Spider-man: Far from home

0

Den Helder – Aan het succes van de de Marvel Comics films lijkt geen einde te komen. Uit de stal van superhelden treedt deze keer Spiderman in het voetlicht. De 23e film van Marvel Cinematic Universe heeft traditioneel lijntjes naar voorgaande afleveringen. Zo zien we regelmatig wat oude beelden om het verhaal te ondersteunen. De film wordt opgedragen aan creator en tekenaar van Spiderman, Stan Lee, die op 12 november 2018 overleed.

We zien hoe Peter Parker (Holland) in zijn Spidermankostuum geld inzamelt op een feestje van zijn tante May (Tomei). Happy Hogan (Favreau) komt hem vragen contact op te nemen met Nick Fury (Jackson). Peter weigert, hij heeft nog te veel vragen over het verlies van zijn master Tony Stark. Bovendien staat er een Europareis op de agenda, waar hij zijn liefde voor klasgenoot MJ (Zendaya) eindelijk kenbaar wil maken.

Hij wil niets te maken hebben met zijn Spidermancapaciteiten en laat zelfs zijn kostuum thuis. Als de klas eenmaal in Venetië arriveert wacht Fury hem al op en ziet hij dat tante May zijn Spiderman kostuum in zijn koffer heeft gedaan. Fury heeft Peter nodig om de strijd tegen de Elementen op te nemen. De stad wordt aangevallen door het Waterelement en dreigt ook zijn klasgenoten te vernietigen. Er zit voor Peter niets anders op dan de strijd aan te knopen met het Waterelement. Als blijkt dat de tegenstand te groot is, verschijnt Quentin Beck (Gyllenhaal) die met zijn Mysterio superkrachten de stad en klasgenoten redt van de ondergang. Beck is er op gebrand om de Elementen te vernietigen, omdat zij zijn familie hebben uitgemoord.

Bril
Als Fury eindelijk met Peter in contact komt geeft hij hem de bril van Stark. De bril is bedoeld voor een waardig opvolger van Stark. De bril is uitgerust met het artificial intellegence systeem E.D.I.T.H. en geeft hem de mogelijkheid om de grote databestanden van zijn oude master Stark te benaderen. Daarnaast geeft de bril hem het commando over een grote vloot van gewapende drones.
Als Peter weer weigert om met Fury mee te gaan regelt Fury dat de schoolreis wordt omgezet naar Praag, waar een aanval van het Vuurelement wordt verwacht. Als ook daar door Spiderman en Beck de vijand verslagen wordt neemt Peter een belangrijke beslissing. Hij vindt dat Beck een betere opvolger is van Stark en geeft hem de bril. Het verhaal maakt een wending en gaat verder in Berlijn, Nederland en New york.

De Marvel films zijn vaak een reünie van spelers die samen het bedrijf tot een succes maken.
De 23-jarige Tom Holland begon als jonge danser op de planken in de rol van Billy Elliot. In 2016 verscheen hij voor het eerst als Spiderman op het witte doek. “Far from home” is de vijfde film waarin hij het kostuum van Spiderman aantrekt. Samuel L. Jackson geeft met zijn enorme ervaring voor de derde keer een mooie invulling aan de rol van Nick Fury. Ook in deze rol zie je de keiharde mentaliteit die wel als Jacksons handelsmerk gezien mag worden.

Mysterio
Jake Gyllenhaal kruipt voor het eerst in de huid van Quentin Beck en alter ego, superkracht Mysterio. Deze door de wol geverfde acteur is een goede keus. Jon Favreau is als Happy Hogan ook al voor der derde keer te zien. Zendaya mocht in deze editie voor de tweede keer de rol van vriendin MJ gestalte geven. Tony Revolori kennen we als de piccolo uit “Hotel Boekarest” en speelt al voor de derde keer klasgenoot Flash Thompson. De vaste vriend van Parker is toch wel Ned Leeds, die voor de vijfde keer wordt neergezet door de gezellige Jacob Batalon.

De toeschouwer heeft de keuze tussen 2D- en 3D-versie van dit actie spektakel, waarin we worden getrakteerd op mooie beelden van Venetië, Praag, Berlijn en New York. Grappig om te zien hoe ons eigen land een plekje krijgt in deze typische Amerikaanse film. De actiescenes zijn enorm spectaculair, maar af en toe wat over de top. Het verhaal loopt lekker en bevat de nodige verrassingen, maar vooral ook een goede dosis humor, waarin onder andere onze eigen Jeroen van Koningsbrugge en Michael de Roos een kleine bijdrage leveren. Kortom, een lekkere film die wel tot na de aftiteling bekeken moet worden, omdat daar nog wat duidelijk gemaakt wordt.

Regie: John Watts
Met: Tom Holland, Samuel L. Jackson, Jake Gyllenhaal, Marisa Tomei, Jon Favreau, Zendaya, Jacob Batalon, Tony Revolori, Jeroen van Koningsbrugge, Michael de Roos
Kijkwijzer: 12 Jaar