Tegen de hitte: water, ijs, airco’s en minder inspanning

5

Den Helder – Ook in Den Helder is het deze week warm. Code Oranje en het landelijk hitteplan gelden ook voor de Kop van Noord-Holland. Verschillende organisaties nemen dan ook de nodige maatregelen.

Omring is extra alert bij kwetsbare mensen, zorgt voor voetenbadjes en ijs op de locaties, moedigt extra drinken aan (medewerkers geven zelf het goede voorbeeld door ook extra te drinken), en gebruikt ventilatoren om alles zo koel mogelijk te houden. “En verder de lichamelijke inspanning zoveel mogelijk beperken”, aldus een woordvoerster.

Bij Zorggroep Tellus is ook het hitteprotocol ingezet. “Die verspreiden wij aan alle medewerkers en cliënten intern, zodat zij weten wat zij zelf kunnen doen tijdens de hitte”, laat Ylvie Verschoor weten. “Denk aan gordijnen zoveel mogelijk dicht laten, goed drinken, luchtige kleding, et cetera. Daarnaast schenken wij de gehele dag door limonade, water, staan er in het restaurant kannen met water en fruit en is er genoeg (water)ijs voor iedereen! Op de terrassen van onze locaties creëren we schaduwplekken met parasols, zodat cliënten (mochten ze willen) wel buiten kunnen zitten en binnen zorgen we voor voldoende ventilatoren. Uiteraard let ons personeel extra goed op elkaar en op de cliënten tijdens deze heerlijke, maar warme dagen!”

Kinderopvang
De Stichting Kinderopvang Den Helder heeft ook een speciaal hitteprotocol voor dit soort warme dagen. Afhankelijk van de temperatuur worden verschillende maatregelen genomen, maar bij de voor deze week verwachte hitte gaat dat bijvoorbeeld om het uitlaten van verlichting, het realiseren van zoveel mogelijk schaduwplekken en het inschakelen van de airco’s. Jonge kinderen kunnen nog niet goed transpireren en zijn daardoor kwetsbaar voor warmte. Het lichaam van kinderen reageert anders dan het lichaam van volwassenen, waardoor zij meer kans op gezondheidsklachten hebben. Ook voor deze doelgroep geldt dus veel drinken, binnenblijven op het heetst van de dag, geen intensieve bewegingsactiviteiten en extra voeding met veel vocht (zoals komkommer en tomaat). Verder worden er waar mogelijk zwembadjes geplaatst.

Ook bij de Strand6Daagse ligt het hitteplan klaar, maar is het nog niet ingezet. Per dag wordt gekeken of het nodig is om, zoals vorig jaar, een of meerdere etappes in te korten. LOS radio spreekt elke middag rond half vier met organisator Woody van Loo.

5 REACTIES

 1. Hoe zit t met de schoonmakers van vakantiehuizen? Die moeten in rap tempo een aantal huizen schoonmaken in korte tijd. Is daar een warmteprotocol voor?

  • Op de Doggersvaart zijn ze (ik reed er eind van de ochtend langs) een stuk fietspad van nieuw asfalt aan het voorzien. Ik zou eigenlijk de arbeidsinspectie moeten bellen. In de volle zon heet asfalt neerleggen. Schandalig!

    • uhm, ik weet niet zo goed wie u met “ze” bedoelt, ik ben VCA gecertificeerd. VCA gaat vooral over (zelf) bescherming en goed getimed ingrijpen wanneer dit niet het geval is! (vergeef me mijn serieusheid; de hitte is voor mij te veel en zit vooral binnen dit uit te zitten (ben vooral ’s ochtends en ’s avonds buiten actief)). Uit ervaring weet ik dat ingrijpen als werknemer niet altijd wordt gewaardeerd door degene die jouw salaris betaald. Anderzijds dienen werkzaamheden ook wel gedaan te worden om salarissen uit te kunnen betalen. De factor weersomstandigheden zijn daarin het meest onvoorspelbaar. Het dilemma is geboren…… Vandaar dat wellicht beter buitenstaanders de arbeidsinspectie kunnen informeren. De eventuele controle volgt waarschijnlijk te laat. Maar als meerdere mensen dit doen, wordt het wellicht voor de arbeidsinspectie cumulatief; des te meer reden tot controle. Indien de juiste protocollen er niet liggen, zullen ze alsnog ontstaan. Voor alle partijen dit positief bedoelt hè

     • Gelukkig zijn inmiddels bij veel werkgevers dit soort protocollen gevormd, bekend en uitvoerbaar.

Comments are closed.