Ook voor inbrekers is het hoogseizoen

0

Den Helder – De zomervakantie is begonnen, maar ook voor inbrekers is het hoogseizoen. Die zijn juist deze periode actief, als veel mensen met vakantie zijn. De politie let deze weken goed op en doet extra surveillances. Zelf kun je ook veel doen om inbraak te voorkomen. Met een aantal eenvoudige maatregelen is een huis beter beveiligd.

Tips om inbraken te voorkomen:
• Sluit ramen en deuren goed af als u uw woning verlaat, al is het maar even. Vergeet ook de ramen en deuren op de 1e etage niet;
• Berg sleutels van raam- en deursloten goed op en niet vlak in de buurt van beweegbare ramen en deuren;
• Berg klimmateriaal, zoals ladders en tuinmeubilair altijd op of maak ze deugdelijk vast;
• Laat regelmatig de post uit uw brievenbus halen tijdens uw afwezigheid;
• Laat uw tuin en planten tijdens uw langdurige afwezigheid verzorgen. Een onverzorgde tuin, hoog gras enz. geven aan dat de bewoners langdurig afwezig zijn;
• Zorg dat uw huis een bewoonde indruk maakt. Laat uw huis eruit zien, alsof u nog aanwezig bent, bijvoorbeeld met behulp van schakelklokken waarmee de lichten op (onregelmatig) tijden aan- en uitgaan. Of laat de buitenverlichting ’s nachts branden;
• Merk en registreer uw waardevolle goederen. Voorzie deze goederen van een uniek merkteken: uw postcode + huisnummer;
• Laat geen touwtje uit de brievenbus hangen en leg geen sleutel op een voor de hand liggende plaats, bijvoorbeeld onder een bloempot;
• Laat geen bericht op de deur achter waarop vermeld staat dat u weg bent of dat de sleutel bij de buren ligt;

Sociale media
Inbrekers kijken niet alleen door het raam of bewoners thuis zijn. Nieuwe media zijn een belangrijke informatiebron om te checken of u met vakantie bent. Meld dus niet Twitter of Facebook dat u met vakantie gaat. Daarnaast is het beter om geen bericht in te spreken van een vakantieperiode op uw voicemail.

De buren willen misschien wel een oogje in het zeil houden en ervoor zorgen dat uw woning een bewoonde indruk maakt. Dit door de post weg te halen, de auto af en toe eens op de oprit te zetten, ‘s avonds de gordijnen te sluiten en ’s ochtends weer te openen. Hiermee zet je gelegenheidsinbrekers op het verkeerde been.