakt hoefde te worden. In de toelichting meldden wethouders dat het wel verstandiger was vooraf de komst en het onderwerp aan te kondigen via het bureau voorlichting. Cecile Meijs werd toen het nieuwe hoofd Dan kon een wethouder vooraf informatie inwinnen of een dossier klaar leggen. Den Helder kon het dus stellen met vier wethouders met wie ik regelmatig interviews had onder andere tijdens openingen, persconferenties (,et name invulling Willemsoord) enz. .

  De 27 jarige Cecile Meijs werd toen het nieuwe hoofd van de afdeling voorlichting. Met deze representatieve functie volgde zij Heleen van der Sluis op die met de vut was gegaan. Cecile Meijs, aan wie ik goede herinneringen bewaar en nog een leuke geluidsopname van haar vertrek heb gemaakt was voor zover ik me het herinner afgestudeerd met als specialisme medio organisatie en als belangrijkste bijvak overheidsvoorlichting. Tot januari 1994 was zij werkzaam als media consultant in Soedan, hier had ze een voorlichtingsfilm over watervoorziening geproduceerd. Na haar terugkeer in Nederland werkte zij als freelance verslaggeefster bij de Onafhankelijke Nieuwsdienst van Lokale Media in Amsterdam en als eindredactrice van Wana Waka, een blad voor vrouwen in internationale samenwerking. Cecile was één van de weinige vrouwen met een leidinggevende functie binnen het stadhuis. Samen met José van der Burg verzorgde zij de algemene voorlichting en de PR op de manier zoals de gemeente zich graag naar buiten toe profileert. Tja dat waren andere tijden. Dwaal een beetje af maar in het verlengde van spreekuur en communicatie naar de burgers toe vloeit dit wel in elkaar over.

  • Marinus Vermooten ga nu is gewoon in op de discussie, en kom niet iedere keer met de geschiedenis… Boeken promoten doe je maar in je vrije tijd. We leven in het heden, wat niet te vergelijken is met het verleden.

   • Helemaal mee eens. Sorry Marinus, maar die lappen tekst, niet interessant!

   • Beste Andrea. Als je niet naar het verleden kijkt, mis je de toekomst. Onderwerp spreekuur heeft niets met een boek te maken. De volgende serie boeken die op stapel staan snijden dit onderwerp niet aan. En wat dan nog? En wees gerust de boeken en artikelen van mijn hand zijn niet commercieel. De opbrengst steek ik in nieuw onderzoek en boeken en hoop hiermee een deel van de bevolking van informatie te blijven voorzien wat mij voldoening geeft. Zo zit ik nu eenmaal in elkaar. Kan en wil hier niets aan veranderen.

    • Het verleden is bij deze artikelen echt niet van belang. Verder interesseert het vele niet of je je boeken commercieel verkoopt of niet. En het deel van de bevolking die de geschiedenis wil lezen koopt wel je boeken.
     De reacties over het verleden verstommen de discussies over het heden. En je blijft weigeren om in te gaan op de discussie die in het heden speelt.

     • De iedere keer stomvervelende reacties van Andrea roept gelukkig slechts een enkele reactie op., Ze zijn voorspelbaar en daarom besluit ik er ook niet langer op te reageren. Overigens staat het mij hopelijk vrij zelf op bepaalde onderwerpen te reageren en laat mijn mond niet snoeren door iemand die buitenzijn geblèr kennelijk weinig anders kan schrijven. Dit is (voorlopiig0 mijn laatste reactie en op die van meneer of mevrouw Andrea definitief. heb heel wat andere bezigheden die ook met het heden en toekomst te maken hebben.

   • Ik sluit me bij u aan. Dat gepromoot begint gewoon strontvervelend te worden. Doe dat maar op Facebook. Dan heb ik de mogelijk om ze te verbergen.

 3. Had persoonlijk de naam: “De Biechtstoel” leuker gevonden voor dit inloopspreekuur in de voormalige Maranathakerk had ook meer in de lijn van de Wethoudster gelegen met andere woorden: “Na het biechten de Kerk uit”.

 4. Spreekuur wethouders heeft niet smet boeken promotie te maken. In mijn verhaal gaf ik aan dat men destijds met vier wethouders i.p.v. zeven thans wekelijks een regulier spreekuur had wat mij betreft terug kan komen. Overigens het verleden met het heden verbinden is nu eenmaal mijn schrijfstijl en dat wil ik me ook niet door de voor mij onbekende niet voor zijn/jaar eigen naam uitkomende regelmatige azijnzeiker opdringen. Die vrijheid van keuze wil ik graag in stand houden. Al de opmerkingen van Andrea voegt niets toe aan werkelijke informatie waar de burgers van Den Helder wat van opsteken. Fijne dag verder. Komend najaar verschijnen van mijn hand weer twee informatieve boeken over mijn geboortestad met ook politieke onderwerpen o sorry….nou laat maar….Rijk word ik er niet van maar dat vind ik ook totaal onbelangrijk.

 5. Hallo meneer Schotman. De zalige bakker Breet, die deze kerk heeft gesticht had in ieder geval geen biechtstoel nodig. Hij kende het wel en wee van veel afvalligen, waartoe hij de prostituees en alcoholisten kende als geen ander. Anders kon hij wel een beroep doen op zijn talrijke nakomelingen uit twee huwelijken. Ik zal mijn artikel over deze evangelist maar besparen want het staat al met foto zeer uitvoerig in een van mijn 24 boeken. Ben wel blij dat het Visbuurtcomite destijds een straat naar bakker Breet heeft vernoemd. Zelf ben ik er in de jaren zestig met een paar vriendjes uit de buurt weleens gaan kijken en luisteren toen broeder Kraak (van de smalle en brede weg) een zondagschool leidde. Het bijbeltje heb ik nog lang in bezit gehad en heb ik vier jaar geleden vervangen door een moderne vertaling.

 6. Dat moet je nu eenmaal (be) amen wanneer de biechtstoel door een van de inzenders ter sprake komt.

 7. Laat de gemeente eerst maar eens een oplossing vinden voor de parkeerdruk in de buurt, in de avond kan je niet eens je auto parkeren, veel busjes en auto’s van arbeidsamigranten, werkbussen die zo geparkeerd zijn dat je zicht in bochten ontnomen wordt….. ik weet het ze mogen er allemaal staan….
  Ze weten er allemaal van al jaren maar er gebeurd helemaal niets.

  • handhaving in Den Helder is een kleuterklasje en mag van de kleuterleidster nergens naar kijken……
   wat een enorme aanfluiting is dat hele clubje….

Comments are closed.