Raad houdt ideeënmarkt voor inwoners

19

Den Helder – Het is een nieuw fenomeen in de Helderse politiek: een ‘Ideeënmarkt voor inwoners’. Op woensdag 18 september krijgen inwoners die denken goede ideeën te hebben voor de stad, de kans om die te ‘verkopen’ aan leden van de gemeenteraad.

Politiek was nog nooit zo makkelijk. Inwoners met goede ideeën of plannen voor Den Helder kunnen 18 september terecht op de eerste ideeënmarkt. Die wordt gehouden in de raadzaal van het stadhuis aan de drs. F. Bijlweg 20 van 19.30-21.30 uur.

De gemeenteraad organiseert de ideeënmarkt omdat zij graag inwoners op een creatieve en constructieve manier wil betrekken bij de besluitvorming van de raad. Organisaties met een winstoogmerk kunnen geen gebruik maken van de mogelijkheid om een idee te presenteren tijdens de ideeënmarkt, tenzij zij een idee presenteren dat valt buiten de eigen bedrijfsmatige activiteiten en direct ten goede komt aan de Helderse samenleving. Ideële organisaties (non-profit) zijn welkom, waarbij het wel de bedoeling is dat de ideeën direct ten goede komen aan de Helderse samenleving.

Waarom?
De ideeënmarkt is bedoeld om de deelname van de inwoners van Den Helder bij de politiek te vergroten en om de kennis en invloed van de inwoners beter te benutten. De raad wil onderzoeken of een ideeënmarkt een geschikt middel hiertoe is. Een ieder is van harte welkom aanwezig te zijn. Met of zonder idee. Meepraten en/of meeluisteren mag ook.

Een ideeënmarkt heeft de uiterlijke vorm van een gewone markt met kraampjes, waarachter inwoners staan die een idee hebben voor de gemeente. Alle deelnemers krijgen drie minuten om hun idee te pitchen. Vervolgens lopen raadsleden over de markt. Het is aan de inwoners om raadsleden te overtuigen van hun ideeën. Als een raadslid overtuigt raakt van zo’n idee, kan hij of zij dat idee adopteren. Het raadslid sluit dan samen met de initiatiefnemer een overeenkomst, waarbij zij samenwerken aan een motie (een formeel middel om een discussiepunt voor te leggen in een vergadering).

Aanmelden
Aanmelden kan door een inschrijfformulier in te vullen vóór 28 augustus 2019. Dit formulier staat op de website gemeenteraad.denhelder.nl of is aan te vragen bij griffie@denhelder.nl, tel. 0223-678105. In het formulier vraagt de gemeente naar naam, telefoonnummer, welk idee u heeft, wat u met het idee wilt bereiken, wat het oplevert en een inschatting van de kosten.

19 REACTIES

 1. weer een leuk idee waar daarna weer totaal niets mee gedaan wordt, deze gemeente houd namelijk niet van de burgers en al helemaal niet van burgers met ideeën…..
  .
  leuk stuk van dhr Huib Broeke in het NHD, een man met goede ideeën, kan de raad ook eens mee praten

 2. Het is een heel goed idee om zo’n ideeën markt te houden, maar er zijn in het verleden zoveel ideeën door de burgers aangedragen waar niets mee werd gedaan. Ik zal wel fatalistisch zijn als ik zeg dat ik er weinig fiducie in heb.

 3. Als je goed leest , moet je je eigen aanmelden met het idee wat je hebt en de eventuele kosten die daaraan verbonden zijn. Een voor selectie dus, Je kan er niet effe zo naar toe met je idee. ze willen het eerst kunnen bestuderen/ bekijken. Ze maken bij de voorselectie al uit of je mag komen of niet .

 4. Er is een PR campagne gestart: met de van laten we nu even proberen het contact met de burger herstellen.
  Mogen ze idee,en inleveren.
  Ik heb er een:de constructie vof/cv Zeestad veranderen in stichting Zeestad,zodat het bestuur verantwoording moet gaan afleggen aan de burger van deze stad.
  Daarmee zal er bestuurlijk gezien, een stukje democratie in ere hersteld gaan worden.
  Verwacht niet dat dit zal gebeuren,daar de dames en heren B&W van nu stuk voor stuk monologen zijn.

 5. Ik heb ook een idee : stuur die hele kliek naar huis en vervang ze door burgers van Den Helder die weten wat er speelt in de stad en die geen belangen hebben in horeca,bouwbedrijven etc etc.
  Maar met dat idee word ik vast niet uitgenodigd……………..

 6. Ik zeg inschrijven en met ze allen daar gaan zitten,dat is pas een signaal afgeven van burgers richting de politiek.

  • En daar zit het gepeupel dan. Even z.g. belangstellend aanhoren en dan gauw naar de borrel.

   • Zal wel net zo gaan , als bij de bezwaarschriften en referendum ( prullenbak werk en bij voorbaat van tafel vegen) De zaken zijn al door de strot van de burger geduwd ( klap er op ) En nu komen zij met een pseudo mede zeggenschap. Meer dan het gevoel geven , van we mogen meedenken, is het niet . Men moet hier nog mee uitkijken ook , want de gemeente zal dan bij kritiek heel snel komen met Jullie hebben het zelf gewild het ligt niet aan ons. Daarbij , zal het vooral gaan om kleine zaken , zoals een wipkip of een extra oversteekplaats e.d. Echte grote beslissingen of verzoeken over projecten, zullen zij toch echt niet uit handen geven. Dus niets meer of minder , dan een charme offensief om hun verloren geloofwaardigheid en hun gezichtsverlies te herstellen. Maar het valt wel op , Schuiling is net weg , of ze komen hiermee .

  • kan toch gewoon nu al gebruik maken van het inspreekrecht?
   wat voor meerwaarde heeft dit circus nu weer? wat is het volgende wat ze gaan opperen om de burgers voor de gek te houden?

   • Jezelf indekken heet dat, zogenoemd open staan voor ideeën om later te kunnen zeggen dat ze het geprobeerd hebben ..

 7. Wat mij tegen de schenen schopt is dat er geen ideeën besproken kunnen worden met een winstoogmerk. Er zijn genoeg zakelijke ideeën om Den Helder economisch te laten groeien … maar daarmee je brood verdienen mag blijkbaar niet. Stel je eens voor dat Carlo en anderen concurrentie krijgen … manmanman. Wie gaat er straks met de goede ideeën vandoor? … carlo en v/d berg?

 8. Wanneer iemand een goed idee heeft zou ik die adviseren c.q. de tip geven om dit idee hier bij dit artikel al te gaan vermelden zodat iedereen weet van wie dit af komt voordat het raadslid ‘vooral uit de oude garde’ het gaat adopteren en met jou idee aan de haal gaat om zich zelf te promoten ter eer en glorie van de persoon zelf. Een wijsheid uit het verleden.

 9. Mij lijkt het wel grappig om de omgekeerde situatie mee te maken: raad en college presenteren hun visie voor Den Helder (ideeën hebben we genoeg gehoord) aan de geïnteresseerde bewoners en dan eens niet via door ambtenaren met vakkennis geschreven stukken of een wel erg strak gestuurde gemeenteraads-vergadering maar een inhoudelijk en financiëel onderbouwde visie uit het blote hoofd.

 10. Is er ook een marktkraampje over het stadhuis. Zodat de burger met ideeën kan komen of er wel een stadhuis moet komen en waar.

Comments are closed.